Tržište kapitala

Stvara li se na Zagrebačkoj burzi mjehur cijena dionica? U 12 mjeseci vrijednost Crobexa skočila 30 posto

Branko Podgornik

Crobex je naglo počeo rasti na ljeto lani, što se prenijelo i u ovu godinu / F. BRALA/PIXSELL

Crobex je naglo počeo rasti na ljeto lani, što se prenijelo i u ovu godinu / F. BRALA/PIXSELL

Promatrači kažu da se zasad ne može govoriti o mjehuru, nego o dobrodošloj korekciji cijena. Zasluge za rast Crobexa imaju ponajprije poduzeća iz turističkog sektora, koja su najviše pridonijela i gospodarskom oporavku zemlje. Dionica Imperiala lani je skočila za 63 posto, a Valamara za 45 posto



Indeks dionica 25 najatraktivnijih hrvatskih tvrtki, poznatiji kao Crobex, u posljednjih je 12 mjeseci skočio za 30 posto i prešao 2.090 bodova, prema podacima Zagrebačke burze. Riječ je o rekordnom rastu dionica u Hrvatskoj, koji se ubrzava još od ljeta prošle godine. Takav snažan uzlet dionica ne pamti se još od financijske krize iz 2008., što pokazuje da se gospodarstvo i burza u Hrvatskoj oporavljaju od dugogodišnje recesije.



Hrvatski Telekom 17


Valamar Riviera 44,8




Adris grupa (ADRS-P-A) 26


Podravka 13


Adris grupa (ADRS-R-A)9,1


Ledo 18,1


Ericsson Nikola Tesla 11,4


Zagrebačka banka 46


Atlantic grupa 5,9


Imperial 63



Kraj mršavih godina


Nakon brojnih mršavih godina, Zagrebačka burza se u izvješću početkom siječnja pohvalila da je lani napokon zabilježila rast prometa i volumena dionica. Indeks Crobex, kaže, lani je prvi put u pet godina preskočio vrijednost od 2.000 bodova. I dalje se najviše trguje dionicama Hrvatskog Telekoma, ali zasluge za rast Crobexa imaju ponajprije poduzeća iz turističkog sektora koja su najviše pridonijela i gospodarskom oporavku zemlje. Tako je dionica Imperiala lani skočila za 63 posto, a Valamara za 45 posto. Za usporedbu, dionica Podravke je porasla za 13, Hrvatskog Telekoma za 17 posto.


Budući da je Crobex ove godine nastavio uzlet, neki se pitanju neće li to završiti stvaranjem novog mjehura na Zagrebačkoj burzi i njegovim pucanjem, kao prije desetak godina, kada su neki ulagači izgubili i 90 posto novca. Promatrači kažu da se zasad ne može govoriti o mjehuru, nego o dobrodošloj korekciji cijena. Naime, vodeće burze u svijetu lani su zabilježile još veće dobitke od Zagrebačke te najveće vrijednosti u povijesti. Dow Jones na njujorškoj burzi skočio je na povijesni rekord, dotaknuvši gotovo 20.000 bodova.


Slaba ponuda


Međutim, Zagrebačka burza je povijesno najvišu vrijednost doživjela 2007. godine, kada je Crobex vrijedio gotovo 5.400 bodova. Godinu dana kasnije strmoglavio se na samo 1.263 bodova, što znači da je izgubio 77 posto. Drugim riječima, današnji Crobex od 2.090 bodova slabije je rastao od indeksa na vodećim svjetskim burzama. I dalje je 60 posto niži od rekorda iz 2007.


– O stvaranju mjehura na Zagrebačkoj burzi prerano je govoriti i zato što na njoj više nema gužve, živosti kao nekoć. Nema dovoljno ulagača ni ponude novih dionica, rekao nam je dugogodišnji promatrač burze, koji nije želio biti imenovan. Nekoć je tamo bilo mnogo neiskusnih ulagača, željnih brze zarade. Oni su se u krizi opekli i povukli s burze. Danas burza uglavnom počiva na iskusnijim i institucionalnim ulagačima, a tržište kapitala u Hrvatskoj slabo je razvijeno – kaže promatrač.


Najveći dio prometa na burzi može se zahvaliti dionicama samo pet tvrtki – kao što su HT, Valamar, Podravka ili Adris grupa. Ponude novih dionica na burzi nema zato što se nove, snažne tvrtke u Hrvatskoj ni ne razvijaju, tvrde promatrači. Burza može živnuti tek ako država odluči prodati dionice nekog većeg javnog poduzeća, kao što je HEP, ali i to je pod znakom pitanja.


Vrijednost 25 dionica


Indeks Crobex prati rast ili pad vrijednosti 25 dionica kojima se na Zagrebačkoj burzi najviše trguje. Da bi dionica neke tvrtke ušla u Crobex, njome se mora trgovati barem 80 posto trgovinskih dana u godini. U pravilu se radi o dobrostojećim firmama, jer ako neka tvrtka pokrene stečaj, njezina se dionica izbacuje iz indeksa. Crobex podliježe reviziji svakih šest mjeseci, pa se njegov sastav može promijeniti. Potkraj prošle godine, primjerice, Sunčani Hvar se povukao s uređenog tržišta Burze te ispao iz Crobexa.


Trenutačno, Crobex sastavljen od dionica tvrtki AD Plastik, Adris grupa, Arenaturist, Atlantic Grupa, Atlantska plovidba, Belje, »Đuro Đaković«, Dalekovod, »Ericsson Nikola Tesla«, Imperial, HT, Ingra, Končar – Elektroindustrija, Kraš, Ledo, Luka Ploče, Luka Rijeka, Optima Telekom, Podravka, Valamar Riviera, Tankerska Next Generation, Uljanik Plovidba, Varteks i Zagrebačka banka.


Međutim, Crobex je samo jedan od devet dioničkih indeksa na Zagrebačkoj burzi, onaj najreprezentativniji. Svi ti indeksi prošle su godine rasli, u pravilu dvoznamenkastim stopama. Najviši skok zabilježio je Indeks Crobexturist koji okuplja turističke tvrtke (28 posto), pa Cropbexindustrija (23,6 posto), dok su dionice Crobexplusa i Crobextransporta lani dobile na cijeni 21 posto, a Crobexkonstrukta gotovo 8 posto. Reprezentativni indeks Crobex je tijekom prošle godine skočio 18 posto. No, u siječnju prošle godine Crobex je krenuo u fazu padanja. Naglo je počeo rasti tek od ljeta prošle godine, što se prenijelo i u ovu godinu. Tako je početkom ovoga tjedna Crobex bio 30 posto jači nego prije 12 mjeseci.