Afera javna, podaci tajni

Sumnjiva dodjela poticaja za ruralni razvoj: Ministarstvo poljoprivrede neće objaviti imena tvrtki

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Vlasnik »Žita« Osijek, Marko Pipunić, kazao je kako je »Žito« na natječaju za jednu od mjera ruralnog razvoja prijavilo tri tvrtke kojima je vlasnik, što je bilo u skladu s natječajem



Ministarstvo poljoprivrede odnosno ministar Davor Romić nema namjeru objaviti zbog kojih je hrvatskih tvrtki, njih 21, Europska komisija prozvala Hrvatsku za sumnjivu dodjelu poticaja za ruralni razvoj. Kako odgovaraju u Ministarstvu, imena tvrtki će biti objavljena samo ako se po završetku istrage ustanovi da su krive za stvaranje umjetnih uvjeta zbog kojih su dobile pravo na više poticaja.



»Zamrzavanje« fondova uglavnom samo privremeno


Europska komisija povremeno državama članicama »zamrzava« sredstva iz EU fondova ako sumnja u nepravilnosti pri trošenju novca. Prošle godine je EU privremeno suspendirala isplatu milijardu eura za projekte u Rumunjskoj zbog sumnji u nepravilnosti i korupciju. Nešto više od 60 milijuna eura lani je bilo privremeno suspendirano i Škotskoj. Iz problema s fondovima izvukla se i Slovenija. Komisija je početkom 2014. Sloveniji privremeno blokirala isplatu 248 milijuna eura zbog primjedbi na sustav javnih nabava, odnosno na zahtjev da stručnjaci koji sudjeluju u odabiru projekata moraju biti članovi slovenske inženjerske komore, što je Bruxelles smatrao diskriminirajućim. Slovenija je to ispravila i sredstva su odmrznuta. S privremenom suspenzijom financiranja suočile su se i druge zemlje, poput Češke, Mađarske i Poljske. (I. F. G.)


Podsjetimo, Komisija je Hrvatskoj naložila istragu nakon što je vlastitom revizijom ustanovila da je 21 tvrtka, od njih tridesetak kojima je država odlučila dati ruralni poticaj, osnivala nove svoje tvrtke uoči objave natječaja, kako bi za kompatibilne projekte povukla višestruke iznose poticaja, i to u maksimalnim iznosima od po tri, do čak pet milijuna eura.




Koje su to tvrtke, poznato je samo neslužbeno, pri čemu je vlasnik »Žita« Osijek Marko Pipunić jučer u razgovoru za Večernji list kazao kako je »Žito« na natječaju za jednu od mjera ruralnog razvoja prijavio tri tvrtke kojima je tvrtka vlasnik, što je, istaknuo je Pipunić, bilo u skladu s natječajem. U rujnu prošle godine su, kazao je, dobili odluke o dodjeli sredstava za tri prijavljena projekta, svaki po gotovo 38,5 milijuna kuna. »S obzirom da je vrijednost ulaganja u ta tri projekta veća od 350 milijuna kuna, postotak potpore je manji od 33 posto«, kazao je Pipunić, napominjući kako pogoni u koje je uložen novac samo što nisu krenuli s radom i »ne zna kome je danas u interesu pokušavati opstruirati trud i investicijski ciklus«. »Žito« će, najavio je, još pričekati službene odluke o statusu odobrenih sredstava, i ako bude potrebno, poduzeti sve raspoložive zakonske mogućnosti, pa tako i tužbu protiv države.


Kako je jučer kazao ministar Romić, sporno korištenje EU poticaja za ruralni razvoj bit će tema sastanaka u Europskoj komisiji u rujnu, dok Hrvatska ima dva mjeseca vremena da doradi svoje procedure. Anti-Fraud Coordination Service (AFCOS), kazao je, ispituje projekte te će eventualni potezi biti povučeni nakon što istraga završi. Prema informacijama Hine, Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara unutar Ministarstva financija je na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizirala sastanak AFCOS-mreže. Na tom su sastanku predstavnici DORH-a i MUP-a dobili informacije vezane uz natječaj te im je dostavljena dokumentacija kako bi mogli poduzeti sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti.


AFCOS-mrežu čine tijela koja se bave suzbijanjem nepravilnosti, prijevara, korupcije ili nekog drugog oblika nezakonitih aktivnosti. Jučer je iz DORH-a potvrđeno da se poduzimaju zakonske radnje vezane za sporne projekte i korištenje sredstava iz EU Fonda.