Reakcija Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Šutnja Hajdaša Dončića uništava rekreativno zrakoplovstvo

Ana Raić Knežević

Ministre, doveli ste nas na najbjedniju razinu od završetka Drugog svjetskog rata, poručili su iz Hrvatskog zrakoplovnog saveza (HZS) ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, kojeg prozivaju i zbog potpunog zanemarivanja sportskog i ultralakog zrakoplovstva. »Naša upozorenja nisu vam ništa značila, niti ste na njih reagirali«, zamjeraju iz HZS-a Hajdašu Dončiću čije ministarstvo još nije donijelo sve zakonske propise temeljem kojih bi se ovlasti iz domene sportskog zrakoplovstva s Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo prenijele na HZS



ZAGREB » Ministre, doveli ste nas na najbjedniju razinu od završetka Drugog svjetskog rata, poručili su iz Hrvatskog zrakoplovnog saveza (HZS) ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, kojeg prozivaju i zbog potpunog zanemarivanja sportskog i ultralakog zrakoplovstva. »Naša upozorenja nisu vam ništa značila, niti ste na njih reagirali«, zamjeraju iz HZS-a Hajdašu Dončiću čije ministarstvo još nije donijelo sve zakonske propise temeljem kojih bi se ovlasti iz domene sportskog zrakoplovstva s Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo prenijele na HZS.


   – Na desetke smo puta tražili od vašeg ministarstva informaciju o radnjama koje poduzima u tom pravcu, kao regulator vlasti, no sve je ostalo bez uspjeha. Povjerenstvo koje bi trebalo biti oformljeno i u kojem bi se trebao nalaziti i predstavnik HZS-a još nije ni na vidiku, a Ministarstvo nam nije dogovorilo niti jednim e-mailom, stoji u reagiranju HZS-a i njegove Komisije za ultralako letenje koji su pomoć tražili čak i od premijera i predsjednika RH.


   – Tragedija koja je zadesila aeroklupska letilišta i aerodrome, koji su uglavnom zatvoreni, dovela je do kataklizme sportskog i rekreativnog zrakoplovstva. Zatvoreni su aerodromi Grobnik, Otočac, Sinj, Unije, Čakovec, Osijek-Čepin, Vinkovci, Slavonski Brod i mnogi drugi na kojima su školovane stotine rekreativnih i profesionalnih te vojnih pilota, podsjećaju iz HZS-a, naglašavajući da su u svim zemljama u okruženju javne ovlasti za rekreativno zrakoplovstvo već predane nacionalnim aeroklubovima ili udrugama mikrolakog letenja.    – Tako nas se prepušta Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, a ona rekreativno i sportsko zrakoplovstvo tretira kao komercijalno, čime ga je ugušila i dovela do prosjačkog štapa. O tome svjedoči statistika zatvorenih aerodroma, broja zrakoplova u letnom stanju, škola koje su preselile u susjednu Sloveniju, upozoravaju iz HZS-a i traže hitan sastanak s ministrom kojeg drže izravno odgovornim za ovakvu situaciju.