Zvijezde pod lupom Linićevih istražitelja

Thompson i Jelena Rozga na udaru države zbog neplaćanja poreza

Jagoda Marić

Marko Perković Thompson će, ako ne pobije nalaze Porezne uprave, morati državi platiti 1,7 milijuna kuna, a Jelena Rozga više od pola milijuna kuna poreza



ZAGREB  Ako ne pobije nalaze Porezne uprave, Marko Perković Thompson morat će državi platiti gotovo milijun i 700 tisuća kuna poreza na dohodak za 2007. i 2010. godinu. Poreznici, kako smo doznali, u svom nalazu smatraju da je Perković u 2007. godini ostvario tri milijuna i 90 tisuća kuna dohotka kojeg nije prijavio i na koji nije platio porez, te još 194 tisuće u 2010. godini. Na to mu se u rješenju spremaju razrezati 1,6 milijuna kuna poreza ukoliko ovaj put ne donese uvjerljivije dokaze o porijeklu svoje imovine. 


   


Vrtoglave cifre


Uz to poreznici su nadzirali i njegovu kolegicu Jelenu Rozgu i u tri su godine, 2009., 2010. i 2011. godini, utvrdili dva milijuna i sto tisuća kuna neprijavljenog dohotka, pa bi i ona mogla dugovati više od pola milijuna kuna poreza, ako se konačno ne odluči razgovarati s poreznicima, što je dosad izbjegavala, i ponudi im dokaze o stjecanju te imovine. 


    Što se tiče Perkovića, poreznici su do najvećeg dijela novoutvrđenog dohotka a time i dodatnog poreza došli istražujući 450 tisuća eura vrijednu kupnju nekretnine u ulici Kameniti stol. Istu su stvar poreznici istraživali i prije više od godinu dana, ali slučaj nije zavšen, a u ponovljenom nalazu sada ne prihvaćaju nijedan dokaz koji im je Thompson ponudio. 


    Tako osporavaju ugovor o pozajmici iz 2007. godine, koji su Thompsonovi odvjetnici dostavili poreznoj upravi. Taj ugovor za njih je nevjerodostojan jer nikada nije ovjeren kod javnog bilježnika, a naknadno obećanje Perkovićevih odvjetnika da će u lipnju dati dodatne dokaze da je riječ o zajmu, nije se ostvarilo do sredine srpnja. 


    Uz to sada je, u ponovljenom nalazu, sporan i ugovor o ortaštvu iz 2007. godine s dvojcem iz Njemačke kojim je predviđeno da će trojica ortaka stambenog objekta na adresi Kameniti stol podijeliti međusobno tu nekretninu. Ugovor također nikad nije ovjeren kod javnog bilježnika, nego je tek četiri godine naknadno ovjerena kopija ugovora.    


Nekretnine


U drugom pokušaju poreznici su uvidom u zemljišne knjige utvrdili da je tek Thompson upisan kao vlasnik jednog stana na toj adresi, dok je na ostatak upisana tvrtka Pugna, a ortaka nema nigdje. Zato u Poreznoj upravi smatraju da je vrijednost imovine koju je Thompson stekao u 2007. godini za 3,09 milijuna kuna veća od njegovog prijavljenog dohotka koji je nešto manji od 400 tisuća kuna za tu godinu. Na osnovu toga poreznici će nastojati naplatiti porez i prirez porezu na dohodak od 1,628 milijuna kuna. 


    Osim toga Porezna uprava osporava i prijavljeni dohodak i plaćeni porez u 2010. godni. Utvrdili su da su Thopsonovi primici 668 tisuća kuna, a izdaci 862 tisuće kuna. Nisu priznali njegovo objašjenje da je dva milijuna kuna dobio od prodaje nekretnine na adresi Kameniti stol Poliklinici Medikol, jer je iz dokumentacije te poliklinike utvrđeno da je Thompsonu platila samo 400 tisuća kuna, dok se obvezla da će preostalim iznosima vratiti kredit njegove tvrtke M.P. TON. Zato je i u 2010. godini utvrđen neprijavljeni dohodak od 194 tisuće kuna. Na to bi Thompson trebao platiti porez i prirez od gotovo 70 tisuća kuna.    


