Nastala obveza objave ponude

Talijanski Palumbo Group preuzima Viktor Lenac

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Po podacima iz obavijesti dioničari Palumbo groupa su Antonio Palumbo, koji drži 57,5 posto dionica te tvrtke, te njegova supruga Anna Antonietta D'ausilio, koja drži 42,5 posto dionica, dok su dioničari društva P&L njihovi sinovi Giuseppe i Raffaele Palumbo, koji imaju po 50 posto udjela u tvrtki koja je registrirana na Malti.



 Talijanska Palumbo group u srijedu je objavila da je za nju nastala obveza objave ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac, jer zajedno s tvrtkom koja je također u vlasništvu obitelji Palumbo, P&L Shiprepair Holding Limited, registriranom na Malti, drži ukupno 40,5 posto dionica Lenca.


Palumbo group je, djelujući zajednički s društvom P&L Shiprepair Holding Limited, stekao ukupno 6.812.861 dionicu Brodogradilišta Viktor Lenac, koje predstavljaju 40,52 posto temeljnog kapitala Viktora Lenca, navodi se u objavi koju je putem Zagrebačke burze objavilo odvjetničko društvo Šavorić&Partneri, kao punomoćnik talijanske kompanije.Po podacima iz te objave, Palumbo group drži 3.067.289 dionica ili 18,24 posto, a P&L Shiprepair Holding Limited 3.745.572 dionice ili 22,28 posto dionica Lenca.Palumbo group je svoje dionice stekao kupnjom na uređenom tržištu, a P&L je dionice stekao temeljem ugovora sa zadarskom Tankerskom plovidbom, koji je sklopljen prije dva dana, 11. lipnja, navode se u objavi o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Viktora Lenca. Palumbo group i P&L su dionice Lenca počeli intenzivnije stjecati u istom vremenskom razdoblju, odnosno od travnja do lipnja 2018. godine. Točnije, Palumbo group dana 27. travnja, 9. svibnja, 11. svibnja, 14. svibnja, 15. svibnja, dok su 11. lipnja i P&L i Palumbo stekli dionice Lenca, navodi se u obavijesti.Zajedničko djelovanje povezano je i s obiteljskim vlasništvom tvrtki Palumbo group i P&L. Naime, po podacima iz obavijesti dioničari Palumbo groupa su Antonio Palumbo, koji drži 57,5 posto dionica te tvrtke, te njegova supruga Anna Antonietta D’ausilio, koja drži 42,5 posto dionica, dok su dioničari društva P&L njihovi sinovi Giuseppe i Raffaele Palumbo, koji imaju po 50 posto udjela u tvrtki koja je registrirana na Malti.Iz Palumba u objavi ističu da su im glavne djelatnosti brodogradnja, izgradnja jahti po narudžbi i jedinstvenim mogućnostima popravka, u čemu imaju više od pola stoljeća iskustva. Palumbo group ima mrežu od pet brodogradilišta u Sredozemlju, jedno na Atlantskom oceanu, dva nova gradilišta, 14 pristaništa, od kojih jedno predstavlja drugo najveće pristanište u Europi te nudi široku paletu specijaliziranih usluga za bilo koju vrstu plovila i jahti, navodi se u obavijesti. Zbog obavijesti Palumbo groupa Zagrebačka burza je poslijepodne privremeno obustavila trgovanje dionicama Viktora Lenca, a ta je obustava trajala do kraja današnjeg trgovinskog dana.S obzirom da informacija o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina dionicama Vikotra Lenca obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima, objašnjavaju sa Burze.Inače, do obustave trgovanja na Burzi je dionicama Viktora Lenca ostvaren promet od 50,6 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 2,13 posto, na 9,60 kuna.