Samovolja i netransparentnost

Studenti optužuju i pripremaju bojkot: Boras bez predstavnika Filozofskog organizira izbore za studentske predstavnike – Filozofskog

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Sveučilišni Studentski zbor je na svoju ruku, bez sudjelovanja ijednog legitimno izabranog studentskog predstavnika Filozofskog fakulteta, netransparentno i samovoljno izabrao studente koji će sjediti u izbornim tijelima, rukovati izbornim materijalom, biračkom kutijom te je spremati preko noći u dekanat. Pritom je u potpunosti isključio demokratsku volju studenata Filozofskog fakulteta, kojih se izbori isključivo tiču – navodi se u priopćenju Studentskog zbora FF-a. Studentski izbori na Filozofskom fakultetu održavaju se 22. i 23. studenog, a studenti su najavili mogućnost bojkota



ZAGREB Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu kompromitirani su u startu, upozorili su danas predstavnici raspuštenog studentskog tijela tog fakulteta, povodom sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu koji se danas sastao imenovanjem izbornog povjerenstva kao jedinom točkom dnevnog reda.


Studentski su izbori preduvjet normalizacije stanja na Filozofskom fakultetu, no ona u ovom času nije izgledna.


Studentski zbor Filozofskog fakulteta navodi da je članove izbornog i žalbenog povjerenstva iz redova profesora Senatu predložio v.d. dekana Željko Holjevac, a članove iz studentske kvote, kao i članove biračkog odbora koji čine studenti, predlaže Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Takvu politiku nazivaju beskrupuloznom.




– Sveučilišni Studentski zbor je na svoju ruku, bez sudjelovanja ijednog legitimno izabranog studentskog predstavnika Filozofskog fakulteta, netransparentno i samovoljno izabrao studente koji će sjediti u izbornim tijelima, rukovati izbornim materijalom, biračkom kutijom te je spremati preko noći u dekanat. Pritom je u potpunosti isključio demokratsku volju studenata Filozofskog fakulteta, kojih se izbori isključivo tiču – navodi se u priopćenju Studentskog zbora FF-a.


»Takvu samovolju smatramo krajnje sramotnom i neprihvatljivom, kao i način i razloge raspuštanja Studentskog zbora Filozofskog fakulteta«, poručuju studenti Filozofskog, koji u pripremi izborne infrastrukture vide »beskrupulozno nametanje u tajnosti izabranih studenata u izborna tijela«. Studenti Filozofskog fakulteta, naime, u Studentskom zboru Sveučilišta trenutačno nemaju niti jednog predstavnika.


Prema Pravilniku o izborima za studentski zbor, izborno povjerenstvo za provedbu izbora na nekoj od sastavnica Sveučilišta imenuje dekan na prijedlog studentskog zbora i na prijedlog fakultetskog vijeća. U ovom slučaju, Senat je preuzeo ulogu fakulteta, što je i za studente i za profesore posve neprihvatljivo. Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakultet tvrdi da ih rektor Boras i v.d. dekana svjesno zaobilaze, kršeći pritom propise. 


Tvrdeći da to čine zbog vlastitih, partikularnih i klijentelističkih interesa, od Holjevca traže hitno sazivanje sjednice Vijeća.


Rektor Boras danas se nije javljao na naše pozive, a za Hinu je izjavio da se na sjednici Senata danas »raspravljalo samo o tehničkim pitanjima, kako bi dekani fakulteta mogli imenovati članove vijeća«.Takva je rasprava, dodao je, u skladu s prethodnom odlukom Senata.


Nazočnost studentskih predstavnika na Vijeću FF-a trenutačno je predmet spora između uprave i profesora, jer uprava odbija održati sjednicu s dosadašnjim studentskim predstavnicima, a profesori upravo njihovim dolaskom i pravom odlučivanja uvjetuju svoje sudjelovanje u radu Vijeća.


Studentski izbori na Filozofskom fakultetu održavaju se 22. i 23. studenog, a studenti su najavili mogućnost bojkota.