Subota, 13. veljače 2016.
Završena tek prva dionica

Što nas čeka nakon potpisivanja pristupnog ugovora o članstvu u EU?

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor: Irena Frlan Gašparović
Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 7:30

Hrvatska vlast mora uvjeriti građane kako je članstvo u EU poticaj za daljnji politički i ekonomski razvoj zemlje jer postajemo dio najvećega svjetskog gospodarstva što bi trebalo donijeti i bolju poslovnu klimu

Potpisivanje pristupnog ugovora velik je i značajan korak Hrvatske ka punopravnom članstvu u EU. Iako se radi o povijesnom događaju, kako su ga opisali brojni sudionici svečanosti u Bruxellesu, pred hrvatskom je vlašću još ravno 569 dana posla na pripremi zemlje i za službeni ulazak u Uniju 1. srpnja 2013. godine. Građane treba informirati o svemu što članstvo donosi, razuvjeriti još uvijek brojne skeptike u pogodnosti članstva, te i dalje provoditi reforme na koje se Hrvatska obvezala. Bivša vlada izgurala je i uspješno okončala jednu dionicu puta prema Uniji. Na novoj je vladi da Hrvate uvjeri kako je članstvo u EU poticaj za daljnji politički i ekonomski razvoj zemlje jer postajemo dio najvećega svjetskog gospodarstva. Građanima treba reći Hrvatsku u EU očekuje bolja poslovna klima, da može očekivati veća strana ulaganja što bi trebala donijeti i nova radna mjesta. Zemlja se može nadati novcu iz europskih fondova što bi trebalo pomoći ravnomjernom razvoju regija, modernizaciji poljoprivredi i ribarstva, očuvanju okoliša, razvoju infrastrukture, kvalitetnijem obrazovanju. Konačno, članstvo bi trebalo donijeti i visoke standarde vladavine prava i kvalitetnije propise. Naravno, ulazak Hrvatske u zajednicu europskih naroda još na referendumu moraju potvrditi birači, koji će na vlastitoj koži morati osjetiti što to u stvari znači biti građanima Europske unije. 
   

    CARINA 

    Ulaskom u EU ukidaju se carinske kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj, što znači da nema ni straha od carinjenja robe kupljene preko granice. Druga strana te medalje je ukidanje prava na povrat PDV-a prilikom kupovine u, primjerice, Sloveniji ili Italiji. Dosad su hrvatski građani, kupujući u talijanskim trgovinama, računali na povrat plaćene IVA-e ako im je račun prelazio određenu svotu, no ulaskom u EU ta povlastica nestaje.    

    JEFTINIJI PROIZVODI 

    Nakon pristupanja EU, hrvatski će građani moći kupiti kvalitetnije proizvode iz bilo koje države članice Unije i to po znatno nižim cijenama nego danas, tvrdi brošura Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Finski mobilni telefon, objašnjavaju, može biti isporučen u Hrvatsku bez obračuna carine i primjene bilo kakve carinske kontrole. U isto vrijeme, primjerice, carina na uvezeni televizor iz Južne Koreje kao treće zemlje (ne-članice EU) plaća se po njegovom prvom ulasku u EU, a nakon toga više nema dodatnih carina ili dodatnih provjera unutar Unije.    

    NULTA STOPA PDV-a 

    Kako je već puno puta istaknuto, nulta stopa PDV-a nije u skladu s europskom regulativom, pa najkasnije danom ulaska u EU Hrvatska mora uvesti PDV na kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise, lijekove i medicinske implantate. No, osim najmanje stope od pet posto, druge stope EU ne propisuje, pa Vlada može, primjerice, kao svojevrsnu kompenzaciju, uvesti stopu PDV-a manju od 23 posto na druge proizvode, poput mesa i slično.    

    CIJENE ROAMINGA 

    Od 2014. godine mobilni operateri smjet će pozive unutar EU-a (pozive u drugu članicu, tzv. roaming) naplaćivati najviše 0,24 eura bez PDV-a. Kada bi se na tu cijenu uračunao hrvatski PDV, pozivi bi stajali 0,29 eura, odnosno nešto više od dvije kune. Hrvatski potrošači trenutno plaćaju znatno više cijene za roaming – iznos po minuti može se kretati od sedam pa i više od 12 kuna, ovisno u kojoj se zemlji Europske unije nalaze.    

