Realiziran posao s Njemačkom

Strateško naoružanje: Panzerhaubitze na putu za Hrvatsku

Danko Radaljac

Neslužbeno, iz Hrvatske su pritiskali Nijemce da do kraja srpnja isporuče prve primjerke, baš kako bi bili prikazani na mimohodu



ZAGREB  Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) već ovaj mjesec stižu u Hrvatsku. Topničko naoružanje koje bi trebalo najviše izmijeniti taktičku sliku u ovom dijelu Europe do naše će granice doći u sljedećih petnaestak dana, a prvu pravu prezentaciju imat će na vojnom mimohodu 4. kolovoza.


Ukupno 12 komada


Nabava prvih dviju samohodnih haubica realizirana je u relativno kratkom roku, a posao je formalno dogovoren sporazumom i potpisan sredinom prosinca prošle godine. Vojne narudžbe nisu nešto što se najbrže odvija, stoga je čak i malo iznenađenje da su prije kraja ljeta Nijemci ipak uspjeli isporučiti dio od šest predviđenih haubica, koliko bi ih se trebalo do kraja ove godine isporučiti. Neslužbeno se saznaje kako su iz Hrvatske i pritiskali Nijemce da do kraja srpnja isporuče prve primjerke, baš kako bi bili prikazani na mimohodu kojim će se obilježiti 20. godina od operacije »Oluja«.

Pritisak i molbe su na kraju urodili plodom i PzH 2000 bit će predstavljene već na vojnom mimohodu, dapače, koliko se može neslužbeno doznati, trebale bi biti na samom početku oklopnog ešalona, koji će na red doći nakon pješačkih postrojbi.


Za sada nije u planu da stigne čitava bitnica od šest komada samohodnih haubica, već će do kraja ovog mjeseca stići dva komada koja će potom poslužiti za prikazivanje na mimohodu, a nakon toga i za pripremu implementacije kompletne nabave, a radi se o ukupno dvije bitnice s 12 komada PzH 2000.




Ostatak prve bitnice trebao bi početi stizati na jesen, dogodine je predviđeno da dođe preostalih šest komada.


Potpuna integracija ovog moćnog samohodnog topničkog sustava trebala bi se dogoditi do kraja 2018. godine. Kako se neslužbeno saznaje, cilj je obučiti i više ljudstva nego je potrebno za održavanje i upotrebu ovih bitnica, kako bi se u slučaju potrebe hitno mogli naručiti novi primjerci haubica, s već pripremljenim i obučenim ljudstvom, sposobnim da ih odmah krene koristiti.


Velika pokretljivost


PzH 2000 izuzetno je moćno oružje sposobno obavljati daljinske udare na neprijatelja čak na pedesetak kilometara zračne linije. U uvjetima koji trenutačno vladaju u regiji, sa stanjem vojski koje nije bajno niti u jednoj državi, ovakve dvije bitnice gotovo da se mogu računati pod strateško naoružanje. Zahvaljujući svojoj pokretljivosti (radi se o istom podvozju koje se koristi za tenk Leopard II), nešto preko 50.000 kvadratnih kilometara Hrvatska zapravo im nije ni mnogo. A koliko impresivno izgledaju uživo, široka publika vidjet će već 4. kolovoza, kad se budu vozile trasom Držićeva – Vukovarska – Savska – Slavonska u Zagrebu.