Riječ hematologa

Talasemija minor je kao da imate madež: Evo zbog čega premijer Plenković nije služio vojsku

Ljerka Bratonja Martinović

Andrej Plenković / arhiva NL

Andrej Plenković / arhiva NL

Oblik talasemije o kojem je ovdje riječ blag je i vrlo bezazlen, osoba ne bi trebala imati problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili ograničenja pri naporu, no uvijek to ovisi o intenzitetu bolesti – objašnjava liječnik s kojim smo razgovarali



Talasemija minor, vrsta urođene anemije zbog koje je premijer Andrej Plenković, prema vlastitom tumačenju, oslobođen služenja vojnog roka u JNA, stanje je koje se više može smatrati »kozmetičkom greškom« nego bolešću. Ocjena je to nekoliko hematologa koji su jedino anonimno pristali komentirati premijerovu bolest.



Iz iskustva liječnika s kojim smo razgovarali, najveći problem s ovom bolešću prisutan je do postavljanja dijagnoze, dok pacijenti kasnije realno nemaju problema. Tako navodi primjer poznate osobe s estradne scene koja je u bolnicu stigla s nedijagnosticiranom talasemijom minor, a na temelju nedostatka željeza u krvi liječnici su predlagali kolonoskopiju, gastroskopiju i druge invazivne pretrage, da bi ipak na vrijeme utvrdili da se radi o »običnoj« talasemiji.



Nadoknaditi željezo




Plenković je, naime, za Nacional objasnio da je obveze služenja vojnog roka trajno oslobođen još u srednjoj školi, prije 30 godina, nakon što je liječničkim pregledom utvrđeno da ima tzv. mediteransku anemiju tipa talasemija minor.


Premijer je pojasnio da je riječ o nasljednoj anemiji, od koje boluje više članova njegove obitelji, te da ga je brže zamaranje i teže podnošenje fizičkih napora sprečavalo da se rekreativno bavi sportom. Iako je zbog nje izbjegao vojsku, anemija ga, istaknuo je Plenković, nikako ne ometa u obavljanju premijerske dužnosti.


– Riječ je o blagoj anemiji bez smetnji. Teško je reći kako vojska na to gleda, ali osobno smatram da ne bi trebala biti razlog za nesluženje vojnog roka. To je nešto poput kozmetičke greške, kao da imate madež, ili vam je kosa crna ili plava – rekao nam je zagrebački hematolog koji je u svojem radnom vijeku, kaže, vidio najviše desetak takvih dijagnoza.


Talasemija je, naime, u Hrvatskoj vrlo rijetka genetska bolest, a javlja se uglavnom u Dalmaciji. Događa se zbog pogreške u sintezi hemoglobina, a nema posebnih simptoma već se otkriva na krvnoj slici. Zbog naslijeđene pogreške gena dolazi do manjka hemoglobina, a u blažem obliku bolesti, kakva je talasemija minor, ponekad je potrebna nadoknada željeza.


Prepreka nema


– Talasemija u nekim svojim oblicima može biti jako ozbiljna bolest, a nekad je već u dječjoj dobi potrebna transplantacija koštane srži. Oblik talasemije o kojem je ovdje riječ blaga je i vrlo bezazlena bolest koja ne mora biti prepreka za fizičku aktivnost niti za izlaganje naporima. Osoba s talasemijom minor ne bi trebala imati problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili ograničenja pri naporu, no uvijek to ovisi o intenzitetu bolesti – objašnjava liječnik s kojim smo razgovarali.