Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo

Strenja Linić o riječkom kirurgu prijavljenom za spolno uznemiravanje: Slučaj je po svemu sudeći poznat više godina

Barbara Čalušić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo dr. Ines Strenja Linić predstavku o slučaju riječkog kiruruga prijavljenog za spolno uznemiravanje jučer je poslala i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Prije mjesec dana predstavku o istom slučaju proslijedila je Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore



Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo dr. Ines Strenja Linić predstavku o slučaju riječkog kiruruga prijavljenog za spolno uznemiravanje jučer je poslala i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Prije mjesec dana predstavku o istom slučaju proslijedila je Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.


– Cijeli slučaj je u postupku. Žao mi je da prijave za nedopustivo ponašanje kolege liječnika nisu ranije dobile svoje pravne posljedice, kazala je Strenja Linić koja će kao članica Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Rijeka na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak pokrenuti raspravu po ovom pitanju.


– Tražit ću od ravnatelja KBC Rijeka izvješće što je učinjeno po pitanju slučaja ovog liječnika. Slučaj je po svemu sudeći poznat više godina, ali dosad nije dobio svoje pravne posljedice, istaknula je Strenja Linić.




Iz više izvora unutar KBC-a Rijeka upućenih u slučaj ovog riječkog kirurga, potvrđeno nam je da prijava za spolno uznemiravanje koju je prije dva mjeseca protiv njega podnijela studentica riječkog Medicinskog fakulteta, nije izdvojen slučaj kad je ovaj liječnik u pitanju. Brojni njegovi kolege i zaposleni u riječkoj bolnici s kojima smo razgovarali, bez iznimke smatraju da je riječ o osobi sa svojevrsnim otklonom od prihvatljivog ponašanja, posebice kad se uzme u obzir činjenica da je riječ o liječniku.


Na uvid smo dobili i dokument iz kojeg se može iščitati da je uprava riječkog KBC-a prije tri godine dobila vrlo sličnu prijavu koju je prije nekoliko mjeseci dobio Medicinski fakultet u Rijeci. Isti je liječnik, naime, prijavljen da je u noćnoj smjeni s 18. na 19. veljače 2014. godine pred pacijentima komunicirao na neprimjeren i vulgaran način s medicinskom sestrom KBC-a Rijeka koja ga je prijavila bolničkoj upravi.


Više u tiskanom izdanju Novog lista