Povratak u prošlost

Sve miriše na devedesete: I u SDP-u i u HDZ-u vide elemente Tuđmanove vladavine

Zlatko Crnčec

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Tomislav Karamarko je stranku konsolidirao, a istina jest da ju je u jednom dijelu vratio na pozicije iz devedesetih, ali ne u negativnom kontekstu, smatra Gordan Jandroković (HDZ)

Nakon tri uzastopne pobjede HDZ-a na državnoj razini – dvije na europskim i jedna na predsjedničkim izborima – a sve kombinirano s prosvjedom branitelja u Savskoj ulici i protivljenju uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru u dijelu domaće javnosti postavilo se pitanje je li na djelu ono što dio lijevih komentatora naziva »povratak u devedesete«.   Profesor Žarko Puhovski smatra da nema nikakve mogućnosti da bi pobjeda HDZ-ove kandidatkinje mogla dovesti do značajnijeg porasta nacionalizma.

  – Ono što se prvo vidi jest to da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović bila minimalna, kao i to da je njome osvojila politički nevažnu funkciju. Stoga ne vidim nikakve elemente za povratak u devedesete, rekao je Puhovski. Dodao je da je HDZ-ova promidžba u kampanji imala dvije razine, jednu liberalnu u kojoj se nisu spominjale teme karakteristične za desnicu, i drugu koja se fokusirala isključivo na napade na komuniste i Jugoslavene.


  – Takva podjela na dvije razine nije ni u kojem slučaju postojala tijekom devedesetih. Druga je sada stvar što bi se moglo dogoditi ako HDZ osvoji većinu na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati krajem ove godine. Do izbora ima još dosta vremena, a predsjednički su izbori pokazali da je podjela u društvu fifty-fifty. Gotovo je sigurno da će HDZ na tim izborima dobiti najviše glasova, ali je veliko pitanje hoće li biti u poziciji oformiti parlamentarnu većinu, rekao je Puhovski. Dodao je da će se tada dobiti i odgovor na ključno političko pitanje koje se danas postavlja – manipulira li HDZ braniteljima ili je situacija obratna.



Prosvjed branitelja, smatra Nenad Stazić potpuno je nepotreban.   – Zamislite da pred Ministarstvo obrane dođe grupa časnika koja se smatra uvrijeđenim izjavama o stanju u oružanim snagama koje je tijekom kampanje davala Kolinda Grabar Kitarović. I da traže njenu ostavku i da će prosvjedovati dok se to ne dogodi. Što bi se dogodilo? Ministar obrane poslao bi vojnu policiju da ih ukloni, bili bi izvedeni pred Vojni sud i nečasno otpušteni iz oružanih snaga, rekao je Nenad Stazić.




  – Ako HDZ manipulira braniteljima njihovi će prosvjedi potpuno nestati. Problem će nastati ako je situacija suprotna, odnosno ako branitelji žele zauzeti poziciju koje je šezdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji zauzeo SUBNOR predstavljajući se kao savjest društva. U tom će se slučaju HDZ naći u problemima, kaže Puhovski. Dodao je da je situacija sa ćirilicom u Vukovaru »nešto jako ružno« do čega je posredno doveo ulazak Hrvatske u EU.


  – Sada nema nikakvog straha od kontrole izvana pa smo se malo razmahali. Ali ako HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima Stožer će izgubiti zamah. Za branitelje u Savskoj nisam baš tako siguran, rekao je Puhovski.


 


 Konsolidacija HDZ-a


S druge strane član predsjedništva HDZ-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kaže da jest došlo do svojevrnog povratka u devedesete, i to na pozitivan način, ali da to nije najznačajniji razlog HDZ-ovih izbornih pobjeda.


  – Oni koji tvrde da su pobjede HDZ-a vezane isključivo na otvaranje takozvanih desnih tema ne razumiju što se danas uistinu događa u zemlji. S jedne je strane narod potpuno nezadovoljan i Vladom i donedavnim predsjednikom jer su pokazali da nisu kadri riješiti ni jedno životno pitanje vezano za gospodarstvo i pad standarda. Tu su potpuno podbacili, rekao je Jandroković. Dodao je da je Kukuriku koalicija kada je dolazila na vlast najavljivala da je njoj »strana svaka vrsta nepotizma, korupcije i partijskog kadroviranja«.


