Nevjerojatan podatak o dolasku šefa opozicije na svoje radno mjesto

Što te nema? Karamarko od 116, na poslu u Saboru nije bio 100 dana

Dražen Ciglenečki

Šesnaest dana koje je Karamarko proveo u Saboru nisu bili dovoljni da se javi za riječ. Niti jednom. U njegovoj su tablici zastupničkih aktivnosti u svim rubrikama isključivo nule



ZAGREB  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko napokon se jučer pojavio u javnosti. U Bruxellesu je bio zbog summita Europske pučke stranke, a prije tog skupa odgovarao je na pitanja novinara. Bilo je to prvi Karamarkov javni istup nakon 4. srpnja i sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je zaključilo da je u vrijeme dok je on bio ravnatelj SOA-e bilo slučajeva kršenja zakona kod zapošljavanja. Karamarko, dakle, nije sudjelovao niti u prilično burnom zadnjem tjednu saborskog rada prije ljetne stanke.


Bez glasa


To, međutim, ne iznenađuje, jer šef parlamentarne oporbe ionako iznimno rijetko dolazi na posao u Sabor. Budući da se zastupnici pri ulasku u Sabor registriraju elektroničkom karticom, na web stranici hrvatskog parlamenta moguće je doznati koliko je svaki od njih redovit na radnom mjestu. Za Karamarka je taj podatak uistinu poražavajući. Od prošlog ljetnog raspusta, odnosno od 18. rujna 2013. godine kad su se zastupnici okupili na početku jesenskog zasjedanja, pa do utorka, kad su otišli na godišnji odmor, Sabor je zasjedao 116 dana. Karamarko je u tom razdoblju na svoj posao u parlament došao samo 16 dana, dakle 13,7 posto!? Okruglih 100 dana Karamarko, dok je većina ostalih zastupnika raspravljala o važnim i manje važnim temama, nije bio u Saboru.



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ovom se sazivu Sabora, dakle od prosinca 2011. godine, za riječ javio samo četiri puta, a u istom je razadoblju postavio jedno usmeno i jedno pismeno pitanje. Što se tiče troškova on je jedan od samo nekoliko zastupnika koji nisu imali nikakvih dodatnih troškova. (Z. C.)





Primjerice, tijekom lipnja, travnja i veljače niti jednom nije navratio na Markov trg. U srpnju, svibnju, ožujku, siječnju te prosincu prošle godine po jednom je bio u Saboru. Lanjskog studenog Karamarko je iz nekog razloga bio vrijedan i u Saboru je prisutan bio pet dana. Dva dana čak zaredom, 26. i 27. studenog, na dnevnom redu sjednice bili prijedlozi rebalansa državnog proračuna za 2013. i novog za ovu godinu. U rujnu i listopadu prošle godine Karamarko je tijekom zasjedanja ušao u zgradu Sabora po tri dana.


No, to ne znači i da je tamo nešto radio. Prema službenoj evidenciji Karamarko se od rujna do srpnja niti jednom nije javio za riječ. U njegovoj su tablici zastupničkih aktivnosti u svim rubrikama isključivo nule.


Ne(rad) predsjedniku HDZ-a olakšava činjenica da nije član niti jednog saborskog odbora. Nekad je bio u Odboru za nacionalnu sigurnost, ali se brzo povukao.


Šef kluba


Sve ovo, naravno, ne utječe na Karamarkovu plaću, koja je, kako je naveo u svojoj imovinskoj kartici, 18.242 kuna netto. Kao šef Kluba HDZ-a, Karamarkov je koeficijent za izračun plaće nešto veći nego što ga imaju »obični« zastupnici, približno je to 1500 kuna. Ali, uvjerili smo se u to, neki zastupnici HDZ-a, s obzirom da im je rijedak gost, ni ne znaju da je Karamarko predsjednik njihovog Kluba. Tu je ulogu praktično na sebe preuzeo Gordan Jandroković, jedan od tri potpredsjednika Kluba, koji najčešće u Saboru artikulira stavove stranke.



Karamarka je u Bruxellesu dostiglo pitanje o njegovom ignoriranju parlamenta, točnije o šutnji u sabornici. Imao je spreman odgovor, opravdao se da – nema vremena. – Ne mogu u isto vrijeme biti na dva mjesta. Da sam u Saboru, ne bih mogao bio na terenu. HDZ je bio u takvom stanju da sam naprosto morao homogenizirati stranku i 18 mjeseci prešli smo 180 tisuća kilometara. Održali smo ne znam koliko govora, zborova i tako dalje, pojasnio je Karamarko. Dodao je da ga porezni obveznici »plaćaju i kao predsjednika stranke koji ima jednu taktiku«. – To je taktiku koja stranku do pobjede, zaključio je predsjednik HDZ-a.


A kako Karamarko nema potrebe biti u parlamentu, sve je više slučaj da se stranačke aktivnosti HDZ-a odvijaju za vrijeme trajanja saborskih sjednica, što se nije događalo kad su HDZ vodili Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Nedavno se sabor HDZ-a održao dok su u parlamentu zastupnici raspravljali o sanaciji poplava, a predsjedništvo stranke dosta se puta sastalo istovremeno sa zasjedanjem Sabora. »Baš je super što Karamarko skoro nikad nije tu. Nema nikakve stege i možemo u sabornici pričati što god hoćemo«, stav je dijela HDZ-ovih zastupnika u vezi s Karamarkovim izostancima iz Sabora.