Humanija pravila

‘Što će nama šoferima kuća’: Hrvatska protiv plana EU o zabrani odmora u kabini kamiona

Irena Frlan Gašparović

Prijedlog Estonije – kabina je prikladna za odmor ako bi kamion bio na parkingu sa sadržajem poput tuša i restorana / Foto Sergej DRECHSLER

Prijedlog Estonije – kabina je prikladna za odmor ako bi kamion bio na parkingu sa sadržajem poput tuša i restorana / Foto Sergej DRECHSLER

Prema prijedlogu Komisije vozačima bi poslodavci trebali osigurati prikladan smještaj za tjedni odmor od najmanje 45 sati. Hrvatska smatra da bi došlo do povećanja troška za poslodavce, a i da nema odgovarajućih smještajnih kapaciteta



ZAGREB – Mogućnost da se na razini Europske unije zabrani da vozači kamiona redoviti tjedni odmor od najmanje 45 sati provedu u kabini vozila izazvala je podjelu između tzv. starih i novih članica EU-a, pri čemu se Hrvatska, kako se doznaje, svrstala na stranu novih članica, nesklonih takvoj izričitoj zabrani.


Europska komisija još je u proljeće ove godine predložila niz zakonodavnih inicijativa u prometnom sektoru, među kojima su i jasnija pravila kojima bi se osigurali ujednačeniji uvjeti rada vozača teretnih vozila. Jedno od tih pravila tiče se i redovitog tjednog odmora vozača od najmanje 45 sati, koji slijedi nakon maksimalno šest radnih dana. Prema prijedlogu Komisije, vozači bi taj odmor trebali provoditi izvan kabine, a poslodavci bi bili dužni osigurati im prikladan smještaj. »Primjenom zajedničkih i ujednačenih pravila, primjerice, u pogledu prava da svoj redovni tjedni odmor provedu izvan kabine kamiona, vozači će biti izloženi manjem stresu i umoru«, ocijenila je svojedobno Komisija.


Upitna provedba


Hrvatska Vlada je već u početnom stajalištu izrazila rezervu prema tom prijedlogu. »Hrvatska dijeli zabrinutost država članica okupljenih oko Višegradske skupine vezano uz zabranu provođenja tjednog odmora vozača od 45 ili više sati zbog nedostatka broja adekvatnih odmorišta i sigurnih parkinga«, navelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je bilo zaduženo za izradu stajališta. U stajalištu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture istaknuto je da bi došlo do povećanja administrativnih troškova za poslodavce, ali i da je upitna provedba predloženih odredbi »u uvjetima nepostojanja odgovarajućih smještajnih kapaciteta uz parkirališta za teretna vozila te nepostojanja parkirališta pod nadzorom radi zaštite samih vozila i tereta koji se prevozi«.





Sindikalisti Miljenku Gočini sporna je i mogućnost da se redoviti tjedni odmor provodi u kabini vozila.


– To je katastrofa. Govorimo o kabini koja ima manje prostora nego što imaju osobe lišene slobode, slikovito opisuje predsjednik Sindikata koji je očito izrazito nezadovoljan što je Hrvatska, kako smatra, podržala prijedloge kojima bi vozači bili stavljeni u nepovoljniji položaj. Zbog toga se pisanim putem obratio i nadležnom Ministarstvu. Prema njegovim riječima, Sindikat je od Ministarstva tražio očitovanje o tome tko je pisao stajališta i s kim su se pritom konzultirali. »Još nismo dobili odgovor«, ističe Gočin.



»Nismo protiv odmora vozača, dapače, niti je poslodavcima problem platiti smještaj, problem je praktične primjene te zabrane, što bi se vozači trebali ‘skidati’ s rute, ulaziti u grad da bi našli sobu…«, tvrde izvori iz Vlade, navodeći da je nužno osigurati primjerene uvjete da bi se takva odredba mogla provesti.


Spornim je Hrvatska ocijenila i drugu izmjenu kojom bi se jasno utvrdila obveza prijevoznika da omogući povratak vozača kući i korištenje tjednog odmora najmanje jednom u tri uzastopna tjedna. »Što u slučaju kad se radi o prijevozu na velikim udaljenostima?«, istaknuto je u stajalištu u kojem se, kao primjer, navodi mogućnost da se vozač zatekne u Švedskoj ili Rusiji – »to bi značilo nužnost povratka zrakoplovom u Hrvatsku, ostavljanje vozila u nekoj drugoj državi bez nadzora te troškove zrakoplovne karte za povratak kući«.


Zbog podjela među zemljama članicama, Estonija, koja trenutačno predsjeda EU-om iznijela je kompromisni prijedlog. Kako se doznaje, prema tom prijedlogu, i kabine vozila smatrale bi se adekvatnim mjestom za provođenje redovitog tjednog odmora, ako je vozilo parkirano na sigurnom parkiralištu koje ima potrebne sadržaje, poput, primjerice, tuševa i restorana. Što se povratka kući tiče, predloženo je da se povratak mora osigurati nakon šest uzastopnih radnih tjedana.


Razočaranje


Stav Hrvatske, koja – prema neslužbenim informacijama – podržava kompromisni prijedlog, razočarao je predsjednika Sindikata hrvatskog vozača Miljenka Gočina.


– Ako bi vozač svakih šest tjedana trebao doći doma, onda nema zapreke da trajno spakira kofere i ode raditi u inozemstvo. Češće će dolaziti kući nego ovako, ironičan je Gočin.


Vozač s dugogodišnjim stažem, kojeg smo kontaktirali, smatra također da bi »za vikend-odmore ljude trebalo maknuti iz kabine«.


– Nisam za to da se ‘vikenduje’ u kabini vozila. Provesti pauzu od 45 sati u kabini vozila, to nikako. Ja sam protiv, kazao nam je vozač kamiona koji je želio ostati neimenovan. Protivi se i mogućnosti da se vozači vraćaju kući nakon šest tjedana. »Pa samo izračunajte koliko bismo na taj način u godinu dana bili doma«, zaključuje naš sugovornik.


Prema neslužbenim informacijama, zemlje članice EU-a još se nisu uspjele dogovoriti oko ovih pravila. Očekuje se da bi daljnja rasprava mogla biti nastavljena tijekom sljedeće godine.