Trgovci se prilagođavaju novom Pravilniku o ambalaži

Svježe mlijeko i mliječni proizvodi jeftiniji za pola kune

Bojana Mrvoš Pavić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Interspar je mlijeko i mliječne proizvode za pola kune pojeftinio već u subotu, dok su nam iz Konzuma odgovorili kako će kod njih sva mlijeka i mliječne prerađevine od danas biti jeftinije 



ZAGREB  U četvrtak na snagu stupa novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, kojim se ukida povratna naknada od pola kune na ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode, dok povratna naknada na ostala pića i napitke ostaje. To znači da bi mlijeko u boci, jogurti i ostali mliječni proizvodi na čiju se ambalažu do sada plaćala povratna naknada u četvrtak u svim trgovinama trebali pojeftiniti za pola kune. 


»Interspar« je mlijeko i mliječne proizvode na koje se obračunava povratna naknada za pola kune pojeftinio već u subotu, makar pravilnik još nije stupio na snagu, dok nam je iz najvećeg trgovačkog lanca, »Konzuma« odgovoreno kako će kod njih sva mlijeka i mliječne prerađevina na koje se obračunava povratna naknada, od danas biti jeftiniji za pola kune. Za očekivati je da će ih slijediti i drugi trgovci, najkasnije od četvrtka, kad pravilnik stupi na snagu. 


Svi su trgovci unatrag nekoliko mjeseci, jednako kao i proizvođači mlijeka, naglašavali kako će zbog ukidanja naknade pojeftiniti mlijeko i mliječne proizvode, budući da naknada nije osmišljena kao bilo čija zarada, već kao prolazna stavka koja bi samo potrošače trebala motivirati da bocu vrate u trgovinu i dobiju povratnu naknadu. Nju prvo proizvođač uplaćuje Fondu za zaštitu okoliša kad proizvod stavlja na tržište, proizvođaču je zatim plati trgovac kad od njega preuzima proizvod, trgovcu potrošač, a kad trgovac naknadu vrati potrošaču, njemu je u konačnici refundira Fond. Kad je mliječna ambalaža u pitanju, povratna naknada se nije plaćala na svu ambalažu, već samo na ambalažu za svježe, ne i trajno mlijeko, kao i na ambalažu za jogurte i slične mliječne tekuće proizvode, sve zapremine veće od dva decilitra. 

Opširnije u tiskanom izdanju