Bivši predsjednik

Stjepan Mesić brani analitičara: Jović je korektan znanstvenik

Boris Pavelić

Dejana Jovića susretao sam na raznim konferencijama. Iznosio je stavove korektnog analitičara i znanstvenika, istaknuo je za naš list Stjepan Mesić

ZAGREB  Dejan Jović korektan je analitičar i znanstvenik, a ne političar, i tako se prema njemu treba i odnositi, stav je bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji se u kratkom jučerašnjem razgovoru za naš list odbio izravno izjasniti je li predsjednik Republike pogriješio kada je glavnog analitičara razriješio zbog mišljenja o referendumima početkom devedesetih u Jugoslaviji.  

 »Dejana Jovića susretao sam na raznim konferencijama. Iznosio je stavove korektnog analitičara i znanstvenika. Jović nije političar, nikada nije išao ni na kakve izbore, i tako se prema njemu treba i odnositi«, kazao nam je Mesić, naglašavajući da nije čitao Jovićev tekst zbog kojega ga je Josipović razriješio.


»Pitanje je je li razrješenje uzrokovano samo tim tekstom, ili je plod i ranijih kritika na Jovićev račun, konstruiranima opet na temelju stavova izvučenih iz konteksta«, kaže Mesić, podsjećajući da je Jovića prvi angažirao HDZ-ov ministar Miomir Žužul, a preuzela ga i Kolinda Grabar-Kitarović.


 


 Previše laži


»Ona sad kaže da ga je otpustila, a nije, nego mu je istekao ugovor. Već je sada puno laži, a vidjet ćete što će tek biti kad počne stvarna kampanja«, predviđa iskusni političar.  

 Premda nije spreman izravno optužiti Josipovića za pogrešku, Mesić kaže kako se »osobno, uvijek zauzimao za pravo na različito mišljenje«. Priznaje i da je hrvatski referendum o samostalnosti održan u »teškoj atmosferi i napetoj situaciji«.


»Znate da je bilo problema i u Saboru, i s onim zborovima koji su dolazili iz Beograda. Situacija je bila napeta, ali referendum je održan po svim pravilima ondašnjeg zakona«, kaže Mesić.


»Precizno bih rekao da je održan u dosta zategnutoj atmosferi, ali u skladu sa zakonom«, kaže bivši predsjednik, podsjećajući kako se iz broja glasača vidi da je »glasalo i mnogo Srba, koji su dali glas za samostalnu Hrvatsku«.


 


 Napisao što misli


No neovisno o Jovićevoj ocjeni referenduma, Mesić pita: »On je napisao što misli o jednom davnom događaju. Zašto netko ne bi mogao reći nešto što misli? Zašto se danas sukobljavati oko nečeg što je davno prošlo?«, pita Mesić, koji u vrijeme razrješenja Jovića nije bio u Hrvatskoj.


Osobno je, podsjeća, Franji Tuđmanu bio kazao kako smatra da referendum nije potreban, nego da su odluke demokratskog Sabora dovoljne za osamostaljenje. No Tuđman se tome usprotivio: »Smatrao je da će visok rezultat na referendumu biti uvjerljiviji za svijet. I bio je u pravu, jer smo se kasnije uvijek pozivali na referendumsku odluku«, kaže Mesić.