Ružna zapreka

Susjedna država ograđuje se i duž Kupe: Slovenci žičanu ogradu dižu u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ograda se postavlja od Broda na Kupi  do mjestašca Kupa, a sudeći po neslužbenim najavama isto će se dogoditi i na području Grada Čabra, odnosno i nizvodno gdje su granične lokalne samouprave Općina Brod Moravice i  Grad Vrbovsko



BROD NA KUPI Nažalost, ni Primorsko-goranska županija nije ostala pošteđena žičane ograde na dijelu hrvatsko-slovenske granice, točnije na području Kupske doline. Naime, od jučerašnjih prijepodnevnih sati pripadnici Slovenske vojske su, uz pet-šest kilometara prirodne granice koju čini rijeka Kupa, sa slovenske strane na potezu od Broda na Kupi pa do mjestašca Kupa počeli postavljati žičanu ogradu, a sudeći po neslužbenim najavama, isti postupak dogodit će se ovih dana i  uzvodno, na području Grada Čabra, odnosno nizvodno gdje su granične lokalne samouprave s hrvatske strane Općina Brod Moravice i  Grad Vrbovsko.


»Futuristički« izgled 


Iako se o postavljanju žičane ograde već nekoliko dana »šuška«, bilo je puno onih koji su smatrali da ta ružna zapreka neće biti postavljena na ovom dijelu hrvatsko-slovenske granice, što zbog stoljetnog mirnog suživota Hrvata i Slovenaca ovog dijela tih država, što zbog činjenice da ovaj dio granice gotovo uopće ne zanima izbjeglice koje s Istoka kreću prema Europi.


No, slovenska vlada očigledno misli drugačije pa je, djelomično i u skladu s EU preporukama o što čvršćim granicama, žica jučer osvanula i uz obalu pitome Kupe. Za sada je slovenski vojnici ne postavljaju uzduž cijelog toka rijeke, već samo na onim nepristupačnijim mjestima pretpostavljajući kako će na otvorenijim dijelovima obale lako i sami kontrolirati mogućnost prijelaza. No, vrlo brzo vjerojatno će i tu »zablistati« veliki kolutovi žice što će svakako nagrditi izgled prekrasne Kupske doline koja će prvi put u svojoj povijesti biti prepolovljena žicom koja dijeli dvije države. Većina stanovništva s obje obale razočarana je, pomalo i povrijeđena novim »futurističkim« izgledom svog zavičaja. Naravno, žica je tu samo kao zapreka pokušajima ilegalnog prelaska granice, a prekogranični promet i dalje se odvija kao i do sada, uz određenu pojačanu dozu sigurnosti uvjetovanu EU preporukama.


Zlokobno, neugodno




Ipak, sve skupa djeluje pomalo zlokobno, neugodno i uznemirujuće te još jednom svjedoči kako ljepotu prirode može nagrditi i uništiti najčešće samo čovjek svojim odlukama. Europa, nedvojbeno je, mijenja svoj izgled i način života, a žitelji Kupske doline toga će ovih i idućih dana biti itekako svjesni. Pogled na deželu s naše strane nije više tako lijep, kao što se ni sa slovenske strane ne vidi čisto i jasno kao nekada »Hrvaška«.


Već sada, dok je još sve na početku, žičana ograda izgleda poput šake u oko u pitomim pejzažima Kupske doline. Najbizarnije djeluje kraj visećeg mosta ispred mjestašca Kupa. Naime, taj most je uz još dva viseća mosta koja vežu Sloveniju i Hrvatsku odabran kao dio zajedničkog slovensko-hrvatskog projekta koji se zove – tko bi rekao – »Život bez granica«. Baš.