Analiza

Što otkrivaju blokirani računi: Dug građana dužnih do deset tisuća se smanjuje

Jagoda Marić

Građani koji su u blokadi zbog duga do deset tisuća kuna  smanjuju ili u potpunosti otplaćuju svoj dug i broj blokiranih zbog takvog dugovanja smanjuje se od početka godine. No, s druge strane raste broj građana koji su blokirani zbog iznosa od milijun kuna ili više i oni uglavnom povećavaju  ukupan iznos duga



ZAGREB  Građani koji su u blokadi zbog duga do deset tisuća kuna  smanjuju ili u potpunosti otplaćuju svoj dug i broj blokiranih zbog takvog dugovanja smanjuje se od početka godine. No, s druge strane raste broj građana koji su blokirani zbog iznosa od milijun kuna ili više i oni uglavnom povećavaju  ukupan iznos duga zbog kojeg je krajem srpnja u blokadi bilo više od 320 tisuća građana.


 Podaci Fine pokazuju da su ti građani imali blokirane račune zbog ukupnog duga od 34 milijarde kuna i među njima je bilo najviše, gotovo 132 tisuće građana čiji  pojedinačni dug ne prelazi deset tisuća kuna. Oni su dugovali ukupno  490 milijuna kuna i u odnosu na kraj prošle godine njihov se broj smanjio za  pet tisuća kuna,  a dug za 30 milijuna kuna, vjerojatno dijelom zbog Vladine akcije otpisa duga. 


S druge strane 3.718 građana dugovalo je krajem srpnja  čak 17,8 milijarda kuna i njihov je dug pokrivao čak polovicu ukupnog duga svih blokiranih građana. Najvećim dijelom dug je to prema financijskom sektoru, što znači da  su primjerice banke u tim slučajevima u opasnosti da izgube dvostruko više novca nego  što se procjenjuje njihov trošak zbog konverzije kredita u eure.  U odnosu na prosinac prošle godine broj onih koji  su u blokadi zbog duga većeg od milijun kuna narastao je za 393, a njihov se ukupni dug povećao za dvije milijarde kuna.




Inače, od  34 milijarde kuna duga zbog kojeg su blokirani računi građana čak se 21,2 milijarde kuna odnose  na dug prema bankama. Lokalnoj i centralnoj državi duguju oko 3,5 milijarde kuna.