    ZAŠTITA POTROŠAČA 

    Bruxelles je dosad izglasovao niz odredbi koje jamče veću zaštitu prava potrošača. Primjerice, Europski je parlament prihvatio uredbu prema kojoj od 2012. godine svi koji putuju na brodovima s više od 12 putnika, trajektima ili kruzerima imaju pravo na odštetu u slučaju da brodarska kompanija otkaže putovanje ili isplovljavanje kasni više od 90 minuta. Prijevoznici će moći izbjeći tu obvezu jedino ako brod kasni zbog loših vremenskih prilika ili nekih drugih okolnosti koje su izvan kontrole brodara. U slučaju da putnici ostanu »zarobljeni»u luci, mogu tražiti da im brodarska kompanija plati tri noćenja u hotelu po cijeni od najviše 80 eura na noć.       

OTPADNE VODE, PITKA VODA, KVALITETA ZRAKA 

    Do kraja 2023. godine Hrvatska će izgraditi sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji je u skladu s europskim pravilima. Pet godina ranije trebala bi nadograditi sustav javne vodoopskrbe kako bi potrošači imali kvalitetniju vodu namijenjenu za piće, ali je moguće da će zatražiti dodatne tri godine za prilagodbu. Puna primjena europskih direktiva o kakvoći zraka (dopuštenoj količini određenih onečišćujućih tvari u zraku) u Zagrebu, Rijeci, Sisku i Kutini počinje 2018. godine.    

    SLOBODA KRETANJA RADNIKA 

    Svaka zemlja članica ima pravo uvesti prijelazno razdoblje za hrvatske državljane tijekom kojeg se oni neće tretirati kao radnici iz EU-a, nego iz tzv. trećih zemalja (odnosno, kao sada), a to može trajati najkraće dvije i najduže sedam godina. Dosad su Italija i Austrija u neslužbenim kontaktima najavile uvođenje takvog ograničenja. Hrvatska burza rada postat će dio Euresa, najveće svjetske burze rada koja u ovom trenutku nudi 1,2 milijuna oglasa za razne poslove.    

    PRODAJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA 

    Najviše sedam godina od pristupanja Uniji zabranjena je prodaja poljoprivrednog zemljišta državljanima EU-a. O tom će se ograničenju ponovno raspravljati već tri godine nakon ulaska u EU, točnije 2016., ali Vijeće EU-a će o tome donositi odluku jednoglasno. Drugim riječima, za ukidanje zabrane potreban će biti i glas Hrvatske jer će njezin predstavnik tada sjediti u Vijeću.       

OSOBNE ISPRAVE 

    Postupno će se mijenjati registarske oznake na vozilima. Nove »registracije« dobit će, vjerojatno, i znak EU-a (žute zvjezdice na plavoj podlozi). Do 2013. bit će uvedena vozačka dozvola u kartičnom obliku, ali je rok za povlačenje starih vozačkih dozvola tek 2033. godina. Putovnice ostaju iste, dok se osobne iskaznice zasad neće mijenjati, mada će s vremenom, radi razvoja elektroničkog poslovanja, biti zamijenjene elektroničkim osobnim iskaznicama.    

    INSTITUCIJE 

    Hrvatski građani birat će 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Vlada će odrediti jednog povjerenika u Europskoj komisiji. Hrvatska dobiva jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu. U Vijeću EU-a imamo sedam glasova.

Komentari

7
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 14. prosinca 2011. u 17:57

  hm hm hm...eto pročitah članak...od početka do kraja....stvarno je dobro...i nijedan dobronamjeran čovjek nebi reko da to ne usvaja...međutim....lijepo ljubazno i učtivo vas pitam....tko nam brani ...da sve to ne učinimo i usvojimo sami...pa čak i u ovako nesavršenu zemlju udomio se američki ambasador Montgomery....pa i onaj austrijski kancelar Alojsije Mock...a svojim demokratskim zemljama rekli bok...mi se debelo opekli na jugo asocijaciju....a sad ko guske u magli hrlimo u euro federaciju...za par godina svima će nam biti lica kisela...jer se neopozivo moraju izvršavat direktive iz brisela...pa i glupi mujo...zna da je najbolje pouzdati se u se...jer već cijeli svijet vidi da je euro-zona izraubano posrnulo ...kljuse...