    Kod Rozge je situacija nešto jednostavnija, zasad nema ugovora o pozajmicama i ortakluku za gradnju stambenih zgrada, no Rozga se nije odzavala ni na dva poziva da Poreznoj upravi objasni svoj dohodak. 


    Uvidom u njezine račune poreznici su ustanovili da je u 2009. godini platila 50,2 tisuće kuna poreza na autorska prava i isporuke umjetničkih djela što odgovora dohotku od 182 tisuće kuna. Međutim, promet po njezinom žiro računu u toj je godini bio 346 tisuća kuna, pa je novoutvrđeni dohodak 163 tisuće kuna. Uz to u toj je godini Rozga stekla i nekretninu od 1,016 milijuna kuna, a kako se nije odazvala da poreznicima objasni otkud joj sredstva za to, oni su, nakon odbitka osobne potrošnje, za 2009. utvrdili manje prijavljeni dohodak od 1,14 milijuna kuna.    


Razlika prihoda


U 2010. godini Rozga je platila 72,47 tisuća kuna poreza, što odgovara dohotku od 263 tisuće kuna. Poreznici su utvrdili promet po žiro računu od 492 tisuće kuna i, nakon odbitka osobne potrošnje, dodatni dohodak od 189 tisuće kuna. 


    Razlika je u prošloj godini najveća, Rozga je platila porez od 234 tisuće kuna, što znači da je državi platila obveze na 854 tisuće kuna. S druge strane, promet po njezinom žiro računu bio je 1,665 milijuna kuna, pa je novoutvrđeni dohodak 811 tisuća kuna. Tako je porezna nakon nadzora utvrdila novi dohodak u visini od 2,1 milijun kuna u tri godne i na njega će obračunati porez ukoliko Rozga u prigovoru na taj nalaz ne da uvjerljive dokaze za stjecanje te vrijednosti. 


    Oba slučaja mogu trajati još mjesecima, ako ne i godinama jer nakon prigovora na zapisnik, odnosno nalaz, i Thompson i Rozga dobit će priliku žaliti se i na rješenje Porezne uprave, odnosno pokrenuti upravni spor.


__________________________


Marko Perković Thompson 


       Poreznici smatraju da je Perković u 2007. godini ostvario tri milijuna i 90 tisuća kuna dohotka kojeg nije prijavio i na koji nije platio porez, te još 194 tisuće u 2010. godini. Na to mu se u rješenju spremaju razrezati 1,6 milijuna kuna poreza ukoliko ovaj put ne donese uvjerljivije dokaze o porijeklu svoje imovine.    


__________________________


    Nema objašnjenja za vilu 


       Perkovićevu nekretninu vrijednu 450 tisuća eura u ulici Kameniti stol poreznici su već istraživali prije više od godinu dana. U ponovljenom nalazu sada ne prihvaćaju nijedan dokaz koji im je Thompson ponudio: osporavaju ugovor o pozajmici iz 2007. jer nikada nije ovjeren kod javnog bilježnika, a naknadno obećanje Perkovićevih odvjetnika da će dati dokaze o zajmu, nije se ostvarilo. Sporan je i ugovor o ortaštvu iz 2007. s dvojcem iz Njemačke koji također nikad nije ovjeren, nego je tek četiri godine naknadno ovjerena kopija ugovora. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je da je tek Thompson upisan kao vlasnik stana na toj adresi, a ortaka nema nigdje.     


__________________________


  Jelena Rozga 


       Uvidom u njezine račune poreznici su ustanovili da je u 2009. godini platila 50,2 tisuće kuna poreza što odgovora dohotku od 182 tisuće kuna, a promet po njezinom žiro računu u toj je godini bio 346 tisuća kuna. Iste je godine stekla i nekretninu od 1,016 milijuna kuna, a nije objasnila otkud joj sredstva. U 2010. godini Rozga je platila 72,47 tisuća kuna poreza, što odgovara dohotku od 263 tisuće kuna, a promet po žiro računu bio je 492 tisuće kuna. Prošle je godine državi platila obveze na 854 tisuće kuna, a promet po njezinom žiro računu bio je 1,665 milijuna kuna.