Odbio olakšicu za donaciju Centru koji se zalaže za pravo na abortus

Suspendiran poreznik koji je “glumio” ustavnog suca

Jagoda Marić

Porezni službenik očito nije vodio računa o tome da je po hrvatskim zakonima abortus legalan. A što je najvažnije zanemario je činjenicu da Centar za ženske studije legalno posluje po hrvatskim zakonima



ZAGREB  Pravo na poreznu olakšicu na osnovu donacije u Hrvatskoj ne ovisi uvijek o poreznim zakonima, nego o tome sviđaju li se pojedinom porezniku ideje koje promovira onaj kome je novac doniran.


U to se uvjerila i jedna građanka Hrvatske koja je novac donirala Centru za ženske studije, zatražila da joj se ta donacija prizna kao umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i dobila odbijenicu.


I to zato što, prema mišljenju poreznika, pravo na olakšice ne pripada onima koji daruju Centar koji se zalaže za pravo na pobačaj, koji je po mišljenju tog poreznika suprotan hrvatskom Ustavu. Time je neizravno ustvrdio kako se Centar za ženske studije bavi neustavnim rabotama.     Dijelove rješenja u kojem se poreznoj obveznici odbija pravo na uvećanje odbitka za porez na dohodak objavio je portal H-alter, a porezni službenik koji je izdao rješenje svoju odluku ne temelji na poreznim zakonima, nego na tumačenju Ustava.    

Pravo na život


– Uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe se ne može priznati, jer odgoj, obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj u izravnoj je suprotnosti sa člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život, stoji u dijelu rješenja što ga je taj portal objavio na svojim stranicama.




  Poreznik spominje i odluke Europskog suda pravde koji je definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, odnosno da ljudski život započinje oplodnjom.


  Podsjeća i na to da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, pa zaključuje da bi priznavanje prava na odbitak na osnovu donacije udruzi koja promiče pobačaj bilo direktno kršenje Ustava.


 


 Istražuju slučaj


Porezni službenik koji je ujedno i ustavni stručnjak očito nije vodio računa o tome da je po hrvatskim zakonima abortus legalan. A što je najvažnije zanemario je činjenicu da Centar za ženske studije legalno posluje po hrvatskim zakonima, pa bi prema tome i njihovi donatori u poreznim pitanjima trebali biti izjednačeni s donatorima ostalih udruga i institucije koje promiču drukčije ili potpuno suprotne ideje.     U Poreznoj upravi jučer nismo mogli dobiti nikakvo očitovanje na ovaj slučaj jer ga kako su nam pojasnili još istražuju i očitovat će se danas.  

 Međutim, kako doznajemo u Ministarstvu financija ljudi koji s nadležni spomenutom porezniku već su reagirali. Tako je ravnatelj Porezne uprave već dao nalog da se suspendira poreznog službenika koji je iskočio iz granica tumačenja poreznih zakona, a još će se vidjeti slijede li sankcije zbog povreda službeničke dužnosti. Uz to, kako nam je potvrđeno, čelništvo Porezne uprave u petak će se sastati s predstavnicima Centra kako bi im se ispričalo zbog neugodnosti.


  Što se događa u Poreznoj upravi možda sugerira i jučerašnja izjava ministra financija Borisa Lalovca koji je u Saboru kazao da od svojih suradnika, odnosno pomoćnika, u koje spada i ravnatelj Poreze uprave tražio da se »jako brinu o sustavu kojim upravljaju, te da imaju njegovu podršku, ali da mu ne trebaju oni koji ne žele raditi«.


  – Imao sam jedan slučaj u Poreznoj upravi, stravično kakvo je mišljenje davao jedan činovnik, ono nije bilo stručno, nego političko, rekao je Lalovac, iz čega se može zaključiti da je i on upoznat sa slučajem »ustavnog suca« u Poreznoj upravi.