Tajni susret u Banskim dvorima

Svjedočenje koje će uzdrmati Most: Milanović će na sudu u Rijeci otkriti s kim se sastao u prosincu 2015.

Dražen Ciglenečki

Sam Milanović dosad nije javno otkrio imena mostovaca koji su taj dan, do ranih jutarnjih sati, bili u njegovom uredu. Nije ih prokazao čak niti kad je tri tjedna kasnije, na sjednici Kluba zastupnika SDP-a, svoje stranačke kolege izvijestio da se navedeni sastanak dogodio



Zoran Milanović već dulje se ne pojavljuje u javnosti, ali u ponedjeljak bi trebao doći u Rijeku, kako bi na sudu svjedočio u parnici koja ju je saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić pokrenula protiv Novog lista. 


Ona je tužbu podnijela zato što je portal našeg lista u ožujku prošle godine s portala N1 prenio informaciju, koju je ta televizija, pak, prenijela iz 24 sata, da je i Ines Strenja Linić bila među zastupnicima Mosta koji su se 8. prosinca 2015., u vrijeme turbulentnih pregovora o sastavljanju nove Vlade, s tadašnjim premijerom Milanovićem sastali u Banskim dvorima. Premda je portal Novog lista u roku dva sata maknuo taj tekst, Ines Strenja Linić, koja tvrdi da nije bila na tom razgovoru s Milanovićem, tužila je naše novine smatrajući da su joj nanijele veliku štetu.


Stoga je Milanovića pozvala kao svjedoka, vjerujući da će potvrditi da ona nije bila s mostovcima koji su u kasnim noćnim satima tog 8. prosinca samoinicijativno došli u zgradu Vlade kako bi se našli s premijerom. N1, odnosno 24 sata, objavili su da su u Mostovom izaslanstvo, mimo znanja Bože Petrova, osim Ines Strenje Linić, bili izabrani zastupnici Tomislav Panenić, budući ministar u Vladi Tihomira Oreškovića, te Ljubica Ambrušec i Josip Katalinić. Naravno, Milanović zna s kim se od navedenih zaista sreo, a s kim eventualno nije. Ako bi to u ponedjeljak rekao na sudu, moguće je da bi time prouzročio probleme u Mostu. Jer, možda su oni koji su se sastali s njim u međuvremenu to priznali Petrovu, a možda i nisu.




Sam Milanović dosad nije javno otkrio imena mostovaca koji su taj dan, do ranih jutarnjih sati, bili u njegovom uredu. Nije ih prokazao čak niti kad je tri tjedna kasnije, na sjednici Kluba zastupnika SDP-a, svoje stranačke kolege izvijestio da se navedeni sastanak dogodio. Prethodno je 7. prosinca u hotelu Esplanade održan neobičan skup, na kojem je Petrov predložio Milanoviću i Tomislavu Karamarku osnivanje takozvane tripartitne vlade. Pojedinim ljudima iz Mosta bilo je jasno da ovakav model neće svi prihvatiti, a bili su zabrinuti i zato što je propao prvi pokušaj konstituiranja Sabora nakon izbora 8. studenog 2015.


Zastupnici nisu počeli konzumirati svoje mandate i pribojavali su se ponavljanja izbora. U Banske dvore ušli su na sporedan ulaz, nastojeći se i tako sakriti od javnosti, ali i od Petrova.


»Neću reći tko su bili ti ljudi jer im štitim integritet. Pregovarali smo o dogovoru s SDP-om. Bili su korektni, ali zbunjeni. Nisu dolazili ogovarati Petrova ni ikoga drugog iz Mosta. Nalazili smo se u kasnim satima u Vladi i to govori da oni nisu bili na čisto«, izjavio je Milanović sredinom siječnja prošle godine kad je gostovao u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u 2«.


S obzirom da se Petrov dvadesetak dana prije toga odlučio za suradnju s Karamarkom, uz objašnjenje da su neki SDP-ovci kontaktirali pojedine zastupnike njegove stranke, ovaj su Milanovićev istup u Mostu tretirali kao potvrdu da je Petrov govorio istinu kad je naprasno raskinuo dogovor sa SDP-om. Ali, u trenutku kad je to učinio, Petrov nije pojma imao da je dio zastupnika Mosta iza njegovih leđa u Banskim dvorima pregovarao s Milanovićem.