Regija ili susjedstvo

Summit u Parizu: Orešković i Kovač danas na osnivanju balkanskog ureda za suradnju mladih

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Dokument o osnivanju ureda potpisat će premijeri Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ogranak Inicijative za mlade u Zagrebu smatra da se projektu treba pridružiti i Hrvatska



ZAGREB  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posljednje je vrijeme uglavnom koncentrirana na odnose s državama bivše Jugoslavije, jačajući, dakle, suradnju u regiji. Ali, unatoč tome ona i dalje bježi od tog termina. Poznato je da je predsjednica djelatnicima svojeg Ureda čak izdala naputak da se klone izraza regija. »Što je to regija? Hrvatska je pripadnica više regija. Kad se protivim toj regiji koja se piše velikim slovom, protivim se strpavanju u Zapadni Balkan. To nije nikome u interesu, ni BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji, jer se to počelo smatrati getom neuspjele Europe«, upozorila je predsjednica u intervjuu za televiziju N1.


Sjedište u Tirani


I ministar vanjskih poslova Miro Kovač traži da se pojam regija više ne upotrebljava i lansirao je umjesto njega – susjedstvo. Ali, danas će u Parizu, na summitu šefova država i vlada »Pariz – Balkan 2016«, Kovač i premijer Tihomir Orešković, između ostalog, prisustvovati ceremoniji potpisivanja Ugovora o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih. Taj će dokument, temeljem Deklaracije usvojene na summitu u Beču u kolovozu prošle godine, potpisati premijeri Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Tadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović bio je na bečkom skupu, ali nije želio staviti svoj potpis na Deklaraciju, kao ni njegov slovenski kolega Miro Cerar.


Međutim, u Zagrebu također postoji ogranak Inicijative mladih za ljudska prava koji smatra da bi se i Hrvatska trebala pridružiti ovom projektu. Nedavno je u Zagrebu u njihovoj organizaciji održana konferencija »Suočavanje s prošlošću – perspektiva mladih«, na kojoj je izvršna direktorica hrvatske Inicijative Morana Starčević ustvrdila da »pomirba bez Hrvatske, u kontekstu područja bivše Jugoslavije, nema smisla«. Naime, cilj je Regionalnog ureda, čije će sjedište biti u Tirani, a predstavništva u glavnim gradovima država potpisnica, suradnja mladih i razmjena ideja kao osnova za buduću suradnju »temeljenu na suživotu, toleranciji, poštovanju ljudskih prava i različitosti«.


Suočavanje s prošlošću




Inicijativu su 2003. godine formirali mladi iz navedenih zemalja, uključujući i Hrvatsku, sa željom da »potaknu na sudjelovanje u procesu demokratizacije društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću i uspostavljanju novih, progresivnih veza u post-konfliktnoj regiji bivše Jugoslavije«.


Hrvatski ogranak Inicijative iz anonimnosti je iskočio prije dvadesetak dana, kad su od organizatora Europskog prvenstva u nogometu u Francuskoj zatražili da zabrane izvođenje Thompsonove »Lijepa li si«, koju je HNS odabrao kao službenu pjesmu hrvatske reprezentacije. »Ova pjesma, koju su navijači odabrali kako bi predstavljala Hrvatsku, promovira osvajačke težnje prema teritorijima BiH, oživljavajući avet rata na Balkanu«, napisala je u svojem zahtjevu Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba. No, danas će njihov programski direktor Mario Mažić vjerojatno, zajedno s premijerom Oreškovićem i ministrom Kovačem, biti u Parizu na potpisivanju Ugovora o osnivanju jednog Regionalnog ureda.