Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Suradnja s KBF-om

Studenti nezadovoljni: Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu opet plenum, slijedi li nova blokada?

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2016. u 19:14 2016-04-06T19:14:52+02:00

Studenti poručuju kako  suradnja   dvije visokoškolske ustanove nije problematična,  ali su problematični način i motivi na koji se suradnja s KBF-om pokušava provući

ZAGREB  Više stotina studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu očekuje se na večerašnjem plenumu, sazvanom zbog nezadovoljstva suradnjom FFZG-a s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Organizatori plenuma, predstavnici Studentskog zbora FFZG-a, na skupu kojem dekan Vlatko Previšić najvjerojatnije neće prisustvovati, žele dobiti informacije o tome što se na fakultetu događa. O tome hoće li plenum izroditi novom blokadom fakulteta ili nekim drugim pritiskom prema upravi, organizatori plenuma odbijaju nagađati. 

– Jako je dobro da se održi plenum jer u zadnje vrijeme pada studentska aktivnost općenito. Važno je da studenti budu informirani o aktualnim pitanjima, a plenum je jako dobar pokazatelj spremnosti studenata da se aktiviraju. Oni imaju pravo znati što se događa na faksu – objašnjava Andrea Kovač, apsolventica etnologije, kulturne antropologije i komparativne književnosti.

 

Pogoršani odnosi 

Studentski zbor u komunikaciji je s upravom godinama, a dolaskom dekana Previšića, nakon što je odbačen prvi ugovor s KBF-om, neprestano su se sastajali i dogovarali s upravom fakulteta. – Kad je ugovor odbačen, naša je suradnja bila dosta dobra, pozivali su nas na radne grupe, a onda je, kad se krenulo s novim ugovorom, došlo do preokreta. Čini mi se da se raspoloženje Uprave prema studentskim predstavnicima pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci, što je bilo vidljivo na posljednjim sjednicama fakultetskog Vijeća, navodi Kovač. 

Studenti su, podsjetimo, srušili pokušaj sklapanja ugovora s KBF-om prije dvije godine, tvrdeći da ih se diskriminira jer studenti KBF-a koji bi prema tom ugovoru upisali neki od studija na FFZG-u, ne bi morali polagati prijemni ispit. Ta je odredba izbačena iz novog ugovora, ali je njihovo nezadovoljstvo i dalje evidentno. 

Načelno, kažu, suradnja bilo koje dvije visokoškolske ustanove nije problematična, pa tako ni KBF-a s FFZG-om, ali su problematični način i motivi na koji se ona pokušava »provući«.

– Motivi ove suradnje nisu došli prirodno. Filozofski fakultet surađuje s drugim fakultetima, prirodni je primjerice savez geografije i povijesti. Ova suradnja, međutim, nije logična reakcija na velik interes FFZG-a prema teologiji, nego se radi o političkim razlozima, o politici sveučilišta. Motivi su tu dosta mutni, kao i način na koji se ugovor pokušalo progurati ispod radara, uz potpunu neinformiranost profesora. To je jako problematično – ocjenjuje Kovač. 

Trgovina glasovima

Djelatnici fakulteta i dio studentske populacije uvjeren je da se iza svega krije puzajuća klerikalizacija FFZG-a. Neki su oprezniji u procjenama, ali ne sumnjaju u to da stvarni motivi prelaze suradnju dviju ustanova u nekoliko studijskih programa. Postoje, kažu, zakulisne priče koje se stalno vrte, ali ih je nemoguće potvrditi. 

– Činjenica je da KBF postaje sve jači u senatu, čini mi se da je tu nastupila određena trgovina glasovima, pogodovanje. Ne mislim da će to utjecati na prihode drugih fakulteta, ali kompetitivnost studenata na tržištu rada velik je problem, upozorava studentica Kovač. Posebno je brine što se to pitanje, kad se radio inicijalni ugovor, nije dovoljno razmatralo, nije se pitalo studente, niti su rađene analize. 

– Posljedice bi mogle ići u smjeru konzervativne politike, ali mislim da je motivacija puno prizemnija – komentira Kovač.  

Hoće li zbog svega doći do nove blokade Filozofskog fakulteta, kakva je već zabilježena  zbog naplaćivanja školarina, organizatori plenuma ne žele prognozirati.  

– Blokadu nismo pripremali, a ako studenti pokrenu to pitanje, razmotrit će se. Brzo se okupila kritična masa ljudi, očekujemo da će ih večeras biti sigurno nekoliko stotina. Koji će biti ishod, teško je reći – kaže predstavnica studenata. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze