U šakama suda

Sukob interesa: Čačić bi trebao dati ostavku dok se ne riješi suđenje u Mađarskoj

Nataša Božić

Dok njegovi koalicijski partneri kažu da suđenje neće utjecati na Čačićeve državne poslove i bavljenje pregovorima Ine i MOL-a, Ljubo Jurčić drži da je situacija neodrživa, jer se radi o sukobu interesa na štetu države

ZAGREB Nakon što je postalo izvjesno da će se suđenje predsjedniku HNS-a Radimiru Čačiću za prometnu nesreću iz siječnja 2010., u kojoj je poginulo dvoje ljudi, protegnuti sve do proljeća 2012. postavlja se pitanje koliko će ta činjenica opterećivati rad Vlade u kojoj će on, pobijedi li Kukuriku koalicija, biti zadužen za resor gospodarstva. Posebice u svjetlu komplicirane situacije oko MOL-a i Ine u kojoj su i hrvatska i mađarska država aktivni igrači. Njegovi koalicijski partneri ne vide nikakav poseban problem u tom Čačićevom položaju.   




Suđenje će se protegnuti do proljeća 2012. kada bi Radimir Čačić već mogao postati potredsjednik Vlade



Razlučiti dvije stvari


Tako predsjednik HSU-a Silvano Hrelja vjeruje da Čačić sigurno neće miješati svoj sudski slučaj sa svojim položajem šefa gospodarskog resora u koalicijskoj Vladi.





Šef SDP-a Zoran Milanović ne pribojava se lošeg utjecaja procesa u Mađarskoj na izbornu kampanju i rad buduće vlade.


– Ne bojim se tog scenarija. I Ratko je rekao da će se ponašati ovisno o rezultatu suđenja a sada je ionako još rano za priče o imenima ministara, izgledu vlade, izbornim listama. Ljudski, Ratku Čačiću želim sve najbolje mislim da je način na koji se on ljudski prema tome postavio doista pravi način. A mađarsko pravosuđe reći će svoj pravorijek, je li uopće kriv i ako je, koliko je kriv, prokomentirao je Milanović.



– Čačić će imati snage zastupati hrvatsku državu. On će znati te dvije stvari jasno razlučiti. Za mene tu nema nikakve dileme. Uostalom i netko drugi može pregovarati s Mađarskom, ne mora sve u slučaju MOL-a i Ine ovisiti o Čačiću, rekao je Hrelja. Sličnog je mišljenja i zastupnik IDS-a Damir Kajin koji je siguran da »nitko neće bolje i vjerodostojnije pregovarati s mađarskom stranom od Čačića«.


– A u kojoj će on poziciji biti za šest mjeseci ne želim špekulirati. Ali želim vjerovati da će njegov iskreni odnos prema mađarskom pravosuđu omogućiti da on obnaša visoku funkciju u hrvatskoj Vladi. Apsolutno nema nikakve šanse da Mađarska ucjenjuje Čačića ili bilo koga drugoga u hrvatskoj Vladi jer javnost kada je riječ o Ini sve zna i sve prati. I onaj tko bi pogodovao na bilo koji način mađarskoj strani bio bi u Hrvatskoj odmah prepoznat i suđen za veleizdaju, rekao je Kajin. 


Međutim, drugačijeg je mišljenja profesor i saborski zastupnik Ljubo Jurčić, koji je bio šef gospodarskog resora u Vladi Ivice Račana, a koji smatra da bi Čačićev slučaj mogao biti veliko opterećenje za buduću Vladu.   

Politika i pravo


– To bi bilo apsolutno neodrživo. Po definiciji to bi bio sukob interesa. I to sukob interesa na državnu štetu. Naime, ako je netko potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo u njegov djelokrug ulaze i strateške tvrtke među kojima je svakako i Ina. I onaj tko odlučuje o tim stvarima ne smije imati nikakav izravan ili neizravan interes u tom odlučivanju. To će biti Čačićev resor. Ne mora on ni izravno voditi pregovore, ali imat će političku odgovornost za taj resor, rekao je Jurčić. Dodao je da naravno ni najmanje ne sumnja u Čačićev integritet, ali da u uvom slučaju »nije toliko bitno hoće li ili neće netko utjecati na nešto nego je u cijeloj priči ključno da je bio u prilici, odnosno da je mogao ili može utjecati«.


– Treba odvojiti političku i pravnu odgovornost. Imate puno slučajeva u svijetu u kojima su ministri davali ostavke dok se ne rješe postupci protiv njih jer nisu željeli svojim slučajevima opterećivali rad Vlade u kojoj sjede, rekao je Jurčić.