HDZ zamjera Josipoviću za Nikolića, a oni u EP-u...

Šuica: Ljubila sam se s Dačićem, jer je to europsko ponašanje

Dražen Ciglenečki

Nisam se s Dačićem ljubila tri, nego samo dva puta, kako to Hrvati i Hrvatice čine po starom dobrom običaju, kaže Šuica



ZAGREB » Srdačni poljupci što ih je potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica u utorak u Europskom parlamentu razmijenila sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, ponovno su otvorili dvojbu s kojim se sve političarima iz Srbije hrvatski dužnosnici smiju ljubiti i zašto, a s kojima ne.


  Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i drugi članovi njegove stranke, pokušavaju zadnjih mjeseci diskreditirati predsjednika Ivu Josipovića i na način da mu izvlače epizodu prošlogodišnjeg ljubljenja sa srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem na Brdu kod Kranja. »Hrvatsku danas vode oni koji se ljube s onima koji su komadali Hrvatsku, oni koji nas stalno guraju prema nekakvom regionu«, kostatirao je početkom listopada Karamarko na stranačkom sastanku u Sisku.


  No, u vrijeme kad je Karamarko bio ministar unutarnjih poslova često se sastajao s Dačićem, koji je tada istu dužnost obnašao u Srbiji, i uvijek se prilikom pozdravljanja ljubio s tim nekad bliskim suradnikom Slobodana Miloševića. A sad je, eto, HDZ-ova zastupnica u EP-u također iskazala određenu prisnost s Dačićem. Stoga smo pitali u HDZ-u postoji li možda neki stranački kodeks kojim se propisuje s kojim se je srpskim političarima dopušteno ljubiti, a prema kojem je Nikolić persona non grata, dok je Dačić neupitan. Jučer nismo dobili odgovor.




  Sama Dubravka Šuica, pak, tvrdi da je ljubljenje način na koji se »u Europskoj uniji svi pozdravljaju«.


  – To je EU ponašanje, a mi smo dio te zajednice. Ali, nisam se s Dačićem ljubila tri nego samo dva puta, kako to Hrvati i Hrvatice čine po starom dobrom običaju. Uostalom, poljubila sam se u utorak i sa Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH, koji je s Dačićem bio na sjednici Odbora za vanjsku politiku, rekla nam je Šuica. Napomenula je i da je najvažniji sadržaj pitanja što ga je Dačiću postavila na toj sjednici.


  Za razliku od svoje koalicijske partnerice, Ruža Tomašić ne da se nije ljubila s Dačićem, premda je to EU ponašanje, nego je na službenoj sjednici oštro napadala srpskog ministra vanjskih poslova, a kasnije ga je u izjavi za novinare još nazvala – četnikom. Zato smo Ružu Tomašić upitali za komentar postupka Dubravke Šuice.


  – Svatko ima svoje ja i sam odlučuje kako živi i kako se ponaša, poručila je donedavna predsjednica HSP dr. Ante Starčević.