 • dimitrijet
  dimitrijet   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 19:53

  Nitko nikad i nigdje nije rekao da u EU teku med i mlijeko, u EU ljudi rade, za taj rad bivaju placeni i od svog rada mogu zivjet, sto u Hrvatskoj nikad nije bio slucaj i nece biti ako ostanemo izvan, naprotiv. U EU nista nije badava, ali vlada red kakav u Hrvatskoj nikad nije postojao niti ce postojati ako ostanemo izvan. U EU se postuje zakon kako se u Hrvatskoj nikad nije postovao. Niti ce se postovati ako ostanemo izvan. Samo ovih par stvari bi bilo vise nego dovoljno da se i zubima i noktima borimo da budemo dio tog i takvog svijeta. Medjutim, Hrvati su budale i ne bi me cudilo da nas ovakvi poput ovog klauna od makine sprijece da se pridruzimo EU i ostanemo na milost i nemilost hrvatskim tajkunima. A klauni od makine ce nastaviti zadovoljno roktati u vlastitoj kaljuzi.

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 18:52

  sve su ovo lazi i nacelna pravila igre, koja u stvarnosti, ne vrijede puno unutar E-YUnije. u E-YUniji uglavnom stare, bogate i velike clanice odredjuju malim, novijim i slabijim sto i kako moraju raditi. ovo je najobicniji promidzbeni listic za lakovjerne. da budemo jasni, valjda postoji valjan razlog zasto u SPANJOLSKOJ postotak NEZAPOSLENIH visokoobrazovanih kadrova mladjih od 30 godina iznasa 22% i u stalnom je porastu. ma kojih 1.2 milijuna oglasa za redovne poslove kad se na crno zaposljavaju filipinci, afrikanci i azijati za mizerne place?! ovo su bajke za malu djecu i nepismenu hrvatsku celjad koja nikad nogom nije stupila na E-YUnijsko trziste rada. nitko ne ceka hrvate s ikakovim poslom! u austriji rumunjske, ALBANSKE, SRBIJANSKE, TURSKE i bugarske gradjevinske firme imaju sve pod kontrolom s cijenom rada ispod one u hrvatskoj. pa da vidimo onda tu obecanu E-YUniju u kojoj navodno teku med i mlijeko, i svi cekaju na hrvatske nezaposlene i zaposlene gradjane.

 • shadow
  shadow   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 11:53

  kaže ljubo jurčić danas da će sve važnije hrvatske tvrke u roku od 5 godina kupiti kapital eu. zakaj mi onda idemo tamo, ako ćemo biti perači suđa. kaj vi mislite o tome?

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 12:26

   Gdje si nasao Jurcica haha,on se boji da ce izgubiti mjesto u nadzornim odborima,gdje moze filozofirati,besplatno jesti i piti,a nije odgovoran za nista,biraci su rekli o njemu ono sto su mislili.Hercegovina vapi za biserima poput Bandica i Jurcica,ovdje je postalo tesko prodavati toplu vodu.Vec danas postoje nase korporacije koje su kupile EU tvrtke ili pregovaraju o preuzimanju.

 • vaha11
  vaha11   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 11:13

  ##########################################

  ZA DANAS SU POSTAVLJENI PAROVI ZA OSREDNJI ULOG, KASNIJE ĆE BITI POSTAVLJEN JOŠ JEDAN LISTIĆ. NAVRATITE!
  BESPLATNI PAROVI a ponekad i ANALIZE. POSJETITE NAS. Skoro svaki dan postavljamo listiće i sve što morate jest posjetiti nas. Gotovo uvijek parovi će biti najavljeni, ponekad sat ili više sati prije postavljanja, a ponekad čak i dan ranije. Nema pretplate, stiskanja reklama ili sličnoga.

  Posjetite: vaha-bet-tips.blogspot.co m/

  ##########################################

 • Animatom
  Animatom   Objavljeno: 10. prosinca 2011. u 8:37

  Čisto psihološki, metaforički, tko to želi tako vidjeti: Hrvatska će imati 505 milijuna stanovnika.
  Čisto matematički, kome je tako draže: sa 0.9 % stanovnika u EU, imati ćemo 3% prava odlučivanja u EU.