Ministarstvo odlučilo olakšati teret na leđima učenika i novčanike roditelja

Stižu novi udžbenici: Za “lakše” torbe dvojice školaraca – cijela plaća

Ingrid Šestan Kučić

Do 15. veljače ministar Željko Jovanović trebao bi odrediti najvišu cijenu udžbenika koja bi trebala biti manja nego dosadašnja, ali roditelje čeka veći trošak budući da dolazi nova generacija udžbenika s ažuriranim sadržajem i tiskanih na kvalitetnijem ekološkom papiru



Roditelji više od pola milijuna hrvatskih školaraca ove će godine dublje morati posegnuti u svoje novčanike, jer na jesen u sve škole ulazi potpuno nova generacija udžbenika.


Nasljeđivanje školskih knjiga, interna školska preprodaja, obilasci antikvarijata, internet burze polovnih udžbenika i svi ostali načini na koje su se hrvatske obitelji do sada snalazile kako bi što lakše prebrodile rujanski udar na kućne budžete ove jeseni padaju u zaborav, a zamijenit će ih beskonačni redovi u knjižarama i nove metode pronalaženja rješenja kako što bezbolnije preživjeti početak školske godine. Iako u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obećavaju da će taj trošak ove godine biti ipak manji nego do sada, jer će udžbenici biti jeftiniji točne cijene još uvijek se ne znaju, a ne zna se ni broj naslova koji će biti odobreni.


Pet tisuća naslova


Pojašnjavajući kako su nakladnici u rujnu podnijeli zahtjeve Ministarstvu za pokretanje postupka za odobravanje udžbenika načelnik Sektora zajedničkih poslova i programa EU-a Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Darko Tot ističe da je od rujna do sada 750 stručnih povjerenstava imalo zadatak pregledati sve prijavljene udžbenike, a popis onih naslova koji su dobili pozitivno mišljenje bit će objavljen 15. siječnja.




– Riječ je o popisu na kojem će biti novi, ali i udžbenici iz prijašnjeg kataloga. Sastavljanje popisa još uvijek je u tijeku, a jedino je poznato da se radi o tablici s oko pet tisuća redaka, što znači da govorimo o oko pet tisuća naslova. Nakon objave taj će popis biti dostavljen svim školama i nastavnici te učitelji do 1. ožujka morat će odabrati naslove.


Svi oni naslovi za koje interes nastavnika bude manji od 10 posto neće se uvrstiti u katalog udžbenika, dok će se za ostale do 15. ožujka raspisati javni poziv za uvrštavanje u katalog, pojašnjava Tot.


S obzirom da će se nakladnici tek u travnju javljati na javni poziv Ministarstva konačni popis novih udžbenika neće biti poznat tako skoro, no ono što bi 15. veljače trebalo biti poznato, kaže Tot, bit će najviša cijena udžbenika koju će odrediti ministar Željko Jovanović. Dodajući kako je teško u ovom trenutku reći koliko će se to točno udžbenika ponuditi nastavnicima na odabir Tot ističe kako o kvaliteti udžbenika uz 750 stručnih povjerenstava prosuđuju i sami nastavnici.


Uz tvrdnje da će novi udžbenici biti jeftiniji u Ministarstvu tvrde da će biti i lakši od dosadašnjih i to za 15 do 20 posto, a prema grubim procjenama to znači da bi školske torbe naredne školske godine mogle biti lakše oko kilograma, ako ne i više. Lakšoj školskoj torbi, pojašnjava Tot, doprinijet će cijeli niz faktora, od reduciranja broja formata s dosadašnjih stotinjak na svega dvanaest pa do gramature papira.


»Zdravi« papir


– Uz reduciranje formata smanjit će se i težina papira što će prema procjenama, pojedinačnu težinu udžbenika smanjiti za 15 do 20 posto.  Cilj donošenja propisa vezanih za problematiku udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava u osnovnim i srednjim školama je između ostalog da se učenicima osiguraju i poboljšaju i grafičke karakteristike udžbenika, vezane za kvalitetu papira na kojima će se tiskati udžbenici, a riječ je o čistom ekološkom papiru kako bi se zaštitilo zdravlje učenika, o bijelini kako bi se  zaštitile oči te o težini papira koji će učenicima olakšati školske torbe. Za prve dvije karakteristike koristit će se ekološki, zdravstveno prihvatljiv papir u kojem se ne koristi klor ili neka druga štetna supstanca. Što se tiče gramature papira za tisak udžbenika, koristit će se papir manje gramature s višim volumenom papira, što će rezultirati istom debljinom udžbenika s istim brojem stranica ali će zbog manje gramature papira udžbenici biti u konačnici lakši, kao i školske torbe.  Za tisak udžbenika potrebno je koristiti papir manje gramature od 80 ili 70 grama da s najmanjim volumenom 1,5 da bi se zadovoljio kriterij debljine udžbenika, pojašnjava Tot.


Gramatura papira i reduciranje formata nisu jedini faktori koji će utjecati na smanjenje težine školske torbe, jer novi Pravilnik o obaveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima napušta koncept udžbeničkog kompleta. U praksi će to značiti, dodaje Tot, da nastavnik pojedinog predmeta neće morati birati udžbenik, radnu bilježnicu i zbirku zadataka, već samo nešto od toga.


– Dosadašnji je Pravilnik propisivao da se primjerice za matematiku od 1. do 4. razreda osnovne škole koristi udžbenički komplet, a to je značilo udžbenik, radnu bilježnicu i zbirku zadataka. Sada Pravilnik učitelju, odnosno stručnome aktivu, omogućuje i ostavlja mogućnost da samostalno odluči što će se koristiti i što je potrebno za ostvarivanje ciljeva nastavnog i odgojno-obrazovnog rada za realizaciju nacionalnoga i predmetnoga kurikuluma, odnosno nastavnoga plana i programa te za samostalno učenje, kaže Tot.


Manje 51 naslov


Pored toga Pravilnik je smanjio broj udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za pojedini razred, čak za osam nastavnih predmeta u osnovnoj školi i šest nastavnih predmeta u srednjoj školi smanjeni su udžbenički kompleti za radne bilježnice ili zbirke zadataka. Riječ je o zbirkama zadataka iz matematike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, zbirkama zadataka iz prirode, biologije, kemije i fizike u predmetnoj nastavi, a ukinute su radne bilježnice za tehničku kulturu u osnovnoj školi. U srednjoj školi ukinute su radne bilježnice iz geografije, povijesti, fizike i kemija, te je ukinuta zbirka zadataka iz informatike u srednjoj školi, dok će za strukovne programe nastavnici će moći birati između zbirke zadataka ili radne bilježnice. U praksi to znači da će učenici narednu školsku godinu započeti ukupno s 51 naslovom manje.


Međutim, bez obzira na smanjenje broja udžbenika i napuštanje koncepta udžbeničkog kompleta neupitno je da roditelje ove godine čeka daleko veći trošak nego prijašnjih godina kada su se mogli oslanjati na rabljene udžbenike. Što je školarac veći taj trošak će biti veći, a u najgoroj poziciji naći će se roditelji srednjoškolaca, posebno gimnazijalaca čije cijene udžbeničkih kopleta dosežu i do 2.500 kuna pa tako obitelji s dva srednjoškolca mogu računati da će samo za udžbenike ove godine morati izdvojiti gotovo jednu hrvatsku prosječnu plaću. Dugoročno će taj financijski pritisak ipak biti manji, jer nova generacija udžbenika vrijedit će četiri godine.