E-savjetovanje

Šustar izmijenio pravilnik: Roditelji će moći napisati ispričnicu za izostanak djeteta i za tri uzastopna dana

Ljerka Bratonja Martinović

Dijete ne bi trebalo zbog svake viroze ići liječniku / snimio V. KARUZA

Dijete ne bi trebalo zbog svake viroze ići liječniku / snimio V. KARUZA

 Izmijenjen pravilnik temeljem kojeg će roditelji moći ispričati dijete i za tri uzastopna dana Šustar roditeljske ispričnice poslao na e-savjetovanje



Roditelji će moći napisati ispričnicu za izostanak djeteta iz škole u trajanju od tri uzastopna dana, stoji u izmjenama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera što ih je ministar obrazovanja Predrag Šustar poslao na e-savjetovanje. Rješenje je to iscrpljujuće borbe obiteljskih liječnika da ih se poštedi pisanja ispričnica i za najmanju virozu zbog koje učenik ostane kod kuće. Prema važećem pravilniku, roditelj može ispričati izostanak od tri dana godišnje, koja ne smiju biti uzastopna, pa se događalo da su u sezoni viroza i gripe liječnici bili bombardirani zahtjevima roditelja da opravdaju dvodnevni ili trodnevni izostanak djeteta iz škole.


Sporno je pravilo na snazi od kolovoza prošle godine, a više od godinu dana trebalo je da ministri zdravlja i obrazovanja pronađu rješenje koje neće bespotrebno opterećivati ionako preopterećene ordinacije liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ipak, u izmjenama pravilnika piše da roditelj trodnevni izostanak može ispričati samo jednom godišnje, što znači da svaki učenik ima pravo na samo jednu virozu u tijeku školske godine.


– Zadovoljni smo ovakvim rješenjem, njime se roditeljima vraća njihova roditeljska uloga – komentira Vikica Krolo, presjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM). Smatra da se roditeljima mora dopustiti da takvu ispričnicu napišu i više od jednom godišnje. »Logično je da, kad je dijete spriječeno blažim bolestima, roditelj može opravdati izostanak s nastave. Ako je bolesno duže od tri dana, doći će na pregled i mi ćemo pisati ispričnicu«, kaže Krolo.




Kako je izmjena pravilnika uslijedila tek kad su liječnici zaprijetili bojkotom pisanja ispričnica, a prethodno su se godinu dana besupješno dopisivali s nadležnim institucijama, na isti će način, kažu, postupiti i ako buduća Vlada ne riješi problem čitavog niza administrativnih potvrda koje su liječnici prisiljeni pisati. Riječ je o potvrdama za vozače, za različite škole i veleučilišta, za turističke agencije, banke…


– Očekujemo od budućeg ministra zdravlja da i to riješi. Ako on nešto ne poduzme, mi ćemo sami donijeti odgovarajuću odluku – najavljuje Krolo.