Umirovljenici jedva preživljavaju od prvog do prvog u mjesecu

Teška starost: Ovrha učetverostručila dug za HRT-pristojbu

Ljerka Bratonja Martinović

Umirovljenik iz Velike Gorice prema rješenju o ovrsi mora, uz 240 kuna za tromjesečnu tv-pretplatu, platiti i dodatnih 990,15 kuna, iako prima samo 1.770,87 kuna mirovine

ZAGREB Zbog duga od 240 kuna za tri mjeseca neplaćene HRT-pristojbe, umirovljeniku B.N. iz Velike Gorice, stiglo je rješenje o ovrsi koja će ga stajati dodatnih 990,15 kuna. Tako će, umjesto spomenutih 240 kuna, sa svojom mjesečnom mirovinom u iznosu od 1.770,87 kuna ovog mjeseca morati platiti i troškove ovršnog postupka, odnosno ukupni iznos od 1.255,44 kune. Za pokriće svih životnih troškova, od hrane do režija, nakon ovrhe ostat će mu »ravno« 500-tinjak kuna. Kako živi sa suprugom čija je mirovina jednako mala, pitanje je kako će spojiti kraj s krajem.   

Život na kredit




– Suprug i ja završili smo u invalidskoj mirovini prije nego smo otplatili sve svoje kredite. Dok smo živi, bit ćemo u dugovima, a zadnjim atomima snage, iako smo oboje bolesni, borimo se da ih ne ostavimo djeci. Ovo nije prva ovrha koju smo dobili, a moj je suprug zbog toga već na rubu živaca – kaže supruga velikogoričkog umirovljenika. Kako imaju zajednički bankovni račun, a supruga mu povremeno obavlja knjigovodstvene usluge da bi popravila mizerno stanje u kućnom buždetu, na njegovu su žalbu na ovrhu odgovorili da za to nema osnova, jer osim mirovine ima »drugi dohodak«.



   Čak 79 posto umirovljenika u Hrvatskoj živi s prosječnom mirovinom od 1.676 kuna, s kojom, obzirom na brojnost ovrha koje im prijete, očito ne mogu preživjeti od prvog do prvog. U Matici umirovljenika Hrvatske smatraju nedopustivim da se »sirotinji naplaćuju ovakvi iznosi ovrhe« te traže da se umirovljenici s niskim primanjima izuzmu iz tog postupka.



   Ovaj umirovljenički par iz mjeseca u mjesec pretače iz šupljeg u prazno, jer se na jednoj strani zadužuje da bi pokrio druga dugovanja. »Upali smo u dugove jer smo greškom poslovali s nekakvom štedionicom, a zbog toga smo na kraju morali prodati stan, i sada moramo plaćati i mjesečnu stanarinu. Živimo u potpunosti na kredit, čak i hranu i toaletni papir kupujemo na 6-mjesečni kredit u jednom trgovačkom lancu«, kaže ova Velikogoričanka koja se ne boji da bi zajedno sa suprugom zbog dugova i ovrha mogla završiti u zatvoru »jer tamo barem ne bi morali brinuti za stan i hranu«.   

Svakodnevni slučajevi




Na spomenuti dug za tromjesečnu tv-pristojbu od 240 kuna, HRT im je zaračunao zatezne kamate u iznosu od 25,29 kuna, a javnobilježnički ured dodatnih 990,15 kuna za ovršni postupak. U taj je iznos, od kojeg se umirovljenicima zavrti u glavi, uključeno čak osam stavaka.


Sastav prijedloga za ovrhu i pribava klauzule pravomoćnosti i ovršnosti stoje po 250 kuna, sastav prijedloga za provedbu ovrhe daljnjim sudionicima u postupku ovrhe stoji još 125 kuna, javnobilježnička nagrada 80 kuna, materijalni troškovi 40 kuna, a klauzula pravomoćnosti i ovršnosti i trošak dostave još po 30 kuna. Na ukupni iznos od 805 kuna obračunat je i PDV u iznosu od 185,15 kuna, što je ukupni trošak ovrhe zaokružilo na 990 kuna. Zajedno s dugom, sve će ih stajati 1.255 kuna.


   U Matici umirovljenika Hrvatske s ovakvim se slučajevima susreću svakodnevno, a razlozi zbog kojih umirovljenici dolaze pred ovrhu, osim tv-pristojbe, neplaćeni su računi za struju, vodu, telefon i druge režijske troškove. Prema podacima mirovinskog zavoda, ovrhe se provode nad 42.000 umirovljenika.