Sporni koncert

Thompson uputio otvoreno pismo županu Komadini: Je li Zagreb manje multikulturalan od Kostrene?

Hina

Marko Perković Thompson / Foto: S. JEŽINA

Marko Perković Thompson / Foto: S. JEŽINA

Kojom se to ikonografijom Marko Perković Thompson koristi, a da je zabranjena u Republici Hrvatskoj? pita pjevačev mendžment



Menadžment pjevača Marka Perkovića Thompsona uputio je otvoreno pismo primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini u povodu njegove izjave vezane uz najavljeni Thompsonov koncert u Kostreni na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 16. travnja, pozivajući ga da objasni »na što je točno mislio kada je izjavio kako lokalna vlast koncert Marka Perkovića Thompsona može zabraniti«.


U otvorenom pismu, koje potpisuje menadžer Denis Pletikosa, osvrće se na izjavu Komadine u kojoj on tvrdi da »nije pobornik gospodina Thompsona u određenom dijelu pjesama koje koketiraju s određenom ikonografijom, koja je službeno zabranjena u Hrvatskoj«, pitajući ga »kojom se to ikonografijom Marko Perković Thompson koristi, a da je zabranjena u Republici Hrvatskoj?«.


»Jesu li Zagreb, Zadar, Varaždin, Osijek i ostali gradovi i mjesta u kojima g. Perković redovno nastupa, manje multikulturalniji od Kostrene? Vi govorite kako su neke Thompsonove pjesme dobre, a neke mu nisu dobre, odnosno kažete da su neprimjerene«, stoji u otvorenom pismu, te traži od župana da odgovori koje su to neprimjerene pjesme kojih je Perković autor, a koje su zakonito prijavljene u HDS ZAMP-u i koje Thompson izvodi na svojim koncertima.




»Kako ste javno prozvali g. Perkovića, molim da ovo nama i javnosti objasnite, kako svi ne bi bili u zabludi i kako mi, suradnici Marka Perkovića Thompsona ne bi sumnjali u Vas da koristite svoju poziciju obnašatelja vlasti kako bi se bavili nezakonitim radnjama tj. da se bavite pokušajima nezakonite diskriminacije prema pojedinim građanima Republike Hrvatske, u ovom slučaju Marka Perkovića Thompsona«, zaključuje Thompsonov menadžment.


Župan Zlatko Komadina je na svojoj redovitoj tjednoj konferenciji za novinare održanoj 16. travnja, na pitanje podržava li nastup Marka Perkovića Thompsona u Kostreni odgovorio kako jest za slobodu umjetničkog izražavanja, ali u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. »Makar on, što se mladosti tiče, ima i dobrih pjesama. Neke pjesme nisu primjerene, pogotovo ikonografija, i mislim da ih, dok se tako odvijaju koncerti, na ovom prostoru ne bi trebalo biti«, rekao je Komadina.


Dodao je kako je ovaj prostor multikulturalan i multietničan te nije »prostor podjela niti prizivanja zloduha prošlosti«. Ustvrdio je da cijeni Thompsonov doprinos u Domovinskom ratu, kao i doprinos mnogih drugih hrvatskih branitelja, ali da, kako je istaknuo, to ne daje nikakva posebna prava nikome. Na pitanje tko treba i može zabraniti koncert, Komadina je rekao da koncert može zabraniti vlasnik objekta, a to je općina, ali da je komunalno društvo koje upravlja tim objektom potpisalo ugovor s Thompsonom te pretpostavlja da se sada »boje tužbe«.


Općinska uprava je prije priopćenjem za javnost vezanim uz otkazivanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u sportskoj dvorani u tome mjestu 28. travnja ustvrdila kako nije sudjelovala u razgovorima o organizaciji koncerta te da je ugovor potpisalo kostrensko komunalno društvo, o čemu je ona obaviještena kad je on potpisan.


Uprava je navela da su potom načelnik općine Dražen Vranić, predsjednik kostrenske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Franjo Božinović i direktor Komunalnog društva Kostrene Tomislav Matić zaključili da se koncert neće održati »s obzirom na to da se memorijalni malonogometni turnir u čast poginulom kostrenskom branitelju Ivici Opačku – Paji, kao povod koncertu, održava početkom travnja, a u drugoj polovici travnja, unaprijed planiranim programom, Općina Kostrena obilježava 25. godišnjicu osnutka«.


Nakon zaključka da se koncert ipak ne održi, direktor Komunalnog društva Kostrene sastavio je i poslao obrazloženje o raskidu suradnje organizatorima koncerta, pisalo je u priopćenju.


No, nakon svega, direktor Komunalnog društva Kostrene Tomislav Matić objavio je da će se Thompsonov koncert ipak održati 28. travnja. Načelnik Općine Kostrena nakon toga je od njega zatražio da podnese ostavku jer je, kako je kazao, nanio nepopravljivu reputacijsku štetu Kostreni i njenim mještanima, izložio je mogućoj financijskoj šteti zbog neizvršavanja ugovora koje je samoinicijativno sklapao te time izgubio povjerenje njega kao načelnika Općine i predsjednika Skupštine Komunalnog društva.