Famozni prijedlog Europske komisije

Šuica o navodnoj zabrani upotrebe autohtonog sjemenja: Vrtlari i dalje mogu razmjenjivati stare sorte

Portal Novilist.hr

Ilustracija

Ilustracija

Upotreba sjemena u privatnim vrtovima nije obuhvaćena zakonodavstvom EU-a i privatni vrtlari mogu i dalje kupiti bilo koji biljni materijal i prodavati svoje sjeme u malim količinama



Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, osvrnula se na upite novinara i građana o navodnoj zabrani upotrebe autohtonog sjemenja u privatnim vrtovima. Naime, tijekom protekla dva dana na društvenim se mrežama, kao i nekim hrvatskim portalima, mogao pročitati članak koji je Novi list objavio u svibnju 2013. godine, o tome da će Europska komisija zabraniti autohtone i stare sorte sjemenja te sadnju i uzgoj rijetkih sorti.


– Građani ne trebaju biti zabrinuti jer se radi o poveznicama na članak Novog Lista od 2. svibnja 2013. Istina je da je prijedlog bio razmatran u Europskom parlamentu, međutim, u dijelu prijedloga od 6. svibnja 2013. izričito se navodi da upotreba sjemena u privatnim vrtovima nije obuhvaćena zakonodavstvom EU-a i privatni vrtlari mogu i dalje kupiti bilo koji biljni materijal i prodavati svoje sjeme u malim količinama, poručila je Dubravka Šuica, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu. Štoviše, vrtlari mogu razmjenjivati sjeme s drugim privatnim vrtlarima i to  ne podliježe pravilima u prijedlogu propisa, navodi se u priopćenju Europske komisije istog datuma.


Famozni prijedlog Europske komisije, također poznat kao “seed regulation”, konačno je odbijen u Europskom parlamentu (650 glasova protiv), zbog zabrinutosti da će Komisiji dati previše snage, zbog velikog broja tzv. “delegiranih akata”, a da zemljama članicama neće omogućiti krojenje novih pravila prema njihovim potrebama.




Obzirom da je nakon toga Europska komisija odbila povući svoj prijedlog teksta i predložiti novi, poboljšani tekst, Parlament je zatvorio proceduru prvog čitanja i poslao svoj stav u Vijeće EU. Ipak, 7. ožujka 2015. Komisija je povukla svoj prijedlog.