Prinova u zadarskoj kompaniji

Tanker »Zoilo« već iznajmljen za 17.750 dolara dnevno

Orjana Antešić



RIJEKA/ZADAR   Najmlađa domaća brodarska kompanija, Tankerska Next Generation (TNG) iz Zadra, preuzela je jučer u južnokorejskom brodogradilištu Hyundai Mipo Dockyard novi produkt tanker »Zoilo«, četvrti u njihovoj floti.  Riječ je o modernom, eko-dizajn tankeru nosivosti 50.000 dwt-a i vrijednom oko 36,5 milijuna dolara, koji odmah idu u komercijalnu eksploataciju. Još prije par mjeseci, naime,  Zadrani su osigurali i potpisali trogodišnji ugovor o zakupu »Zoila«, s postignutom vozarinom od 17.750 dolara dnevno. 


Sa »Zoilom«, svojom zadnjom prinovom, ukupna nosivost flote TNG-a u prijevozu naftnih prerađevina povećala se na 200.000 dwt-a, a do konca ove godine Zadranima bi s korejskih navoza trebao biti isporučen još jedan moderan produkt-tanker. Riječ je o novogradnji »Dalmacija«, koja je predviđena za isporuku u zadnjem kvartalu.U TNG-u ističu kako su posebno ponosni na činjenicu da su u samo tri mjeseca preuzeli i zaposlili svoja dva  nova tankera. Podsjetimo, prije »Zoila«, u istom su Hyundaijevom brodogradilištu, u travnju ove godine,  Zadrani preuzeli tanker »Vukovar«, a svim brodovima iz flote osigurana je srednjoročna zaposlenost.


– Vjerujem da je to izuzetan uspjeh. Tankerska Next Generation počinje ostvarivati prihode s novim brodovima ranije nego što je to bilo predviđeno poslovnim planom. Visoka kvaliteta novogradnji je prepoznata, a njihova nabavna vrijednost niža od najavljivane. Držim da je sve ovo dobar vjetar u leđa poslovnim izgledima našeg mladog društva, kazao je u povodu preuzimanja »Zoila« predsjednik Uprave TNG-a John Karavanić.