Oznaka zemlje porijekla uvjet za prodaju u EU

Stroža kontrola: Izgon s polica odjeći i obući bez imena i adrese proizvođača

Gabrijela Galić

 Potrošači su samo u dva mjeseca ove godine upozoreni na 200 nesigurnih proizvoda na tržištu. Za 10 posto rizičnih proizvoda ne zna se zemlja porijekla



ZAGREB  Gotovo dvije tisuće puta tijekom prošle godine potrošači su putem europskog sustava RAPEX upozoreni da neki proizvod koji se nalazi na policama trgovina predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost. Od početka ove godine, dakle u nepuna dva mjeseca, potrošači u Europi upozoreni su na dvjestotinjak nesigurnih proizvoda na tržištu. Osam takvih proizvoda našlo se i na policama hrvatskih trgovina, a u svim je slučajevima riječ o dječjoj odjeći i obući. 


Opasni proizvodi


Iz godine u godinu, broj otkrivenih opasnih proizvoda na policama trgovina raste, a Europska komisija novom, strožom zakonodavnom regulativom namjerava smanjiti broj opasnih proizvoda na tržištu. Ubuduće će se tako svaki neprehrambeni proizvod koji se plasira na tržište EU morati moći »slijediti«. Drugim riječima, na tržištu se neće moći naći proizvod za kojeg se ne zna tko ga je i gdje proizveo. Ime i adresa proizvođača morat će biti označeni na svakom neprehrambenom proizvodu.


Svake godine na tisuće opasnih proizvoda ulazi na europsko tržište.  Mnogi od njih sadrže zabranjene kemikalije, a ono na što javnost najčešće reagira su igračke za koje se nerijetko upozorava da mogu izazvati gušenje kod djece. Tijekom 2011. godine, RAPEX se oglasio 1.556 puta kako bi upozorio na prisutnost opasnih proizvoda na tržištu, najčešće tekstilnih proizvoda i odjeće te igračaka. Prema podacima iznesenim tijekom prošlotjednog prestavljanja novog paketa koji sadrži mjere usmjerene na podizanje kvalitete proizvoda kao i nadzor tržišta, od ukupnog broja opasnih proizvoda na tekstil i odjeću otpada 27 posto. Opasne dječje igračke predstavljaju 21 posto otkrivenih potencijalno štetnih proizvoda na tržištu. Motorna vozila prije dvije godine zauzimala su udio od 11 posto otkrivenih opasnih proizvoda, a kućanski aparati osam posto te kozmetika sedam. 




Više od polovine za zdravlje rizičnih proizvoda stiglo je iz Kine, dok se u slučaju 10 posto rizičnih proizvoda uopće ne zna zemlja porijekla. 


Detaljna deklaracija


No, Kina se nalazi i na vrhu popisa zemalja u kojima vlasti nisu mogle ući u trag izvornom proizvođaču štetnog neprehrambenog proizvoda. Naime, dokumentacija koja prati proizvod nerijetko je nepoptuna ili su navedene netočne informacije, a sami proizvođači kada ih se otkrije, niječu da imaju ikakve veze sa štetnim proizvodom.


Nova regulativa, međutim, ne znači da će komad odjeće ili obuće na sebi imati detaljnu deklaraciju na kojoj će se vidjeti gdje je svaki djelić proizvoda izrađen. Odgovornost će biti na proizvođaču koji je proizvod sastavio, odnosno plasirao na tržište. Primjerice, cipele sastavljene u Italiji ili nekoj drugoj zemlji EU mogu biti sastavljene od dijelova proizvedenih u Kini. U tom slučaju cipela će biti deklarirana kao proizvod izrađen u Italiji, budući da je u toj zemlji sastavljena. Zemlja porijekla, zemlja u kojoj je proizvod kreira za tržište, kako se objašnjava, najvažnija je karika lanca. To znači da odgovornost za sigurnost proizvoda, u ovom slučaju, snosi talijanski proizvođač.


Namjeru strože kontrole neprehrambenih proizvoda, u čemu će značajnu ulogu odigrati i zemlje članice, pozdravljaju europski predstavnici potrošača ističući kako nesiguran proizvod koji uđe na jedinstveno europsko tržište može slobodno kupiti preko 500 milijuna potrošača.