Kredit u francima

Što će članovi Vlade sa svojim kreditima? Matić razmišlja o konverziji, ostali šute

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters

Ministar branitelja će se do konačne odluke još raspitati,  i to u Udruzi Franak i kod ministra financija



ZAGREB Od četiri ministra u Vladi koji su, zajedno s još oko 50 tisuća hrvatskih građana, zaduženi u švicarskim francima, samo je jedan – ministar branitelja Predrag Matić, odgovorio na pitanje našeg lista je li zadovoljan ponudom izračuna konverzije  i hoće li svoj kredit pretvoriti u eurski. Ministar financija Boris Lalovac, i sam zadužen u francima, na naš upit nije odgovorio, kao ni ministar zdravlja Siniša Varga, dok je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbio razgovarati na ovu temu, preko svog ureda za odnose s javnošću poručujući kako nema komentara. 


Prijedlog u džepu


Time su »obični« građani zaduženi u francima, koji ne znaju da li prihvatiti ponuđene konverzije ili ne, ostali uskraćeni za odgovore onih koji bi u tome trebali biti sigurniji, i odlučniji, a pogotovo za odgovor ministra Lalovca, koji bi  trebao biti najupućeniji. 



MATIĆ – 20 godina 79.000 CHF




VARGA – 23 godine 205.000 CHF 


JAKOVINA – 20 godina


97.000 CHF


LALOVAC –25 godina


130.000 CHF 



Ministar Matić jedini je odgovorio na pitanje što će sa svojom konverzijom. Iako ga za detaljne brojke nismo ni pitali, iz džepa je sam izvadio prijedlog konverzije, koji mu je pristigao iz banke i kojeg, kazao nam je, ovih dana nosi sa sobom. Nije se libio otkriti koliko je dužan, a koliko će biti dužan po novom izračunu, kolika mu je rata bila, i kolika će biti. Na pitanje što će učiniti, samo je, uz smijeh, odgovorio kako još nije siguran, ali »misli da će potpisati«. 


– Namjeravam se još neko vrijeme raspitivati što i kako učiniti, vidjeti što kažu u Udruzi Franak, a za mišljenje ću svakako pitati i kolegu Lalovca, kazao je Matić, koji se u francima za stambeni kredit zadužio 2006. Uz kamatu od četiri posto podigao je tada u PBZ-u 79.000 CHF kredita na 20 godina, što znači da kredit otplaćivati mora još jedanaest godina. 


– Dobio sam izračun konverzije, i moram priznati da se ne razumijem najbolje pa ću se svakako morati konzultirati. Koliko vidim na papirima iz banke, preplatio sam oko 25 tisuća kuna, a glavnica je značajno smanjena. Iako mi je po tadašnjem, prvom otplatnom planu rata kredita danas trebala iznositi oko 1.800 kuna, ona se već neko vrijeme kreće oko tri tisuće kuna, dok bi nova rata trebala iznositi 350 eura, dakle nešto više od dvije i pol tisuće kuna«, pobrojao je Matić brojke sa papira kojeg nosi u džepu. 


Krediti u eurima


Lalovac, u čijem je mandatu donesen zakon o konverziji, i koji ne otkriva hoće li svoj kredit konvertirati, zadužio se 2007. godine za gotovo 130 tisuća CHF kod RBA, s rokom otplate kredita do 2032. godine. Kreditom je kupljen stan od nešto malo manje od 70 četvornih metara. Ministar zdravlja Siniša Varga u imovinskoj kartici ima navedena četiri kredita – dva u eurima, jedan u kunama i jedan u švicarskim francima, pri čemu je nositeljica potonjeg njegova supruga. Riječ je o kreditu od 205.000 CHF, podignutom 2007. na rok otplate do 2030.  Kao kamata je navedena fiksna kamata od 3,23 posto, jednaka za sve dužnike u francima. Četvrti ministar zadužen u francima, Tihomir Jakovina, kredit od oko 97 tisuća CHF je podigao u PBZ-u 2006., s rokom otplate od 20 godina. Od ostalih članova Vlade, kreditno su, ali u eurima, zaduženi još Ivan Vrdoljak, Darko Lorencin, Anka Mrak Taritaš, te premijer Zoran Milanović.