Pravomoćna presuda

Sudski epilog: Talijanski benediktinci izgubili samostan u Dajli i odustali od revizije

Dubravko Grakalić / Glas Istre



ZAGREB    Slučaj benediktinskog samostana u Dajli konačno je dobio sudski epilog. Presudom Općinskog suda u Puli – gdje je završen sudski proces započet pred Općinskim sudom u Bujama (koji je u međuvremenu pripojen pulskom sudu) – talijanski benediktinski red iz mjesta Praglia nema pravo na tu imovinu, odnosno na naknadu za njezinu prodaju drugim osobama i tvrtkama. Riječ je o 400 hektara zemljišta na prostorima oko dajlaskog samostana, u kojem su do 1947. godine stolovali benediktinci, a koji je u novije doba prenamijenjen za komercijalne djelatnosti.


Nakon četiri godine sudske bitke pred hrvatskim pravosuđem, te nakon što se Dajlom bavilo i unutarcrkveno sudstvo, u ožujku ove godine pulski sud dobio je odluku na benediktinci iz Pragle nemaju pravo na potraživanja u vezi Dajle, dok su oni sami u lipnju ove godine odustali od revizije cijelog slučaja. Javnosti su tek prije nekoliko dana postale dostupne informacije o okončanju tog velikog i važnog pravnog postupka, koji je utjecao na odnose unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj, kao i na veze Hrvatske i Svete Stolice.



Zastupnik vjerske ustanove Abbazia di Praglia pulski odvjetnik Tiziano Sošić potvrdio je da su odustali od revizije cijelog slučaj. Sošić nije htio komentirati sudski postupak.




»Jedino što mogu potvrditi jest da je moja stranka odustala od revizije ovog slučaja«, rekao je danas u izjavi za Hinu odvjetnik Sošić. (H)



Sud je u svojoj odluci odbacio tužbu benediktinskog reda, zastupanog od strane hrvatskog poduzeća Abbazia di Praglia, kojom je traženo brisanje upisa vlasništva iz 1947. godine, proglašavanje nevažećim promjena u vlasničkom listu nakon toga te povrat na imovinsko stanje kakvo je bilo prije 1947. godine. Vrhunac tužbe bilo je traženo obeštećenje od 300 milijuna eura, koje bi trebala isplatiti Porečko-pulska biskupija. 


Ugledni hrvatski sociolog religije i bivši diplomat Ivica Maštruko smatra kako je »došlo do kompromisa unutar crkve«.


IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo presudom po kojoj talijanski benediktinski red iz Praglije nema pravo na zemljište oko samostana Dajle.»Uvijek sam tvrdio da je slučaj samostana u Dajli odavno razriješen te da ta imovina pripada nama. Ova sudska presuda pokazuje da smo bili u pravu te je potvrdila ono u što smo bili uvjereni – da Dajla pripada nama, a ne nekom drugom, te da je to pitanje pravno razriješeno još nakon Drugoga svjetskog rata«, poručio je Jakovčić. Izrazio je žaljenje što je, kako je rekao, biskup Ivan Milovan »zbog tog slučaja ranije umirovljen«.



– Crkvi ne odgovara da se međusobno sukobljava pred svjetovnim sudovima i javnosti. Očito je došlo do kompromisa, odnosno do dogovora na određenoj razini, da se unutarcrkveno pitanje ne rješava na svjetovnim sudovima, kaže dr. Maštruko.


Nekadašnji biskup Ivan Milovan, koji je u lipnju 2012. otišao u prijevremenu mirovinu, ni danas nije raspoložen za komentiranje tih događaja. »Bila je to posebna situacija,«  rekao je ovih dana novinarima, uz napomenu da o tome danas vodi brigu aktualni biskup Dražen Kutleša. 


»Posebna situacija« u Dajli očito je završena, ali ostaju pitanja zašto su je uopće izazvana, te jesu li benediktinci iz Praglie, pod maskom boraca za »vlastitu« imovinu, zapravo odrađivali nečije političke interese.