Liste za Sabor

“Teškaši” na listama u sedmoj jedinici: Opačić, Stier, Sinčić i Katalinić u borbi od Jaruna do Bakra

Zlatko Crnčec

Na ulazak u Sabor u sedmoj jedinici računa i koalicija okupljena oko stranke Milana Bandića. Na prvom će mjestu biti nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana Ljubo Jurčić



ZAGREB Sedma se izborna jedinica prostire od zapadnog dijela Zagreba, preko Karlovačke županije i dijela Gorskog kotara sve do Bakra i riječkog zaleđa. Listu SDP-a i Narodne koalicije u sedmoj jedinici predvodi potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić. Iza nje na listi je predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je navodno zamalo završio na SDP-ovoj listi u ovoj jedinici i na prošlim parlamentarnim izborima iako je tada HSS bio dio HDZ-ove Domoljubne koalicije. Tadašnji predsjednik stranke Branko Hrg optužio je Beljaka, inače gradonačelnika Samobora, da potajno pregovara sa SDP-om i da želi izaći iz HSS-a kako bi se kandidirao na listi SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Prije nekoliko mjeseci Beljak je postao predsjednik HSS-a, a njihove su se uloge promijenile.


 Šefovi i ministri


Hrg je nezadovoljan činjenicom da HSS koalira sa SDP-om napustio stranku i na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici (istočni Zagreb, Bjelovar, Križevci). Treći na listi je nekadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, a iza njega Tomislav Saucha, predstojnik kabineta Zorana Milanovića dok je Milanović bio predsjednik Vlade. Na petom je mjestu SDP-ov načelnik općine Kamanje Damir Mateljan, na šestom Saša Đujić iz Novog Vinodolskog, a na sedmom sin prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana Ivan Račan. Načelnica Viškova Sanja Udović je na 12. mjestu, a na 14. mjestu je nekadašnja zamjenica ministra branitelja u Vladi Zorana Milanovića Vesna Nađ čiju su ostavku tražili branitelji koji su bili razapeli šator u Savskoj ulici u Zagrebu ispred zgrade Ministarstva branitelja.


Listu Mosta nezavisnih lista predvodi aktualni saborski zastupnik ove stranke Josip Katalinić, a listu Pametno/Za grad Nina Antičić sa zagrebačkog Brodarskog intituta. Listu koalicije »Jedina opcija« koju čine Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Abeceda demokracije osobno predvodi predsjednik Živog zida i kandidat za predsjednika Republike na prošlim izborima Ivan Vilibor Sinčić. On je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio jedini saborski mandat svoje stranke, i to baš u ovoj jedinici.




Listu HDZ-a u sedmoj jedinici predvodi europarlamentarac i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier. On je u ovom trenutku jedan od nekoliko najjačih ljudi HDZ-a, osoba od punog povjerenja novog predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Stier je prije četiri godine bio međunarodni tajnik HDZ-a, ali je vrlo brzo pao u nemilost tadašnjeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Povod za sukob bilo je glasanje na predsjedništvu stranke kada je Stier jedini glasovao protiv izbacivanja iz stranke nekadašnje predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor čiji je bio najbliži suradnik prilikom dovršetka pregovora o članstvu Hrvatske u EU. To je glasanje bilo samo povod jer su razlike između Stiera i Karamarka bile puno dublje, ponajviše vezano za politiku koju je stranka tada vodila. Koliko su neslaganja bila duboka govori i činjenica da je vodstvo HDZ-a na izborima za Europski parlament 2014. godine pokušalo onemogućiti Stierov prolaz, i to na načim da su organizirali skupljanje preferencijalnih glasova za kandidate koji su na listi bili iza njega ne bi li ga preskočili.


Problemi Gorana


Na drugom je mjestu također povratnik u vrh HDZ-a, karlovački gradonačelnik Damir Jelić koji je početkom godine neočekivano ispao iz svih kombinacija za poziciju u vodstvu HDZ-a. Koliko je Jelić bio udaljen od Karamarka govori i činjenica da u svibnju nije ni došao na izborni sabor stranke. Na trećem je mjestu Tomislav Ćorić koji je također prošao jako loše prilikom sastavljanja lista za prošle parlamentarne izbore. Iako je gotovo cijele 2015. godine govorio uime HDZ-a o financijama na kraju je bio završio na neprolaznom mjestu u prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba).


Na četvrtom je mjestu gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, prvi od dva kandidata iz PGŽ-a. On je od 1. srpnja 2013. pa do jeseni 2015. bio saborski zastupnik HDZ-a u kojem je razdoblju posao gradonačelnika obavljao volonterski. U studenom 2014. podržao je prosvjed predstavnika Gorskog kotara pred Saborom koji su prosvjedovali zbog zakonskih izmjena kojima su Gorani ostali bez značajnih sredstava iz državnog proračuna. Klarić je tada upozorio da Gorski kotar gubi stanovništvo, te da postoji velika opasnost depopulacije ovog područja.


Na petom je mjestu ministar branitelja Tomo Medved, hrvatski branitelj koji je Domovinski rat proveo kao pripadnik prve gardijske brigade, a iza njega slijedi donedavi glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević koji će se sa šestog mjesta morati boriti za ulazak u Sabor. Iza njega, na sedmom je mjestu, glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić koji je prije dva tjedna, kao dio dogovora jednog dijela HDZ-a s Milanom Bandićem, postao član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga.


Iz Gorskog je kotara na listi HDZ-a u ovoj jedinici samo potpredsjednica HDZ-a Ravne Gore i vijećnica u Županijskoj skupštini Primorsko goranske županije Majda Burić. Ona se u zadnjih nekoliko godina istaknula u protivljenju odluci SDP-ove Vlade da kroz zakonske promjene smanji sredstva iz proračuna za Gorski kotar.


Tri pravaške koalicije na izbore u ovoj jedinici izlaze čini se bez nekih prevelikih očekivanja. Prvi na listama su široj javnosti nepoznati – listu Autohtonog HSP-a predvodi Vladimir Kinđerski, listu koalicije Pomak koju čine HSP, HČSP, ABH i OB predvodi Željko Cvrtila, a listu Domovinske koalicije, HSPAS i partnera, Dean Golubić.


 Skoro premijer


Na ulazak u Sabor u sedmoj jedinici računa i koalicija okupljena oko stranke Milana Bandića. Na prvom će mjestu biti predsjednik stranke Novi val i nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana Ljubo Jurčić. Oni s malo dužim pamćenjem sjećaju se da je Jurčić krajem studenoga 2007. nekih pola sata bio smatran premijerom jer su agencije za istraživanje javnog mnijenja na osnovu izlaznih anketa zaključile, ubrzo se pokazalo pogrešno, da je SDP pobijedio na izborima.


Listu Hrvatskih laburista, koji na ove izbore izlaze samostalno, predvodi dugogodišnji predsjednik Tranparency international Hrvatska Zorislav Antun Petrović. Listu koalicije PGS/IDS/Lista za Rijeku predvodi Tanja Jakovac (PGS).