Zašto Miljak nije kriv zbog prijetnji Nataši Jovičić

Sudac o ‘subjektivnom osjećaju’: Službeni broj žrtava Jasenovca – nije relevantan

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

To što Nataša Jovičić izjavljuje da se uplašila i da je mail pun mržnje, ne znači da su okrivljenici počinili prekršaj za koji ih se tereti, jer se radi o subjektivnom osjećaju iste, obrazlaže presudu sudac Strniščak 



ZAGREB » Ne postoji samo jedna, službena istina o ustaškom logoru Jasenovac, koju svi u Hrvatskoj moraju priznati. Taj implicitni zaključak najvažniji je dio odluke kojom je Prekršajni sud u Kutini predsjednika HČSP-a Josipa Miljka oslobodio optužbe da je uvredljivom mail porukom Nataši Jovičić, ravnateljici Spomen područja Jasenovac, prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije. 


  Miljak je 1. prosinca 2013. napisao Nataši Jovičić mail pod naslovom »Vi širite četničku propagandu« u kojem je ustvrdio da ona laže o broju žrtava logora Jasenovac i vrlo grubo je napao da pripada antihrvatskoj kliki.


Općinsko državno odvjetništvo u Kutini odbacilo je kaznenu prijavu protiv njega, ali ga je tužilo prekršajno, tražeći da ga se kazni s 20 tisuća kuna, te još i stranku kojoj je na čelu kao pravnu osobu sa 100 tisuća kuna. Prvostupanjski sud, međutim, zbog nedostatka dokaza nije prihvatio tu tužbu, a jako je zanimljivo kako je došlo do toga. I to ne toliko ocjena suca Roberta Strniščaka da spornim mailom nije povrijeđeno dostojanstvo ravnateljice Spomen područja Jasenovac. 


 Grube riječi u mailu




»Neosporno je da su u mailu korištene grube riječi, ali nema nikakvih prijetnji, nema poticanja na mržnju i nasilje, nema riječi koje bi objektivno mogle prouzročiti strah, niti riječi kojima se vrijeđa nečije dostojanstvo. To što Nataša Jovičić izjavljuje da se uplašila i da je mail pun mržnje i što smatra da je povrijeđeno njezino dostojanstvo, jer je izvrijeđana i ponižena i ona i funkcija ravnateljice, ne znači da su okrivljenici počinili prekršaj za koji ih se tereti, jer se radi o subjektivnom osjećaju iste«, navodi se u obrazloženju presude. 



 »Vi jako dobro živite od svojih laži jer vas hrvatska država plaća za iste te laži o Jasenovcu i Hrvatima općenito. Nama Hrvatima je teško shvatiti kako uopće mogu postojati takve osobe i kakav je to karakter koji se hrani i živi na lažima. Upravo takvi kao Vi i sva moguća antihrvatska klika koja u pravilu još više diže glavu kad zavladaju antihrvati, SDP i kompanija, najviše doprinose homogenizaciji nas Hrvata. Vaše laži i mržnja prema svemu što je hrvatsko samo doprinose vašem kraju. Znamo da ste i toga svjesni, ali mržnja prema Hrvatskoj je jača od racionalnosti i to je vaša najveća slabost. Vi Hrvatima ne možete naškoditi, trud Vam je uzaludan. Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo, u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja. Za Dom spremni! Josip Miljak, predsjednik HČSP-a«



  No, ako u slučaju žalbe državnog odvjetništva Visoki prekršajni sud u Zagrebu potvrdi tu presudu, ona bi mogla imati dalekosežne zbog dijela u kojem se relativiziraju službeni podaci o žrtvama Jasenovca. Miljak se, naime, branio na sudu da je brojka od 83 tisuća žrtava, koliko su ih poimence popisali u Spomen području Jasenovac, neistinita. Predsjednik HČSP-a smatra da u tom logoru pogubljeno najviše tri tisuće ljudi, a pritom se pozvao na članke i knjige nekolicine autora.  

Revidiranje slike


»Logor je zatvoren 1951. godine i u njemu je do tada stradalo i dosta Hrvata koji su bili na Križnom putu«, rekao je Miljak u svojoj obrani pred sudom, a za svjedoke je predložio Mladena Ivezića, Stjepana Razuma, Igora Vukića i Tomislava Vukovića. Riječ je o istraživačima koji u svojim tekstovima bitno revidiraju uvriježenu sliku o logoru Jasenovac. Sudac Strniščak spomenutu je četvoricu ispitao, a proučio je i dokumentaciju koju su mu oni donijeli.


»Sud zaključuje da je Josip Miljak navedeni mail poslao zbog toga što se nije slagao s podacima koji se odnose na broj žrtava logora Jasenovac i koji se očito znatno razlikuju, a što Miljak i dokazuje izvodima iz više publikacija raznih autora«, složio se sudac Strniščak da se podatak o 83 tisuće žrtava Jasenovca ne može uzeti kao jedini relevantan. Inače, Miljak je koalicijski partner HDZ-a i njegova stranka je podržala predsjedničku kandidaturu Kolindu Grabar-Kitarović.