2014. na Kvarneru

Svake godine boravak gostiju sve kraći, nedostaju atraktivni sadržaji

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Lani je loše vrijeme imala cijela Hrvatska, a ipak se bilježi rast broja dolazaka i noćenja. Sve kraće zadržavanje gostiju ukazuje na manjak sadržaja, ne samo na Kvarneru već općenito u turističkoj ponudi



Turistička zajednica Kvarnera lani je iz osnovnih prihoda, a to su boravišna pristojba i turistička članarina, ostvarila blizu 8,3 milijuna kuna što je na razini plana i jedan posto manje nego 2013. Sveukupno su, pak prihodi županijskog TZ-a iznosili 15,1 milijun kuna. Istaknuto je to na sjednici Skupštine TZ Kvarnera, održanoj u Opatiji.


Županijska Turistička zajednica lani je najviše uprihodila od boravišne pristojbe – 6,3 milijuna kuna što je dva posto manje u odnosu na godinu ranije, i to iz razloga manjeg broja noćenja. Od turističke članarine uprihodovano je, pak, blizu 1,8 milijuna kuna ili 19 posto više. Govoreći o financijskim pokazateljima, Anton Bolonić, predsjednik Nadzornog odbora TZ Kvarnera, ukazao je i na nenaplaćena potraživanja s osnove boravišne pristojbe koja iznose 2,4 milijuna kuna. Najveći je dug Njivice Resorta (1,2 milijuna kuna), tvrtke koja je u predstečajnoj nagodbi.


Nadzor obavlja Carina


Zlatko Komadina, predsjednik TZ Kvarnera, kazao je da na TZ županije otpada tek deset posto tih potraživanja, obzirom da se novac od boravišne pristojbe dijeli tako da 65 posto ide lokalnim TZ-ima, deset posto županijskoj razini, a 25 posto HTZ-u. Dodao je da nadzor po novom obavlja Carinska uprava, i to od raspuštanja Državnog inspektorata.




– I oni su se izgleda našli u nebranom grožđu, kazao je Komadina dodajući kako je već s predstavnicima Carine održan sastanak kako bi se intenzivirao nadzor, a isto će se tako carinike pozvati na sastanak koordinacije lokalnih TZ-a.



Što se događa s kampom Pušća u općini Omišalj, bilo je jedno od pitanja koje se poteglo u raspravi sjednice. Naime, rečeno je kako, prema dopisu, kojeg je sadašnji zakupac slao različitim institucijama, ovom kampu prijeti zatvaranje. Neslužbeno se doznaje da je država uzela pravo raspolaganja zemljištem na pomorskom dobru, kao i da se oko kampa vode sporovi. Ukoliko se to dogodi, to će biti još jedan minus u turističkoj ponudi ovog kraja u kojem su Hoteli Omišalj u stečaju, a Njivice Resort u predstečajnoj nagodbi.



Rashodi su iznosili 14,6 milijuna kuna. Oko 3,2 milijuna kuna utrošeno je na funkcioniranje turističkog ureda, tijela županijskog TZ-a i info punkt Vrata Jadrana. Za dizajn vrijednosti, odnosno potpore manifestacijama i projektima, organizaciju upravljanja destinacijom, kvarner.org, kao i razvoj  brendova, urošeno je 667.000 kuna, za takozvane komunikacijske vrijednosti, odnosno on i off line oglašavanje oko 8,4 milijuna kuna, a za distribuciju i prodaju vrijednosti, odnosno sajmove, prezentacije i slične aktivnosti oko 1,7 milijun kuna.


Visoka sezonalnost


Sumirajući lanjske rezultate na Kvarneru, među članovima skupštine dalo se čuti da loše vrijeme ne može biti opravdanje za lošiju 2014. jer je loše vrijeme imala cijela Hrvatska, a ipak se bilježi rast broja dolazaka i noćenja. Kao i da je svake godine boravak gostiju sve kraći što ukazuje na manjak sadržaja, ne samo na Kvarneru već općenito u hrvatskoj turističkoj ponudi.  Komadina je kazao kako se ne treba vaditi na kišu, no da je lanjska godina doista donijela povijesne rekorde što se tiče padalina.


– A znamo što to znači za kampove. Također se slažem da nemamo dovoljno sadržaja i atrakcija te zato i razvijamo turističke proizvode. Što se tiče boravka gostiju, postoji jasna razlika između otoka i kopna. Tako najduže boravke imaju na Rabu i Lošinju, a najkraće na kopnu, točnije u Gorskom kotaru i Rijeci, rekao je predsjednik TZ Kvarnera. Bolonić je ukazao i na visoku sezonalnost. Naime, 67 posto noćenja se ostvari u srpnju i kolovozu, a od svibnja do rujna čak 87 posto.


Stuttgart i Moskva


– To znači da na ostatak godine otpada tek 13 posto fizičkog prometa i ukazuje na visoku sezonalnost, istaknuo je Bolonić.


Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov  članove skupštine upoznala je s aktivnostima na promociji tijekom prva tri mjeseca ove godine kada je kvarnerska regija imala samostalan štand na sajmovima u Stuttgartu, Münchenu, Berlinu, Rigi, Amsterdamu, Moskvi, Zürichu i Göteborgu. Uz to su odrađeni i sajamski nastupi na štandu HTZ-a, kao i niz dodatnih prezentacija, radionica i press konferencija. Jedna od najznačajnijih aktivnosti bio je nastup na sajmu CMT u Stuttgartu gdje je Kvarner bio regija partner, a gdje je ukupna vrijednost medijskih objava o kvarnerskoj regiji prešla dva milijuna eura. Uz ostalo je istaknula i uspješne nastupe u Moskvi gdje se Kvarner predstavljao na specijaliziranom sajmu za zdravstveni turizam, a što je nastavak niza aktivnosti na razvoju ovog segmena.


– Nastup u Moskvi je bio vro uspješan, istakla je direktorica županijske TZ.