Odjeci Papinih izjava

Svećenici u čudu: Papa ne želi cjenik u crkvi, kler se poziva na Kanonsko pravo

Andrej Petrak

Kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak poručuje da su na području Riječke metropolije taksovnikom određene pristojbe za uzdržavanje službenika



RIJEKA » Papa Franjo pozvao je vjernike da prijave svećenike koji im žele naplatiti održavanje misa za vjenčanje, za krštenje, za blagoslov, za misnu nakanu ili druge usluge.


  – Božji puk zna svojim svećenicima oprostiti kad pogriješe zbog ljudske slabosti, ali narod im ne oprašta ako su privrženi novcu i ako su zlostavljači. To im ne oprašta. Ne oprašta im sablazan iznajmljivanja crkve za vjenčanje, poručio je papa Franjo na misi u domu Santa Marta, za blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu.


  Tom prigodom komentirao je ulomak iz Evanđelja o tome kako Isus izgoni trgovce iz Hrama, naglasivši da je Isus pročistio Hram jer je bio profaniran, a s njime i Božji puk. Upozorio je da se i danas na ulazima u crkve nalaze istaknuti cjenici za crkvena slavlja, krštenje, vjenčanje, mise i da se ljudi zbog toga sablažnjavaju.




  – Crkve ne smiju postati burze. Isusovo otkupljenje je besplatno. Kad službenici Hrama, svećenici, laici, crkvenjaci ili tajnici postaju špekulanti, narod se sablažnjava. Svi smo za to odgovorni, također i laici, jer bi i oni morali otvoreno upozoriti župnika, poručio je papa.


Pitanje je hoće li nakon ovih Papinih jasnih riječi svećenici u svojim crkvama prestati naplaćivati misna slavlja i druge usluge? U Riječkoj nadbiskupiji zamolili smo za komentar poruka pape Franje te citirali internetsku stranicu Radio Vatikana koja je prenijela Papinu propovijed.


  – Na području Riječke metropolije taksovnikom su određene pristojbe za uzdržavanje službenika i crkvenih ustanova, objašnjava kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak.


 - Prema taksovniku, tumači mons. Imbrišak, naknada od slavljenja sakramenta mise pripada služitelju za njegovo uzdržavanje u visini do 1.500 kuna mjesečno. Pristojbe za pripravu sakramenta potvrde 80 kuna, sakramenta vjenčanja 200 kuna, obreda sprovoda 200 kuna pripadaju u tri četvrtine iznosa za uzdržavanje župa (što u prosjeku iznosi po župi manje od 500 kuna mjesečno, a nema župe u kojoj su pristojbe više od 1.000 kuna mjesečno), te jedna četvrtina za uzdržavanje svih središnjih ustanova nadbiskupije (što u prosjeku iznosi nešto ispod 12.500 kuna mjesečno). Pristojbe od uredskih isprava pripadaju u iznosu 10 kuna za uredovanje župe, a 10 kuna za uredovanje HBK (što ne iznosi ukupno nikada ni 10.000 kuna godišnje). Sve propisano u taksovniku Riječke metropolije doneseno je u skladu kan. 952. i kan. 1264. Zakonika kanonskog prava. Kažnjivo je djelo povisivati propisane iznose. Obveza je siromašnima iznose umanjiti ili oprostiti, pojašnjava Imbrišak.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…