Nakon teške bolesti

TUŽNA VIJEST Umro je Predrag Lucić. Hrvatsko novinarstvo i kultura od danas su puno siromašniji

P. N.

Predrag Lucić bio je prvi glavni i odgovorni urednik Feral Tribunea. Nakon gašenja kultnog tjednika, Lucić je 2008. godine prešao u Novi list. U našem listu je pisao dnevnu kolumnu "Trafika Predraga Lucića"



Hrvatsko novinarstvo i kultura siromašniji su za velikog Predraga Lucića, uglednog novinara, pisca i redatelja, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u Splitu. 


Predrag Lucić rođen je 1964. u Splitu


Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, dok je kazališnu i radio režiju studirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.  Od 1985. godine počeo je suradnju s Feralom, koji je u to vrijeme bio još samo satirični podlistak Nedjeljne Dalmacije. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral Tribune i pokreće ga kao samostalnu novinu, kojoj je u prvim brojevima bio glavni i odgovorni urednik. Feral Tribune proglašen je najboljim satiričnim listom na svijetu, a dobiio je više inozemnih nagrada nego kompletno hrvatsko novinarstvo u svojoj povijesti.




Nakon gašenja Feral Tribunea, Lucić je 2008. godine prešao u Novi list. U našem listu je pisao dnevnu kolumnu “Trafika Predraga Lucića”. 


Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a. Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. s Borisom Dežulovićem je nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”.


Lani je na Splitskom ljetu za umjetnička dostignuća i dramu “Aziz”, dobio nagradu “Judita”. 


U ime redakcije Novog lista želimo iskrenu sućut svima koji su voljeli i cijenili našeg Predraga Lucića.