  – A onda su u samo dvije ili tri godine pokazali da su šampioni svih tih nepodopština. Da im nisu strani ni sukobi interesa ni zloporabe vlasti. Prije parlamentarnih izbora vodili su agresivnu kampanju kako bi kriminalizirali HDZ, a moguće sve zbog toga da prikriju da žele Hrvatsku pretvoriti u svoj feud, rekao je Jandroković. Što se tiče samog HDZ-a on kaže da stranka od dolaska na čelo Tomislava Karamarka nije napravila nikakvo skretanje udesno već samo »otklon od pogrešaka koje su činjene zadnjih godina prošle Vlade«.


  – To je uspješno učinjeno. I svima je jasno da se pogreške učinjene za vrijeme Ive Sanadera ne mogu staviti na teret Tomislavu Karamarku. On je stranku kosolidirao, a istina jest da ju je u jednom dijelu vratio na pozicije iz devedesetih, ali ne u negativnom kontekstu. On je samo oživio temeljne vrijednosti HDZ-a – državotvorstvo, domoljublje i iskren odnos prema braniteljima, Domovinskom ratu i Franji Tuđmanu, rekao je Jandroković. On kaže da se ova konsolidacija HDZ-a odigravala paralelno i s Vladinim aktivnostima koje su »imale negativan odnos prema temeljnim vrijednostima hrvatskog naroda«.


  – Naprimjer, jedna od prvih odluka ove Vlade bilo je ukidanje pokroviteljstva Sabora nad manifestacijom na Bleiburgu. Zatim je bio zdravstveni odgoj kojim se lijevi svjetonazor želio nametnuti cijelom društvu. A tu je naravno i takozvani Lex Perković kojim se pokušalo zaštititi ljude povezane s udbaškim ubojstvima braneći komunizam kao sustav. A sve je to izazvalo burne reakcije velikog broja ljudi, rekao je Jandroković.


 


 Podjela nacije


Da HDZ vraća i sebe i Hrvatsku u devedesete, i to na negativan način, smatra potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a Nenad Stazić.


  – Ovo što se događa mene zaista jako podsjeća na devedesete. Retorika HDZ-a je potpuno ista. Pa u izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović moglo se čuti da je s njom pobijedila i domoljubna Hrvatska. Kao da ona druga polovina birača koja je glasala za dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića nije domoljubna. Pa što je to nego politika koja je bila dominantna devedesetih. S tim da je predsjednik Franjo Tuđman inzistirao na pomirbi što ga ipak čini politički puno širim od sadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i glavnog tajnika Milijana Brkića, rekao je Stazić. Po njegovom mišljenju, ovakva politika aktualnog vodstva HDZ-a vodi »u podjelu nacije, što nije dobro«.


  – Naravno Hrvatskoj u ovom trenutku ne prijeti neposredna opasnost od društvenih nemira zbog podjela građana po nekakvoj ideološkoj liniji, ali ovakva politika svakako nije dobra jer širi jaz između ljudi koji različito misle o nekim stvarima. Ne mogu vam reći što bi se moglo događati ako HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima jer ne znam što je u njihovim glavama, niti su mi do kraja jasni politika i ciljevi HDZ-a, rekao je Stazić. Dodao je da će puno toga ovisiti i o tome kako će se postojeća Vlada braniti.


  – Odlučan je potez aktualnog premijera Zorana Milanovića koji je novoizabranu predsjednicu pozvao da dođe na sjednicu Vlade koju želi. I da može slušati i postavljati pitanja koja želi. Ali i ona bi morala promijeniti svoju retoriku. Stalno najavljuje da će rušiti Vladu iako je njena ustavna zadaća da koordinira rad državnih institucija, a ne da se bori za rušenje Vlade koja ima stabilnu većinu u parlamentu. I Stjepan Mesić i Ivo Josipović bili su predsjednici koji su bili na funkciji kada su Vladu vodile stranke koje nisu iz njihove političke grupacije, ali su s njima surađivali, nisu ih rušili, rekao je Stazić.