Sastavlja se vlada

Štromar.: Pregovori s HDZ-om idu u dobrom smjeru, nisu nam bitne pozicije

Hina

Predrag Štromar, Foto: D. LOVROVIĆ

Predrag Štromar, Foto: D. LOVROVIĆ

Upitan spašavaju li svoju kožu, Štromar je odgovorio kako u HNS-u žele spasiti Hrvatsku, a na pitanje prijeti li stranci nestanak, Štromar je ustvrdio da, ako dobro odrade posao za koji je siguran da hoće, onda će i HNS biti bolji, jači i kvalitetniji



Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar u četvrtak je, po završetku dijela pregovora s HDZ-ovim predstavnicima u Banskim dvorima, novinarima izjavio kako razgovori, pregovori i dogovori o suradnji tih dviju stranaka idu u dobrom smjeru i bit će nastavljeni vrlo brzo, za nekoliko sati, te je najavio da će, završe li uspješno, održati s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem zajedničku konferenciju za novinare.


Odgovarajući na novinarsko pitanje, Štromar je rekao kako u HNS-u nemaju nikakve uvjete, već žele unijeti svoje vrijednosti u novu Vladu, istaknuvši kako »nema ustupaka«.Naveo je kako o podjeli resora još nisu završili razgovore već o tome još razgovaraju, a nova runda pregovora mogla bi biti već za par sati.

Pozicije nam nisu važne ako ćemo odraditi sve što trebamo


»Završit ćemo pregovore, ako će biti pozitivni, na način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo društvo u Hrvatskoj. Pozicije nam nisu važne ako ćemo odraditi sve što trebamo odraditi«, istaknuo je Štromar.


Na novinarsku tvrdnju kako je povijest pokazala da je HDZ na neki način uništio svoje koalicijske partnere te pitanje zašto vjeruje da neće i HNS s tek četiri do pet saborskih zastupnika koji podupiru suradnju s HDZ-om, odgovorio je kako su puno o tome razgovarali i vagali te stavili Hrvatsku ispred stranke.




Na ponovljeni istovjetan upit Štromar je rekao kako u njegovoj stranci vjeruju da nemaju alternativu. Novinarima je uzvratio i protupitanjem što bi izvanredni parlamentarni izbori 16. srpnja donijeli dobro građanima – »ne znamo i želimo građanima uštedjeti 200 milijuna kuna i dogovoriti se s HDZ-om«.


Upitan spašavaju li svoju kožu, Štromar je odgovorio kako u HNS-u žele spasiti Hrvatsku, a na pitanje prijeti li stranci nestanak, Štromar je ustvrdio da, ako dobro odrade posao za koji je siguran da hoće, onda će i HNS biti bolji, jači i kvalitetniji.


Uvjet je da vodimo reformu obrazovanja


Odgovarajući na novinarski upit je li HNS-ov uvjet da mu u Vladi pripadne resor obrazovanja, odgovorio je kako će se o tome razgovarati, zamolivši za strpljenje jer bi se to moglo saznati »za dva do tri sata.


»Naravno da je uvjet da vodimo reformu obrazovanja i vodit ćemo je preko ministarstva s ministrom«, poručio je Štromar.


Uz Štromar, na pregovorima s HDZ-om bio je nazočan i predsjednik HNS-ovog Središnjeg odbora Matija Posavec, koji nije davao izjave.