Odluke o kandidatima najesen

TKO ĆE BITI KOLINDINI IZAZIVAČI? Milanović razmišlja o utrci kao nezavisni, ali se boji – poraza

Tihana Tomičić

Foto Reuters / Novi list / PIXSELL

Foto Reuters / Novi list / PIXSELL

No, ako u tu utrku i uđe, 99 posto je sigurno da to neće učiniti kao kandidat SDP-a, jer je takvu »trgovačku« ponudu Davora Bernardića ovih dana već odbio, nego kao nezavisni kandidat



Kraj ove godine bit će zadnji rok u kojem će stranke i nezavisne grupacije morati krenuti u kampanju za predsjedničke izbore. Pet godina brzo prođe, a mandat Kolinde Grabar-Kitarović završava na samom početku 2020. godine i to se čini još dosta dalekom budućnošću. No, prvi krug izbora za šefa države održava se već krajem 2019. godine – dakle, kampanja uskoro počinje!


Minimalno je potrebno barem godinu dana vremena da se kandidata, osim ako nije recentni predsjednik, medijski oblikuje i predstavi, tako da je kraj ove godine reality check za sve. Dotad svi moraju znati na čemu su, a to znači da će se ove jeseni unutar stranaka voditi teški i ozbiljni razgovori o kandidaturama.


Kako se čini, nikakvih ustavnih promjena u međuvremenu neće biti i predsjednik se neće, mada su to mnogi htjeli i najavljivali, birati ponovno u Saboru, nego i dalje neposredno od građana.


Novootkriveni šarm 




Može li pritom itko parirati novootkrivenom šarmu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović? Teško, jer politika se svakim danom sve više svodi na estradizaciju, a aktualna predsjednica zadnjih je mjeseci pokazala da je u tome kraljica – bez ikakvih negativnih konotacija! Kolinda je pokazala da zna savršeno vladati medijima, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu Hrvatska je postala apsolutni globalni hit i po brojnim procjenama u HDZ-u bi pokazali potpunu sumanutost kad Kolinda ne bi ponovno bila njihova kandidatkinja.


– Kolinda će morati iskazati svoju želju da se ponovno pojavi kao kandidatkinja HDZ-a, ponavljao je otprilike zadnjih mjeseci predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, u trenutku dok je još bio aktualan njihov sukob i prepucavanja oko toga treba li predsjednica moliti njega za novi mandat, ili on nju. No, kao rukom odnesen, taj je sukob nestao u trenutku kad su u HDZ-u uvidjeli da se protiv Kolindine popularnosti nema smisla boriti.


Uostalom, ono što je u pozadini priče, jest činjenica da se Plenkoviću manje isplati sukobljavati s predsjednicom, iza koje stoji dio desne struje HDZ-a, nego potpirivati sukob s njima, kako i sam ne bi izgubio glavu u tom srazu. A gotovog – i možda najboljeg – kandidata, odnosno kandidatkinju već ima.



Neće se kockati 


S druge strane pojavljuje se pak koncept puno ozbiljnijeg pristupa politici – ključno je pitanje ovih predstojećih izbora hoće li se u areni naći i bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ako se on uključi, predsjednički izbori dobit će puno seriozniji ton, jer ako postoji osoba koja nije populist i koja ne pati za simpatičnošću u očima promatrača, to je Milanović. A on, kako se može čuti, odluku još nije donio.


Mjesecima razgovara s ljudima najšireg spektra koji bi ga mogli podržati, vjerojatno već ima riješene i donatore koji bi financijski poduprli kampanju, a mogao bi mu se pridružiti i cijeli niz današnjih zastupnika SDP-a, ali odluka je doslovno osobne prirode. A Milanović je još nije donio, barem kako tvrde njemu bliski ljudi.


No, ako u tu utrku i uđe, 99 posto je sigurno da to neće učiniti kao kandidat SDP-a, jer je takvu »trgovačku« ponudu Davora Bernardića ovih dana već odbio, nego kao nezavisni kandidat. On bi na te izbore izašao sa agendom građanskog i liberalnog, socijalno osjetljivog kandidata, koji bi pokušao zahvatiti mnogo širi bazen od glasova od same ljevice i SDP-a. To je nužno, jer matematika SDP-ovih glasova, koji će pritom biti podijeljeni između nominalnog SDP-ovog kandidata s jedne i Milanovića s druge strane, ne daje jednadžbu za pobjedu. Stoga Milanović mora biti kandidat mnogo šire baze.


Ali ako ankete budu pokazale da u odnosu na Kolindu nema šanse, tada kandidature vjerojatno neće ni biti. Sigurno je, a to potvrđuju i njegovi suradnici, da neće ići u izbore u kojima ne može pobijediti. Iza njega je preozbiljna politička karijera da bi se njome kockao. Ako krene u bitku, Milanović će igrati na pobjedu. A tada će se kampanja nužno morati znatno sadržajno poozbiljiti, i Grabar-Kitarović morat će na sučeljavanjima razgovarati o svim ključnim temama Hrvatske, u mnogo većoj mjeri nego bi to bio slučaj da Milanovića u toj kampanji nema. Jer, tada bi se njeni istupi vjerojatno sveli na politički folklor, čemu je sklona, a što, ako ćemo pravo, i birači vole.


Samo bilda mišiće?


Kandidat koji bi se mogao pojaviti na ovim izborima, a biti najozbiljniji protukandidat Milanoviću, ali ne po politikama i retorici nego po bazenu birača koji zahvaća, bio bi još jedan bivši SDP-ovac, Milan Bandić. Mnogima se učinilo da je Bandić već otvorio kampanju zadnjih dana kad se rastrčao po glavnom gradu na otvaranju niza radova i počeo govoriti o nacionalnim temama poput uvođenja poreza na nekretnine i slično. Kako znamo, ne bi mu bilo prvi put da se natjelje za Pantovčak, ali HSS ga je odmah napao da novcem poreznih obveznika po Zagrebu vodi kampanju, drugi su ustanovili da suprotstavljanjem HDZ-u samo bilda mišiće u Skupštini Grada Zagreba gdje mu je situacija klimava, a u redovima SDP-a misle da Bandić ipak nije do kraja »poludio« pa da opet ide u kampanju u kojoj će izgubiti.



Nominalni kandidat SDP-a, pak, mogao bi biti Tonino Picula – bez obzira na rasplet u toj stranci, ipak najveći broj SDP-ovaca u ovom trenutku tipuje na njegovo ime kao ime najozbiljnijeg SDP-ovog političara, odmaknutog od recentnog bratoubilačkog rata i jedinog koji bi mogao računati na kakav-takav respektabilan broj glasova u ime SDP-a, a da je istovremeno i istinski poznavatelj vanjske politike. Svaka druga kandidatura dovela bi do daljnjih podjela.


No, SDP najprije treba preživjeti predstojeću jesen da bi uopće došao do rasprave o predsjedničkim izborima, zato je vrlo teško bilo što prognozirati kad su socijaldemokrati u pitanju.



»Samo se brani od sudskih postupaka, to je zapravo pritisak na sudstvo koje ga čeka iza okuke«, rekao nam je jedan od čelnika zagrebačkog SDP-a ovih dana. U svakom slučaju, s Bandićem nikad ne znaš na čemu si i on uvijek može biti joker kandidat i za nekoga drugoga, koji time može opstruirati druge kampanje. A on sam ovih dana kaže: »Nikad ne reci nikad«.


Ovih dana je moguću kandidaturu dala naslutiti i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa Dalija Orešković koju dobar dio javnosti percipira kao idealnu kandidatkinju.


Zaštitnik blokiranih 


Na koncu, izvjesno je i da će treća stranka po snazi u državi, a to je Živi zid sa svojih oko 12-13 posto na kojima se drži već mjesecima, imati svog kandidata. To je prošli put bio Ivan Vilibor Sinčić, a sada, kako se smatra, oni računaju na kandidaturu popularnog suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji se profilirao kao jedan od najvećih zaštitnika blokiranih i ovršenih u Hrvatskoj te koji kod birača Živog zida uživa iznimni respekt, pa bi mnogima na ovim izborima mogao ozbiljno pomrsiti račune.


Hoće li svoje kandidate imati Most, HSS, pravaši, možda branitelji ili Željka Markić sa svojim političkim inicijativama, to je u ovom trenutku potpuno nepoznato. U svakoj kampanji pojavljuje se i niz bizarnih likova, autsajdera kojima ti izbori služe kao odskočna daska za slavu ili razvoj karijere, ali za njih uvijek ima vremena. Prava bitka vodit će se negdje drugdje.