Kome dionice?

Što s dionicama? U programu nove vlade ni riječi o Ini

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Hrvatski pregovarači trebaju imati sluha za neke stavove mađarske strane, kao što je uspostava efikasnog upravljanja, rekao je uoči izbora novi ministar poduzetništva Darko Horvat



ZAGREB   Nigdje u svom programu nova Vlada, niti jednom riječju, ne spominje najveću i najvažniju hrvatsku kompaniju – Inu, odnosno daljnje pregovore s mađarskim MOL-om, makar je to pitanje daleko važnije od, primjerice, »poticanja građana i tvrtki da sudjeluju u projektima obnovljivih izvora energije kroz udruživanje«, koje se u smjernicama Vlade spominje. Kakav je stav novog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, člana Mosta, o Ini, zasad nije moguće doznati, no neslužbeno se može čuti kako je voljan saslušati stručnjake i čuti njihove savjete oko tog pitanja. 


Treba imati sluha


Most se o Ini odnosno pregovorima s MOL-om do sada nije izjašnjavao, dok je Darko Horvat, HDZ-ov energetski strateg i novi ministar poduzetništva uoči parlamentarnih izbora kazao kako se ništa neće dobiti arbitražnim postupcima koji se zbog Ine vode u Washingtonu odnosno u Ženevi. »Umjesto arbitražom, konstruktivnim dogovorom je hitno potrebno pristupiti razrješavanju nastale situacije koja je štetna za obje strane. Hrvatski pregovarači trebaju imati sluha za neke stavove mađarske strane, kao što je uspostava efikasnog upravljanja, uz uvažavanje činjenice da se na regionalnom i na domaćem tržištu naftnih derivata borba za udjele zadnjih godina znatno intenzivirala i da će u budućnosti biti još oštrija. Utjecaj politike treba smanjiti tako da ona nema utjecaja na donošenje i provođenje poslovnih odluka operativne razine«, kazao je prije izbora Horvat za portal energetika.net.com. HDZ nimalo nije zadovoljan time što u novoj Vladi nije dobio Ministarstvo gospodarstva unutar kojeg se nalazi i energetika te će u narednih pola godine energetiku iz njega nastojati izdvojiti i dati je svom čovjeku, može se neslužbeno čuti od upućenih. Kao osoba koja bi energetiku trebala voditi spominje se Branimir Horaček, nekadašnji šef Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva u prošloj HDZ-ovoj vladi. 

U MOL-u su, može se čuti od upućenih, jedva dočekali povratak HDZ-a na vlast, jer će s njima, nadaju se, lakše moći pregovarati nego s dosadašnjom Vladom. Hoće li biti lako i s Mostovim ministrom Panenićem, tek će se vidjeti. 


Upravi istječe mandat


Šesteročlanoj upravi Ine, u kojoj su tri hrvatska i tri mađarska člana, mandat istječe posljednjeg dana ožujka. U travnju prošle godine, kad ih se biralo nakon isteka četverogodišnjeg mandata Vladin je prijedlog bio da ih se ponovno izabere na četiri godine, no mađarska je strana u Nadzornom odboru preglasala hrvatsku te je upravi mandat produljen na samo godinu dana. Već su tada u MOL-u računali na HDZ-ovu pobjedu na izborima i lakši nastavak pregovora s novom Vladom. Istovremeno, Hrvatska vodi postupak protiv MOL-a na arbitražnom sudu u Ženevi, kojim želi poništiti ugovor Sanaderove Vlade i MOL-a iz 2009. godine. Konačna odluka tog suda očekuje se u drugoj polovini ove godine, dok će drugi arbitražni postupak, kojim MOL u Washingtonu tuži Hrvatsku zbog nepoštovanja ugovora iz 2009., potrajati dulje. 




Ono o čemu bi nova koalicijska Vlada prvo mogla razgovarati s MOL-om jest MOL-ova namjera da u Ini i službeno stekne većinski paket dionica. Tu je nakanu nedavno objavio prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernadi, pri čemu će MOL, dogovori li kupnju navodno dodatnih 19 posto državnih dionica u Ini, u ovom trenutku, zbog niskih cijena nafte na tržištu, proći vrlo jeftino, a Hrvatska biti na gubitku. 


Moratoriji na projekte


Što se energetskih projekata tiče, zanimljivo je kako je HDZ-ov stav oko gradnje termoelektrana i bušenja Jadrana potpuno oprečan od onoga što piše u smjenicama nove Vlade, u kojima je, po svemu sudeći, prevagnuo stav Mosta. Definirano je, naime, potpuno obustavljanje projekta na Jadranu, kao i provremena obustava gradnje termoelektarna, dakle Plomina C. Uoči izbora, HDZ-ov energetski strateg Darko Horvat kazao je kako bi »država bila neodgovorna kad ne bi istražila potencijal svog rudnog blaga« te kako treba »na transparentan način započeti i voditi cijeli proces istraživanja ugljikovodika«. Znači li to da će nova Vlada ipak nastaviti, odnosno ispočetka krenuti s projektom istraživanja nafte i plina na Jadranu, nije poznato, no činjenica je da su i bivša, kao i nova Vlada, već poslale poruku svjetskoj poslovnoj zajednici i investitorima o Hrvatskoj kao državi u koju je vrlo rizično ulagati.