Birokratska posla

Što kada se ne provedu odluke povjerenice za informiranje koje potvrdi sud? Ništa

Tihomir Ponoš

Informacija o bruto plaći predsjednice HKF-a je javna informacija i za povjerenicu i za Visoki upravni sud  / V. KARUZA

Informacija o bruto plaći predsjednice HKF-a je javna informacija i za povjerenicu i za Visoki upravni sud / V. KARUZA

Goran Cvetojević pokušava doznati kolika je bruto plaća predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjane Grubišić, u njegovu korist odlučila je povjerenica za informiranje, njeno rješenje potvrdio je Visoki upravni sud, ali podatka i dalje nema



U Hrvatskoj se mogu ne provoditi odluke povjerenice za informiranje koje imaju i upravnosudsku potvrdu i, kako stvari trenutačno stoje, nema opasnosti da će itko zbog toga snositi posljedice. Goran Cvetojević više od dvije i pol godine pokušava doznati kolika je mjesečna bruto plaća predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta (HKF) Mirjane Grubišić, u njegovu korist odlučila je i povjerenica za informiranje, njeno rješenje potvrdio je Visoki upravni sud, a on i dalje ne zna koliko iznosi bruto plaća predsjednice komore koje je i on član.



Visoki upravni sud je u obrazloženju presude od 13. travnja prošle godine zaključio da podatak o visni bruto plaće predsjednice Komore nije poslovna tajna jer to ne proizlazi ni iz Zakona o zaštiti osobnih podataka, niti iz Zakona o tajnosti podataka. U ovom slučaju radilo se o jednostavnoj primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama i za tu odluku, je li visina bruto plaće javno dostupan podatak ili nije, nije bilo potrebno provoditi ni test javnog interesa niti test razmjernosti.



Više od dvije godine




Ne bi li pokušao doznati taj podatak, Cvetojević je podnio i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i to protiv Hrvatske komore fizioterapeuta i Mirjane Grubišić zbog kaznenog djela neizvršavanja sudske odluke, ali njegovu je prijavu Općinsko državno odvjetništvo nedavno odbacilo.


Cvetojević je od HKF-a zatražio podatak o bruto plaći predsjednice komore, a HKF mu je rješenjem od 28. svibnja 2015. godine odbio dati taj podatak. Nakon toga Cvetojević se obratio povjerenici za informiranje Anamariji Musi i ona je 1. prosinca 2015. godine donijela rješenje kojim je Cvetojeviću odobreno dobivanje informacije o visini bruto plaće predsjednice HKF-a. Povjerenica je obrazložila da je HKF tijelo javne vlasti, ima javne ovlasti na temelju Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti, a financira se iz javnih sredstava kao što članarine, upisnine, državni proračun. Protiv tog rješenja predsjednica HKF-a pokrenula je upravni spor, a Visoki upravni sud njenu je tužbu odbio čime je zapravo prihvatio odluku i argumentaciju povjerenice za informiranje. Dakle, informacija o bruto plaći predsjednice HKF-a je javna informacija i za povjerenicu i za Visoki upravni sud, ali Cvetojević ni nakon što je sud potvrdio rješenje Muse nije dobio traženi podatak.


Kazneno djelo?


Kako Cvetojević i dalje nije dobivao traženi podatak, zaključio je da mu je na raspolaganju ostala još kaznena prijava protiv HKF-a i njene predsjednice Grubišić, a koncem listopada doznao je da Općinsko državno odvjetništvo tu kaznenu prijavu odbacuje. U kaznenoj prijavi se pozvao na članak 311. Kaznenog zakona koji regulira kazneno djelo neizvršavanja sudske odluke i za to propisuje kaznu zatvora do dvije godine. No, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je da se ne radi o neizvršavanju sudske odluke jer rješenje Visokog upravnog suda nije pravomoćna sudska odluka – nastavak rješenja ODO-a valja citirati kolikogod bilo birokratski nezgrapno – »zbog čega proizlazi da se u narečenom postupanju prijavljenika (Cvetojevića, op.) nisu ostvarili elementi kaznenog djela s obzirom na to da prema Kaznenom zakonu neizvršavanje sudske odluke čini osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku, a narečenom presudom Visokog upravnog suda RH odbijen je tužbeni zahtjev (Grubišić, op.) na rješenje doneseno od strane povjerenika za informiranje koji ne predstavlja sudsku odluku te narečenom presudom nije naložena određena činidba, već je samo odbijen tužbeni zahtjev«. Inače, tim odbijenim tužbenim zahtjevom bilo je potvrđeno rješenje kojim je narečeno da podatak o visini bruto plaće predsjednice Komore ne smije biti tajan.