Propalo mirenje

Sutra štrajk prosvjetara, znanstvenika i medicinskih sestara

Gabrijela Galić

Zbog štrajka sutra neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati



ZAGREB Mirenje s pet sindikata obrazovanja i zdravstva je propalo pa sutra u svim osnovnim i srednjim školama, kao i i fakultetima neće biti nastave. U štrajku su i znanstvene ustanove te dio zdravstvenih radnika.


Jednodnevni štrajk organiziraju Matica hrvatskih sindikata i Sindikat Preporod, koji su se nakon dugo vremena našli na istoj strani. Štrajk u obrazovanju uvijek povlači pitanje roditelja, što s djecom taj dan.


Sindikati, koji će štrajkaški radni dan započeti skupom zaposlenika, ističu kako nije na njima da učenike pozivaju da ne dolaze na nastavu te da je to u nadležnosti ravnatelja. Resorno ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta četvrtak smatra normalnim radnim danom i poručuje kako Vlada, vrijeme provedeno u štrajku neće platiti. 


 Financijski okviri




– Svim učenicima, čije je pravo da dođu u školu za nas na prvome mjestu, ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave. Učenicima u domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako adekvatna skrb treba biti osigurana učenicima s poteškoćama u razvoju – poručuju iz resornog ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje ističe kako uvažava pravo sindikata na štrajk te žali što u postupku mirenja nije postignut dogovor i što su sindikati bili nespremni jasno definirati predmet spora u postupku mirenja. 



Zbog štrajka sutra neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati.Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje. Učitelji i nastavnici će ujutro održati zborove radnika a nakon toga u školama će ostati dežurati Štrajkaški odbori, dok ostali članovi sindikata mogu ostati štrajkati na svojim radnim mjestima ili, ako žele, mogu otići kući, kažu sindikalci.Ravnatelje koji će po naputku ministra Jovanovića pokušati popisivati štrajkaše upozoravamo da je to suprotno Zakonu o radu, te ćemo ih prijaviti Inspekciji rada, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.


– Sindikalna strana sudjeluje u pregovorima o novom TKU-u, pa je istovremeno pozivanje na štrajk nepotreban pritisak, ako u pregovorima svi sudjelujemo u dobroj vjeri. Svi moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i realnih financijskih okvira. Prioritet nam je čuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i mirovina – priopćeno je iz resornog ministarstva. Ono se osvrće i na sindikalno problematiziranje ukinutih dodataka od 3, 5, 7 i 9 posto napominjući kako je to pitanje već moglo biti zakonski riješeno da »sindikalni čelnici nisu odbili prijedlog Vlade koja je te dodatke htjela legalizirati«. 



Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavila je predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.Njezin sindikat ide u štrajk i zbog zabrane zapošljavanja, zbog čega u sustavu nedostaje čak 12.000 medicinskih setara. »Mi već niz godina radimo kao da smo u štrajku, samo s minimalnim brojem osoblja«, kaže Prašnjak.


U kolovozu ukinuti dodaci na plaće primanja učitelja i nastavnika umanjili su za 200 do 800 kuna mjesečno. Upravo na dodacima i bojazni da će se kroz granske kolektivne ugovore obrazovnom kadru plaće dodatno rezati, zajedništvo su nakon dugo vremena uspostavila četiri sindikata obrazovanja – obrazovna vertikala Matice i Sindikat Preporod. Taj je sindikat najavio da će se u pregovorima o


Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe prikloniti onima koji ga neće potpisati. Matica štrajk upozorenja nešto šire obrazlaže, pa članstvo obrazovne vertikale i jednog zdravstvenog sindikata podsjeća da je Vlada otkazala TKU, a bez njega nema ni socijalnog mira. 


Kako ističe ravnateljica Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Senija Zelić-Pavelić, štrajk je pravo prosvjetnih djelatnika koja će ona poštovati, no svakako će pokušati organizirati nastavu s nastavnicima koji neće štrajkati. 



Prema jučerašnjim saznanjima Ivana Vukića, ravnatelja OŠ Srdoči, gotovo cijelo nastavničko vijeće štrajkom će izraziti svoje nezadovoljstvo otkazom kolektivnog ugovora te najavljenom novom smanjenju prava prosvjetnih djelatnika kojima bi im plaće mogle biti umanjenje od 10 do 40 posto. 


  – Sasvim je jasno da je nemoguće organizirati nastavu za 670 učenika s jednim ili dva nastavnika zbog čega nastave najvjerojatnije neće biti, no konačna odluka bit će donesena dan uoči štrajka, rekao nam je u utorak ravnatelj najveće riječke škole Ivan Vukić.



 Problemi roditeljima


Ana Biočić, ravnateljica OŠ »Vladimir Gortan« također očekuje da će veliki broj nastavnika ove riječke škole biti u štrajku, no svjesna da bi roditeljima neodržavanje nastave moglo prouzročiti velike probleme, nakominje da preporuka jest da djeca ne dolaze u školu, no da će za sve onu djecu koja dođu u školu, biti organizirane aktivnosti u skladu s brojem nastavnika koji neće biti u štrajku.  

Povjerenica područnog odbora Rijeka Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Sibila Roth očekuje da će se štrajku odazvati svih 1.100 članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske iz 31 škole s područja Primorsko-goranske županije. 



Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poštuje pravo pravo sindikata na štrajk iako smatra da je on nepotreban u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovor. »Sindikalna strana nije jasno naznačila što je predmet spora, nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojega se može ići u štrajk, ali mi poštujemo njihovo pravo na štrajk«, rekao je ministar Jovanović novinarima.


Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li se raditi popis ravnatelja i profesora koji sudjeluju u štrajku te istaknuo da su svi ravnatelji dužni napraviti popis onih koji sudjeluju u štrajku zato što, prema zakonu, svi koji su u štrajku nemaju pravu na plaćen dan. »Štrajk se ne plaća i da bismo mogli normalno isplatiti plaće svima, moramo imati evidenciju o sudionicima u štrajku«, dodao je. Na novinarsku konstataciju kako su plaće nastavnika i profesora doista ispod prosjeka te na pitanje je li to pravedno i pošteno, odgovorio je kako je jasno je da je hrvatski proračun takav zato što su ga pojeli »HDZ-ovi skakavci«.


– Štrajk je najava borbe za kolektivne ugovore, a protiv pravnog nasilja i protiv drastičnog smanjenja proračuna. Nema opravdanja za takve postupke i ne prihvaćamo da smo uvijek mi ti koji se nečega moramo odreći! Ovim štrajkom želimo pokazati da smo za socijalni dijalog ravnopravnih partnera te da ćemo se boriti za dostojanstvo radnika, ističe Sibila Roth.