Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Nakon teške bolesti

TUŽNA VIJEST Umro je Predrag Lucić. Hrvatsko novinarstvo i kultura od danas su puno siromašniji

TUŽNA VIJEST Umro je Predrag Lucić. Hrvatsko novinarstvo i kultura od danas su puno siromašniji
TUŽNA VIJEST Umro je Predrag Lucić. Hrvatsko novinarstvo i kultura od danas su puno siromašniji
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2018. u 10:30 2018-01-10T10:30:00+01:00

Predrag Lucić bio je prvi glavni i odgovorni urednik Feral Tribunea. Nakon gašenja kultnog tjednika, Lucić je 2008. godine prešao u Novi list. U našem listu je pisao dnevnu kolumnu "Trafika Predraga Lucića"

Hrvatsko novinarstvo i kultura siromašniji su za velikog Predraga Lucića, uglednog novinara, pisca i redatelja, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u Splitu. 

Predrag Lucić rođen je 1964. u Splitu

Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, dok je kazališnu i radio režiju studirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.  Od 1985. godine počeo je suradnju s Feralom, koji je u to vrijeme bio još samo satirični podlistak Nedjeljne Dalmacije. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral Tribune i pokreće ga kao samostalnu novinu, kojoj je u prvim brojevima bio glavni i odgovorni urednik. Feral Tribune proglašen je najboljim satiričnim listom na svijetu, a dobiio je više inozemnih nagrada nego kompletno hrvatsko novinarstvo u svojoj povijesti.

Nakon gašenja Feral Tribunea, Lucić je 2008. godine prešao u Novi list. U našem listu je pisao dnevnu kolumnu "Trafika Predraga Lucića". 

Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a. Objavio je "Greatest Shits - Antologiju suvremene hrvatske gluposti" u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu "Haiku haiku jebem ti maiku" 2003., knjigu lirike "Ljubavnici iz Verone" 2007., čitanke "Sun Tzu na prozorčiću" 2009., "Bezgaća povijesne zbiljnosti" 2010. godine i ''Gusle u magli'' 2013. godine. Od 2007. s Borisom Dežulovićem je nastupao u pjesničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje".

Lani je na Splitskom ljetu za umjetnička dostignuća i dramu "Aziz", dobio nagradu "Judita". 

U ime redakcije Novog lista želimo iskrenu sućut svima koji su voljeli i cijenili našeg Predraga Lucića. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.