Čeka se odluka

Sve izvjesniji referendum o termoelektrani: Hrvatska ostaje bez Plomina C ali uz odštetu Japancima?

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

HEP je, barem tako tvrdi, u finalnoj fazi pregovora s japanskim Marubenijem, konzorcijem koji bi trebao graditi Plomin C na ugljen, snage 500 MW, i zajedno s HEP-om njime upravljati. Ugovor bi trebao biti potpisan do svibnja ove godine



Nakon što je s više od 90 posto glasova na savjetodavnom referendumu u Pločama srušen projekt gradnje tamošnje termoelektrane na ugljen, o istom takvom referendumu protiv gradnje Plomina C sve intenzivnije, ponovo, razmišljaju i Istrani.


Odmah nakon pločanskog referenduma krajem siječnja, otvorenim se pismom oglasio nekadašnji istarski saborski zastupnik Dino Debeljuh, prozivajući istarskog župana Valtera Flegu da glavu stavlja u pijesak, i pozivajući ga da također raspiše savjetodavni referendum o Plominu C.


Nekoliko dana kasnije, početkom veljače, predsjedništvo IDS-a je podržalo koordiniranu odluku gradonačelnika Labina i načelnika općina Raša, Pićan, Sveta Nedjelja i Kršan da se građanima Labinštine omogući demokratsko izjašnjavanje stava o Plominu C. Sjednice gradskih i općinskih vijeća na kojima bi ta odluka trebala biti donesena održat će se do kraja veljače, nakon čega počinje teći rok od 30 dana u kojem savjetodavni referendum može biti raspisan, odlučeno je.




HEP je, barem tako tvrdi, u finalnoj fazi pregovora s japanskim Marubenijem, konzorcijem koji bi trebao graditi Plomin C na ugljen, snage 500 MW, i zajedno s HEP-om njime upravljati. Ugovor bi trebao biti potpisan do svibnja ove godine. Ako je tako, odnosno ako pregovori teku po planu, postavlja se pitanje hoće li u slučaju da građani Labinštine kažu ne Plominu C, HEP Marubeniju, i koliku, odštetu morati platiti.


»To da se čitav projekt, predviđene vrijednosti od 800 milijuna do milijardu eura, sruši referendumom, uopće nije nemoguć scenarij. Pitanje je samo dokle se u pregovorima s Marubenijem došlo, odnosno je li se HEP već obvezao na plaćanje penala u slučaju da odustane«, otkrivaju nam sugovornici upućeni u hodogram pregovora. Dokle su oni, međutim, stigli, obavijeno je velom tajne.


Naime, onog trenutka kad HEP i Marubeni dogovore cijenu po kojoj će HEP biti obavezan kupovati polovinu struje proizvedene u Plominu C, ugovor postaje obvezujući za obje pregovaračke strane.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista