Napeto u Vladi

Sukob premijera i Karamarka postao javan: Orešković inzistira na više kandidata za ministra branitelja

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



U svakom izvještaju Europske komisije, pa tako i u zadnjem, navode se iste primjedbe Hrvatskoj u vezi s raznim braniteljskim povlasticama, ali premijer se s time tek jučer upoznao.


– Bilo je to drugo pitanje na sastanku. Prvi put sam o ovome pročitao u novinama, dat ću idući tjedan izjavu kad doznam detalje, izjavio je Orešković.



– To je bilo glavno pitanje sastanka. Gospodin Brkić je kandidat, ali danas sam iskoristio priliku da pitam i za druge kandidate. Tu ću učiniti i u utorak kad ću se susresti i s ostalim braniteljskim udrugama. Važno je da su svi potencijalni kandidati na stolu. Idući tjedan naći ću se s gospodinom Brkićem, a također i s drugim kandidatima. Kao što sam sve ministre izabrao, kad sam razgovarao sa 60 kandidata, tako ću i sada izabrati najkvalitetniju osobu za ovo bitno ministarstvo, kazao je Orešković novinarima. 


Neslužbeno doznajemo da je premijer i iza zatvorenih vrata doista govorio o drugim kandidatima za ministra branitelja. Karamarko je pritom šutio, nije se izjašnjavao. Sa zanimanjem se očekuje njegova sljedeća reakcija. Moguće je, međutim, da će Karamarko zaigrati na kartu predstavnika branitelja, koji podržavaju Brkića. Njihove udruge tradicionalno podržavaju HDZ i u pravilu rade što im kaže ta stranka. I jučer su Đuro Glogoški, Josip Klemm, Josip Đakić i ostali na sastanku izražavali podršku Brkiću, a i u izjavi.


– Brkić je bio branitelj, dao je veliki doprinos u Domovnskom ratu i prepoznaje probleme braniteljske populacije. Ako bude izabran za ministra, Brkić će sigurno pridonijeti kvalitetnom radu tog ministarstva, kako bismo konačno krenuli u rješavanje problema, rekao je Glogoški.



Radoš: Zaboravili ste branitelje




Nekoliko sati prije dolaska Glogoškog i kolega u Banske dvore, jedan od aktivnijih braniteljskih prosvjednika, Marko Radoš, napisao je Vladi ogorčeno pismo zbog otezanja oko imenovanja ministra branitelja. »Prije izbora bili ste nam dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez vaših osmijeha i tapšanja po našim paraliziranim ramenima. Znamo da je neugodno biti u društvu mladih momaka i djevojaka koji su u kolicima, a vi ste sada zabavljeni drugim brigama i zadacima. No, poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću, a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji«, postavio je pitanje najvišim državnim dužnosnicima tajnik udruge 100-postotnih ratnih invalida, koju vodi Glogoški.


Ali, formalni lider prosvjeda nije digao ruke od nove Vlade, a krivnju za neizbor ministra branitelja pripisao je – medijima.


– Neovisno o tome tko bude predložen, vi mediji koji ne radite profesionalno svoj posao razapinjete ljude. Ako vi date svoj doprinos, počnete profesionalno raditi svoj posao, tada imamo zajedničku budućnost, objavio je Glogoški.



U slučaju da se i na sastanku za nekoliko dana ponove ovakvi hvalospjevi Brkiću, Orešković će se naći u osjetljivoj situaciji. Teško će moći odbiti čovjeka koji uživa unisonu potporu braniteljske populacije i na kraju bi Karamarko mogao iz ovog sukoba s premijerom ipak izaći kao pobjednik. 


Branitelji zadovoljni 


Inače, Orešković je jučer kurtoaznim frazama u potpunosti osvojio svoje goste.


– Bitno mi je bilo izravno zahvaliti se braniteljima. Nisam ih bio u prilici sve pozvati, ali našli smo se u manjoj grupi da čujem od njih kakve imaju probleme i kako im Vlada može pomoći. Od srca im se zahvaljujem, jer ne bih ja danas bio premijer da se naši branitelji nisu borili za našu prekrasnu Hrvatsku, izjavio je predsjednik Vlade.Bila je to glazba za uši Đure Glogoškog i kolega.


– Zahvaljujem se premijeru na vremenu, ovo je novi način rada. Znamo koliko je trebalo da nas prošli premijer primi. Danas smo naišli  na razumjevanje, mi želimo biti dio društva, jer godinama su nas gurali na marginu, ustvrdio je Glogoški.