Šest milijuna kuna štete

Šumarski sindikat: Svoje bonuse Uprava je zaradila režući radnička prava

Bojana Mrvoš Pavić

foto: hr.wikipedia.org

foto: hr.wikipedia.org

"Sad je jasno zašto su donošene sve odluke o uštedama na račun radnika – da bi se mogli isplatiti bonusi iz ugovora, za koje smo mi u sindikatu doznali tek prije tri tjedna."



ZAGREB  – U Hrvatskom sindikatu šumarstva šokirani su otkrićem da tročlanoj upravi Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem, sukladno ugovorima koje su u siječnju 2012. godine potpisali s tadašnjim ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom, pripada ukupno 5,3 milijuna kuna bonusa zbog dobiti od 383 milijuna kuna, koje je tvrtka ostvarila od 2012. do 2015. godine.


Predsjednik sindikata Željko Kalauz upravu poziva da se odrekne bonusa i podnese ostavku, budući da je, kako kaže, dobit ostvarena isključivo zbog smanjenja broja radnika i ostalih ušteda na njihov račun – manjih dnevnica, odricanja od božićnica, manjeg dana godišnjeg odmora.


Sjekači privatnici


– Sad je jasno zašto su donošene sve odluke o uštedama na račun radnika – da bi se mogli isplatiti bonusi iz ugovora, za koje smo mi u sindikatu doznali tek prije tri tjedna. Tek samo tada doznali da Pavelić i član uprave Ivan Ištok Hrvatske šume, na čijem se čelu nalaze, tuže zbog neisplate bonusa, i to preko odvjetnika kojeg su natječajem odabrale Hrvatske šume –  kazao je na konferenciji za novinare Kalauz, dodajući kako takva uprava sa sindikatima više ne može pregovarati o kolektivnom ugovoru, kad se zna zašto inzistira na svim štednjama.




Iz Hrvatskih šuma je od 2009. godine otišlo 1.200 radnika, navodi Kalauz, dodajući kako je, međutim, dovedeno oko 1.600 novih radnika preko agencija za zapošljavanje, koji rade za bruto plaću manju od četiri tisuće kuna, ugovor im se prekida uoči blagdana kako oni ne bi bili plaćeni te ponovno produljuje nakon njih. Čak 45 posto sjekača u Hrvatskim šumama su, kaže sindikalist, privatnici, jednako kao i 80 posto prijevoznika koji rade za Hrvatske šume.


Posla itekako, tvrdi, ima, odnosno nikakvih razloga za smanjenje broja zaposlenih. Prije sedam godina su Hrvatske šume s daleko većim brojem zaposlenih sjekle nešto više od četiri milijuna kubika drva, a sada, s daleko manje zaposlenih, pet i pol milijuna kubika, što znači da posla ima, i da ga obavljaju agencijski radnici.



Predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer je u Žminju komentirao sporne bonuse, ocijenivši da se objektivno radi o propustu, te dodao kako se danas to pitanje ne bi uredilo na takav način.


»Neovisno o tome, budite uvjereni kako od toga nije imao koristi ni SDP niti ministar Jakovina. Tko će imati koristi od toga, neka odluči Nadzorni odbor«, rekao je Milanović dodavši kako mu je jedina dilema jesu li Hrvatske šume, kao poseban slučaj, drukčije uređene od Hrvatskih voda, koje su javna ustanova, dok su Hrvatske šume društvo s ograničenim odgovornošću. Spomenuo je primjer Croatia Airlinesa, čiji je Nadzorni odbor početkom godine na traženje Uprave da im se isplati bonus ustvrdio kako za to ne postoje uvjeti. Zanima ga što kaže Nadzorni odbor Hrvatskih šuma, koji kontrolira »ova fiktivna vlast«.


»Uprava Hrvatskih šuma im je u proteklih šest mjeseci savršeno odgovarala, i HDZ-u i Mostu u njihovom ministru, takli ih nisu jer imaju sjajne rezultate, ali sada im ne odgovaraju. To je interesantno«, rekao je. Na pitanje novinara je li moralno da Uprava Hrvatskih šuma potražuje milijunske bonuse, Milanović je odgovorio kako se danas to ne bi uredilo na takav način.


»Ugovor je ugovor, to je ogroman napredak u odnosu na ono što nam je bio HDZ ostavio 2011., gdje su sve te uprave imale tzv. ‘zlatne padobrane’ i te ljude niste mogli otpustiti bez da im ne isplatite par milijuna kuna. Toga više nema, plaća je plaća, bonus ovisi o poslovnim rezultatima. Objektivno gledajući, to je propust«, ustvrdio je predsjednik SDP-a.  Poručio je čelnicima Hrvatskih šuma da ako si isplate taj bonus da će ih smijeniti, te ih pozvao da odustanu od tog nauma. Što se tiče Costabelle i državne vile na Hvaru, Milanović je poručio da ni lipe nije potrošio državnog novca na hranu i piće, te da je o tome strogo vodio računa dok je bio premijer.


– Ja sam platio te troškove. Napominjem da za državu nije ništa jeftinije ako premijer ide na odmor u kuću kod svojih roditelja, jer tada treba osigurati smještaj u obližnjem hotelu za premijerovo osiguranje, zaključio je predsjednik SDP-a.



U menadžerskim ugovorima uprave, smatraju u sindikatu, trebala bi postojati i klauzula o namirivanju prouzročene štete. U slučaju Pavelićeve uprave, kaže Kalauz, ona iznosi oko šest milijuna kuna, što je posljedica tužbi radnika zbog neisplate božićnica i stimulacija, nezakonitih otkaza. Primjerice, Hrvatske šume moraju vratiti 3,5 milijuna kuna radnicima iz Delnica koji su, njih 22, dobili tužbe zbog nezakonitog otpuštanja.


Licemjerje


Menadžerski ugovori u državnim i javnim tvrtkama nipošto ne bi smjeli biti poslovna tajna, ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Ta su poduzeća, kaže, vlasništvo naroda, i narod  za te plaće, bonuse i ostale povlastice ima pravo znati. Nužno je da prije izbora vladajući pregledaju, smatra Sever, i ugovore u drugim državnim poduzećima, a krajnje je licemjerno, dodaje, limitirati plaće menadžmenta u državnim poduzećima, a onda im daleko veće iznose isplaćivati kroz ovako, tajno dogovorene bonuse i druge povlastice. Na opasku bivšeg ministra Tihomira Jakovine kako su ugovorima iz 2012. godine upravi Hrvatskih šuma ukinuti osiguranje, otpremnina i još neke povlastice, a uveden »samo« bonus – nagrada za dobro poslovanje, Željko Kalauz ističe kako svojevrsna otpremnina postoji, jer imaju pravo na jednogodišnji puni iznos plaće nakon smjene. »Dvanaest mjeseci puta 17.800 kuna, i eto više od 200.000 kuna otpremnine«, navodi Kalauz. Takve su povlastice, zaključuje Krešimir Sever, moralno sramotne pred zaposlenima koji za svoj rad ne primaju plaću, i pred radnicima Hrvatskih šuma koji su, kao višak, morali otići radi ušteda. Bojana MRVOŠ PAVIĆ