Predsjednički izbori

Sve televizije osigurale termine za sučeljavanje troje najjačih kandidata

Siniša Pavić

Počinje 21. prosinca na RTL televiziji uz Igora Bobića, nastavlja se dan kasnije na Novoj TV uz Mislava Bagu, a zadnji dan će kandidati pred kamere HTV-a gdje će sučeljavanje voditi – Daniela Trbović



ZAGREB » Dok kandidati za predsjednika sakupljaju potpise, televizijske kuće s nacionalnom koncesijom definiraju način na koji će u svom programu sučeliti predsjedničke kandidate. Sučeljavanja kandidata biti će na HTV-u, RTL-u, Novoj TV te na Hrvatskom radiju. Zahvaljujući novim pravilima za medijsko praćenje izbora, televizijske kuće, poglavito komercijalne, prvi put će imati slobodu same odlučiti koga će od kandidata sučeliti. Pri tom će se voditi istraživanjima javnog mijenja te priliku dati onim kandidatima za koje istraživanja pokažu da imaju realne šanse ući u drugi izborni krug.


  Sve počinje na RTL Televiziji, 21. prosinca u udarnom večernjem terminu. Sučeljavanje će voditi Igor Bobić. Kako nam reče Ivan Lovreček, zamjenik predsjednika Uprave, RTL Televizije, još nije donesena odluka koliko će predsjedničkih kandidata RTL sučeliti. Bit će ih, veli Lovreček, najmanje troje. Konačna odluka past će krajem tjedna i to na osnovu RTL-ove ankete o rejtinzima kandidata. Bit će to, kako kaže Lovreček, klasično sučeljavanje, bez publike u studiju. Forma je zadana, pravila objavljena na internetskim stranicama RTL-a.


  Dan poslije, novo televizijsko sučeljavanje. Tim Informativnog programa Nove TV priprema sučeljavanje predsjedničkih kandidata za 22. prosinca u 21 sati. Vodit će ga Mislav Bago.





Na HTV-u će se svi kandidati predstaviti u polusatnim televizijskim emisijama koje će biti emitirane na HTV 4. To će predstavljanje voditi Goran Rotim i Mirjana Posavec. Predstavljanje kandidata u sklopu predsjedničkih izbora u programu Hrvatskog radija održavat će se u najslušanijem radijskom terminu od 7 sati i 30 minuta do 8 sati ujutro na Prvom programu HR-a. Vodit će ga urednici koji uređuju i vode emisiju »U mreži Prvoga«.



  – Na sučeljavanje ćemo pozvati najmanje tri kandidata, u skladu s mjerodavnim istraživanjima javnoga mnijenja. Bude li drugog kruga izbora, također ćemo održati sučeljavanje kandidata koji uđu u eventualni drugi krug, najavio je Bago. I nakon 20 godina karijere političkog reportera i komentatora, ili baš zato, Bago ističe važnost dobre pripreme. Jer, kako kaže, nikad ne možeš predvidjeti u kojem pravcu će se sve odvijati, hoće li kandidati krenuti žestoko ili će do kraja mirno raspravljati.


  Zadnji dan izborne kampanje, 26. prosinca, kandidate s valjanim kandidaturama, najprije čeka sučeljavanje na Hrvatskom radiju, a onda i veliko finale na Hrvatskoj televiziji. Sučeljavanje na HR-u dogodit će se tijekom jutra, trajati će od 8 do 10 sati, a vodit će ga urednici »Poligrafa« – političkog magazina Hrvatskog radija Milena Jukić Ugrin i Mislav Togonal. Zadnje sučeljavanje pred same izbore dogodit će se istog tog 26. prosinca u prime time terminu HTV-a. Za razliku od komercijalnih televizijskih kuća koje su se odlučile za klasičan način sučeljavanja, javni servis se odlučio za posve drugačiju taktiku. S HRT-a za potvrđuju kako će moderatorica sučeljavanja – koje će se istovremeno prenositi na Prvom i Četvrtom program – biti Daniela Trbović. Urednik je Branko Nađvinski, a kandidatima će pitanja postavljati četiri novinara HRT-a. Kako se, pak, neslužbeno doznaje pitanja bi mogli postavljati urednici redakcija, primjerice vanjske ili unutarnje politike. Hoće li, kako se ranije špekuliralo, u studiju biti i publike spremne postaviti koji upit, ili se od toga ipak odsutalo, jučer se nije dalo doznati.