Razliku nadopunili domaći putnici

Statistika trećeg vikenda srpnja: U Hrvatsku ipak stiglo manje stranaca nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Ove je godine treće srpanjske subote preko graničnih prijelaza stiglo ukupno 440.000 stranaca, dok ih je lani na isti dan stiglo 458.000, dakle 18.000 manje. Razliku su »nadopunili« domaći putnici



RIJEKA » Brojni turistički djelatnici sa zebnjom su čekali protekli vikend obzirom na značajne minuse koje im je donio početak, odnosno prva polovica srpnja. Subota, a i nedjelja, donijele su prave ljetne gužve na cestama. U prvih petnaest dana srpnja brojne su destinacije zabilježile minus, i to ne samo one manje, već, primjerice, Rovinj i Poreč, a i na Kvarneru se mnogi žale kako je srpanjska rupa jača, no što se očekivalo. Činjenica je da se očekuje kako bi ostatak glavne sezone i rujan mogli »popeglati« aktualne minuse, međutim, isto tako treba znati kako 10 posto pada u srpnju ni izbliza nije isto kao 10 posto manje gostiju u, primjerice, svibnju. Svaki manjak u srpnju ili kolovozu vrlo se teško nadoknađuje.



Idućeg vikenda trebao bi se osjetiti i nešto jač val gostiju iz Italije, tržišta koje ove godine pokazuje znakove oporavka i rast u šest mjeseci od 10 posto, iako pravo ferragosto počinje početkom kolovoza. S nestrpljenjem se očekuje i jači dolazak gostiju iz Njemačke. Naime, u nekim pokrajinama su se školski praznici pomakli prema kraju srpnja i ti gosti ustvari će tek sada u većem broju krenuti na odmor.





   Što se tiče prošlog vikenda, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, subota je po prometu na graničnim prijelazima ustvari bila otprilike ista kao i treća srpanjska subota lani. U brojkama to konkretno znači oko 528.000 putnika, dok ih je lani na istu subotu u Hrvatsku stiglo oko 527.000, dakle tek tisuću manje.


   Međutim, zanimljiva je sama struktura putnika koji su ušli u Hrvatsku, kao i prijevoznih sredstava. Naime, ove je godine prema ovim podacima ipak stiglo nešto manje stranih putnika, ukupno 440.000, dok ih je lani na isti dan stiglo 458.000, dakle gotovo 20.000 manje. Razliku su »nadopunili« domaći putnici kojih je prekjučer stiglo više nego lani. Što se tiče prijevoznih sredstava, preko graničnih je prijelaza u našu zemlju ove subote ušlo oko 28.000 putnika u zrakoplovnom prijevozu, što je za 1.000 putnika manje nego lani. Granicu je tako prešlo 280 aviona, dok ih je lani u našu zemlju sletjelo 305. S druge strane ispada da su promet »napumpali« autobuseri. Naime, prekjučer je u Hrvatsku preko graničnih prijelaza ušlo 1.715 autobusa, a lani čak oko 350 manje. Pomnoži li se to s brojem putnika po autobusu, ispada lijepa brojka.


   U Primorsko-goransku županiju je jučer od ponoći do 10 sati preko Graničnih projelaza Rupa i Pasjak ušlo oko 13.900 punika. U postaji Rupa od Granične policije doznali smo kako je preko GP Rupa stiglo oko 8.300 putnika, odnosno 2.550 osobnih automobila i 13 autobusa. Ulazilo se cijelo jutro u jednoj do dvije kolone. Istovremeno je ondje našu zemlju napustilo oko 4.000 putnika, odnosno 1.100 vozila i 13 autobusa. Na Pasjaku je promet bio nešto slabiji. Do 10 sati je ondje u PGŽ ušlo oko 5.600 osoba, odnosno 1.350 automobila te 30 autobusa, a istovremeno je našu zemlju napustilo 2.300 putnika, odnosno 604 automobila i 10 autobusa. Tijekom subote je, pak, preko ova dva granična prijelaza stiglo oko 63.000 putnika, a otišlo njih 43.000. Treće subote u srpnju prošle godine je, pak, preko Rupe i Pasjak čak stiglo i nešto manje putnika, njih oko 57.000, a otišlo je nešto više njih – oko 47.000.