Raspisan natječaj

Svakog ponedjeljka vojnicima čista odjeća i rublje – po mjeri

Danko Radaljac

Vojnici u Gospiću i Petrinji dobivat će po jednu kapu, jednu jaknu, dvoje hlače i tri košulje, te čisto rublje u vrećici



ZAGREB  Ministarstvo obrane ovaj je tjedan raspisalo javni natječaj za unajmljivanje službenih odora pripadnika Oružanih snaga. Time se radi velika promjena u odnosu na sadašnju praksu, kad su se uniforme jednostavno kupovale. Ovaj neuobičajen potez nije nešto što se nije viđalo u svijetu, jer dijelovi primjerice američke vojske na sličan način posluju. U konačnici, radi se o jednom obliku leasinga, gdje potencijalne probleme s odjećom rješava »iznajmitelj«, a ne Oružane snage. Prema navodima samog natječaja, radi se o poslu koji će na sedam godina koštati 28 milijuna kuna. Samo za ovu godinu predviđen je utrošak od 2,8 milijuna kuna.


No, kako bi to trebalo izgledati u stvarnosti? Ponuditelji koji su spremni ući u ovakav posao s vojskom morat će svakog ponedjeljka u vojarne dostaviti onoliki broj uniformi koliki je ugovorom predviđen. Za sada je projekt za dvije vojarne, onu u Gospiću te petrinjsku. Svakog ponedjeljka ujutro tako se treba dostaviti po vojniku jedna kapa, jedna jakna, dvoje hlače i tri košulje. Pored toga, potrebno je donijeti i čisto rublje u jednoj vreći. Predviđeno je da sva odjeća bude naručena po mjeri vojnika. To sve lijepo zvuči, no pitanje je kako će se tekstilne tvrtke postaviti prema ovom promjenjenom modusu operandi za uniforme. No, natječaj traje do pred kraj srpnja, tako da će se vjerojatno naći dovoljno zainteresiranih u klasteru tvrtki koje surađuju s Oružanim snagama i MORH-om. 


Iza svog ovog posla postoji i jedna zakulisna »igra« vojnog sustava, koja je u neku ruku ih i potakla da se ovako organiziraju. Naime, MORH trenutno ima velike probleme s pranjem uniformi, što se obavlja bilateralnim ugovorom s »Pleterom«, trgovačkim društvom u potpunom vlasništvu države. No, iako se radi o državnoj tvrtki, koja uz ove poslove obavlja i nabavu hrane za vojsku, ugovori su poprilično financijski loši za MORH. Stoga se i išlo na »outsourcanje« pranja uniformi i rublja, jer se smatra kako bi se time moglo zaraditi nešto novca.