Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Transparency International Hrvatska

TIH nakon objave presude o Ini: Borba protiv korupcije kompromitirana je neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem

Davorka Budimir / Snimio Darko JELINEK
Davorka Budimir / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2017. u 14:12 2017-11-11T14:12:48+01:00

»Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana «, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju

ZAGREB Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenio je da je borba protiv korupcije »kompromitirana neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem« i da nema stvarne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je priopćenje u povodu objave dijelova presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016. po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, iz kojih se vidi da je Sud ključnog svjedoka i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim. Dijelove presude objavio je u subotu Večernji list.

»Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana «, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.

»Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku stranke ne bi bile izložene nepoštenom postupku,« stoji u priopćenju.

Proceduralni propust, pristranost sudaca, nepouzdani svjedoci, sumnjivi dokazi i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni, ističe TIH.

Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera; osjećaju se prevareno, rezignirano, tužno i siromašno bez nade u pošten i pravedan sustav, poručuje TIH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze