Zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost

Susret na neutralnom terenu: Grabar-Kitarović i Milanović na sjednici VNS-a 12. ožujka u Saboru

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a u pismu predsjednici Republike predložio je premijer Milanović koji je prihvatio prijedlog Grabar-Kitarović da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje



ZAGREB U četvrtak 12. ožujka u Hrvatskom saboru prvi će se puta sastati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na kojoj će se raspravljati o usvajanju smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te Strategiji nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015. – 2024. godinu, potvrđeno je Hini u srijedu iz Ureda predsjednice.


Bit će to prvi sastanak, i to na svojevrsnom »neutralnom terenu«, kojem će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović i to nakon što je premijer odbio sastati se s predsjednicom na Pantovčaku, a ona mu u međusobnoj komunikaciji pismima oko održavanja zajedničke sjednice Vlade na temu gospodarskog stanja u državi predložila da podnese ostavku kao »najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize«.


Datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a u pismu predsjednici Republike predložio je premijer Milanović koji je prihvatio prijedlog Grabar-Kitarović da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje.




Grabar-Kitarović taj svoj prijedlog obrazlaže činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.


Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić rekao je Hini kako je predsjednica Republike pozitivno odgovorila na »vrlo afirmativno pismo premijera Zorana Milanovića« te da je usuglašeno da se sjednica VNS-a održi 12. ožujka u Saboru. »Mjesto održavanja nije bitno, bitan je sadržaj«, kazao je Đurić.


VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.


 Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministar obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, a u radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe.